160 municipis

Rubí i Terrassa s'afegeixen al Compromís Metropolità 2030 per afrontar els grans reptes urbans del segle XXI

La proposta vol impulsar el progrés econòmic i social per reduir les desigualtats i la segregació urbana del conjunt de la regió metropolitana, que integra 160 municipis de set comarques

image

image

3
Es llegeix en minuts

En un acte escenificat a l’ajuntament de Barcelona, dilluns passat 22 de juny, l’alcaldessa, Ada Colau, va presentar el projecte ‘Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030’ juntament amb alguns alcaldes de grans municipis de la segona corona metropolitana. Municipis que no formen part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el supraorganisme que gestiona els 36 de la primera corona, i que no tenen cap òrgan de governança compartit. Fins ara.

Així, ciutats tan importants com Terrassa i Rubí seran alguns dels municipis que integren el projecte que vol definir una estratègia conjunta per impulsar el progrés econòmic i social de les localitats de la regió metropolitana. I és que, per primera vegada, es planteja la necessitat d’un espai de governança que impliqui, a més de Barcelona i l’àrea metropolitana, els municipis de l’anomenada segona corona: el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Garraf, l’Alt Penedès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Aquest territori suma 160 municipis i més de 5 milions d’habitants.

Formant part del PEMB

Liderat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), el procés s’ha presentat aquest dilluns davant dels alcaldes i alcaldesses de les ciutats principals de la regió metropolitana que han sigut formalment convidades a formar part dels òrgans de govern del PEMB que tindran un paper clau en l’elaboració del nou Compromís Metropolità 2030. 

Així, l’associació incorporarà a la seva Comissió Territorial els municipis que en el seu moment van configurar l’associació Arc Metropolità i sumen Rubí com a municipi clau en l’espai frontissa entre l’àrea metropolitana de Barcelona i el Vallès.

«La realitat metropolitana traspassa les fronteres administratives, tant la municipal com la de l’àrea metropolitana: s’han de buscar noves governances. Les decisions que es prenen a Barcelona i la seva àrea metropolitana afecten el conjunt de la regió i, per tant, també Rubí», ha dit l’alcaldessa Ana María Martínez que ha assistit a la presentació de manera telemàtica. A l’acte de presentació van assistir presencialment els alcaldes i alcaldesses de Barcelona, Terrassa i Mataró.

Per la seva banda, en la roda de premsa posterior a la reunió, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha valorat molt positivament la iniciativa: «hem de ser ambiciosos i aprofitar aquesta oportunitat històrica», ha dit, amb referència al fet que la ciutat de Barcelona es mostri oberta a un diàleg territorial amb el conjunt de la regió metropolitana. 

En aquest sentit, Ballart ha al·ludit a la superació d’un greuge històric: «No volem territoris de primera i de segona, volem ser a la cuina, on es prenen les decisions, i no al pati del darrere, on hem estat molt temps», ha dit l’alcalde, qui considera que Terrassa pot aportar «una visió del territori molt polièdrica» per la situació estratègica de la ciutat, porta de la regió metropolitana pel nord, a l’eix cap a França, i amb una posició central a la segona corona metropolitana.

Agenda 2030

Tot i que d’entrada, no hi haurà canvis administratius sinó una invitació a les ciutats de la regió metropolitana –primera i segona corona– al diàleg i a la cooperació per afrontar els reptes de futur en el marc de l’associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). La institució, privada i sense ànim de lucre, plasma els plans estratègics metropolitans i actualment està treballant en el projecte del 2030, la data marcada per les Nacions Unides per aconseguir el desenvolupament sostenible.

Notícies relacionades

És a dir, perquè el Compromís Metropolità 2030 sigui una realitat, en els pròxims tres anys es treballarà conjuntament amb ajuntaments del conjunt de la Regió Metropolitana de Barcelona, l’àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, agents econòmics i socials, entitats representatives del món de la investigació i organitzacions ciutadanes per establir conjuntament les bases del futur de les ciutats, alineades amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Més notícies de Rubí i Rubí Terrassa