retorn a la normalitat

Terrassa treballa perquè el serveis municipals puguin entrar en la fase 1 de la desescalada

Es prioritzaran els equips bàsics d'Atenció Social Primària, l'Atenció Ciutadana, la preinscripció escolar, una part de Recursos Humans, l'Arxiu Administratiu, l'Arxiu Històric i les Polítiques de Gènere

200520-rp-desescalament-1

200520-rp-desescalament-1 / Ajuntament de Terrassa (Premsa)

3
Es llegeix en minuts
A.R.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presentat les noves mesures per als serveis municipals amb la previsió que la ciutat passi a la fase 1 de desconfinament el pròxim dilluns, dia 25 de maig. 

En la seva exposició, Ballart ha fet un balanç dels més de dos mesos d’estat d’alarma a la ciutat i ha destacat que els ajuntaments han demostrat ser «l’administració més pròxima a la ciutadana». 

Segons l’alcalde, les més de 200 decisions que s’han pres, entre despeses per a l’atenció a l’emergència i el que s’ha deixat d’ingressar en les arques municipals».

Ara, la millora de la situació sanitària permet plantejar escenaris de recuperació de la normalitat a Terrassa. Dimarts passat hi havia 38 ingressats per coronavirus, quatre menys que diumenge, i cap a l’uci. 

No obstant, l’impacte econòmic de la crisi de la Covid-19 ha suposat més de 2.200 ertos a la ciutat egarenca, les pitjors xifres per darrere de Barcelona i Martorell. Els sectors més afectats han sigut el comerç, l’hostaleria, la construcció i la indústria, amb 17.000 treballadors perjudicats. L’atur ha pujat més d’un 12% només a l’abril, fet que suposa un augment del 16% respecte el mateix mes de l’any anterior.

De moment, el govern municipal treballa per entrar en la fase 1 basant-se en dos eixos principals: reactivació i prudència. És a dir, que els diferents serveis municipals aplicaran les mesures i precaucions necessàries per afavorir un progressiu retorn a la normalitat i la recuperació de l’activitat econòmica i social.

El retorn del personal municipal

El retorn del personal municipal es farà de manera progressiva, tenint en compte que hi ha molts aspectes que han variat respecte a la situació precrisi.

L’Ajuntament de Terrassa informa que el consistori continua donant prioritat al teletreball, però amb l’objectiu d’un «retorn progressiu» a partir de l’inici de la fase 1. Primer, els serveis essencials, utilitzant el 30% de la capacitat dels espais; després, en alguns casos si el lloc ho permet, es podrà arribar al 50% de la capacitat. Es faran torns en els equips perquè es pugui compaginar la feina física amb la remota.

En paral·lel, s’està treballant en la reactivació de tots els edificis i equipaments prioritzant els equips bàsics d’Atenció Social Primària, el d’Atenció Ciutadana (OAC), el de preinscripció escolar, una part de Recursos Humans, el de l’Arxiu Administratiu, el de l’Arxiu Històric i el de les Polítiques de Gènere.

També s’està dotant als espais de les mesures de protecció corresponents, com ara la instal·lació de mampares, materials higiènics i de protecció de diferent naturalesa, gel hidroalcohòlic, etc., i s’està planificant la inversió en material tecnològic que permeti poder compaginar mínimament la feina presencial amb el teletreball (webcams, micròfons, etc.), així com l’ampliació de la xarxa wifi en alguns edificis.

Cultura, esports i comerç

Amb l’entrada de Terrassa en la fase 1, la majoria dels serveis municipals obriran de manera presencial, però amb un horari restringit i amb cita prèvia. 

El temple de la funerària respectarà l’aforament d’un terç i les mesures d’higiene i distància física. Durant la nova fase de desescalada, es farà la vetlla a tots els morts, fins i tot als morts per coronavirus, però amb el taüt tancat. Es permetrà un màxim de sis persones a la sala de la vetlla i quatre més a la zona comuna.

Amb referència als esports, l’ajuntament està treballant perquè els equipaments vagin obrint de manera progressiva. Els primers que obriran seran la pista d’atletisme i el poliesportiu de la Maurina. Els equipaments gestionats per entitats ja estan llestos per obrir les seves portes tot i que hauran d’esperar l’autorització d’activitats esportives individuals en la fase 1.

A partir del juny també està prevista l’obertura del Museu de Terrassa, les biblioteques i l’Arxiu Històric, tot i que amb visites prèviament concertades.

Notícies relacionades

I, quant al comerç del Mercadal de Martí l’Humà, l’ajuntament vol obrir-lo el pròxim dimecres amb totes les mesures d’higiene i seguretat òptimes.

Més notícies de Terrassa