memòria històrica

Terrassa commemora el 75è aniversari de l'alliberament dels camps d'extermini nazis

Per primera vegada es publicarà la llista completa dels 68 egarencs que van patir la deportació i, en un futur, s'anirà nodrint amb dades biogràfiques, materials gràfics i informació de testimonis

mauthausen

mauthausen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Terrassa se suma aquest 5 de maig a la commemoració del Dia d’Homenatge als Deportats i Deportades, a les Persones Assassinades i a Totes les Víctimes del Nazisme, que se celebra a tot l’Estat coincidint amb l’aniversari de l’alliberament del camp d’extermini de Mauthausen, el camp on van ser empresonats la majoria de persones de nacionalitat espanyola (unes 7.500). 

A Terrassa, 68 persones van patir la deportació i només 27 van sobreviure. Aquest any, per primera vegada, l’Ajuntament, en col·laboració amb l’Amical de Mauthausen, publicarà la llista íntegra de les 68 persones. La llista es podrà consultar a la web Els Deportats Egarencs i en el futur s’anirà nodrint de les dades biogràfiques de cada persona, així com dels materials gràfics que es puguin anar afegint i també amb dades i testimonis de familiars o altres persones. L’estudi l’han elaborat Joan Calvo i Juan Antonio Olivares.

Amb aquesta acció, l’Ajuntament de Terrassa vol retre homenatge a aquestes persones, i contribuir a mantenir viva la memòria de tots els egarencs que han lluitat al llarg de la història contra el feixisme i pels drets i les llibertats.

D’altra banda, el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, amb la col·laboració de l’Ajuntament, està treballant per elaborar una llista que inclogui totes les persones represaliades per la dictadura franquista. 

Totes les dades recopilades es publicaran a la web Els Deportats Egarencs i es podran consultar i actualitzar si correspon. En aquest sentit, i per facilitar la participació ciutadana, l’Ajuntament de Terrassa ha posat a disposició de tothom que pugui aportar dades el correu electrònic memoria.democratica@terrassa.cat.

 Acte virtual

El pròxim 10 de maig el Comitè Internacional de Mauthausen (CIM) organitza una cerimònia internacional virtual per commemorar l’alliberament, amb la col·laboració de diferents entitats, entre les quals hi ha l’Amical de Mauthausen. 

L’acte es podrà seguir en directe a www.mkoe.at, web del comitè austríac de l’organització (MKÖ). A causa de la impossibilitat de fer actes públics per la situació generada per la Covid-19, l’Ajuntament de Terrassa fa una crida a seguir aquest acte i qualsevol activitat commemorativa organitzada per l’Amical de Mauthausen, entitat amb la qual el consistori egarenc, entre altres municipis, integra la Xarxa Mai Més de lluita contra el feixisme.

Notícies relacionades

La cerimònia del 10 de maig començarà a les 11 h amb una salutació internacional i la lectura del Jurament de Mauthausen en diferents idiomes. Està prevista la participació de representants del CIM i del MKÖ, diferents aportacions en vídeo sobre el tema triat per l’acte d’aquest any (‘Humanitat sense fronteres’), i testimonis de supervivents i representants de diferents països, així com informes sobre l’alliberament i diverses contribucions musicals.

Més notícies de Terrassa