a causa de l'erto

La UGT denuncia que 700 treballadors de menjadors escolars de Terrassa i Sabadell no cobren ni la nòmina ni l'atur

El sindicat acusa l'empresa concessionària, Serhs Food Areas, de no complir el que marca la llei

3
Es llegeix en minuts
El Periódico/ A.R.

El sindicat UGT denuncia que l’empresa concessionària dels menjadors escolars de Terrassa i Sabadell, Serhs Food Areas, no ha complementat la nòmina dels seus 700 treballadors inclosos en l’erto presentat el 13 de març com marca el reial decret de mesures urgents extraordinàries per fer front al Covid-19.

Aquesta normativa obliga les empreses de serveis essencials a garantir els sous dels treballadors durant la suspensió dels contractes. 

Així doncs, el sindicat lamenta que, després de rebre el sou dels 12 primers dies treballats al març, els 700 treballadors de Serhs Food Areas estiguin «confinats a casa sense cobrar cap quantitat pels retards a l’hora de pagar l’atur». 

L’Ajuntament de Sabadell ha informat a EL PERIÓDICO que «està en contacte amb els representants dels treballadors i l’empresa, a fi de seguir de prop el cas i col·laborar en les solucions, a més d’instar Serhs a afrontar les seves obligacions i resoldre la situació delicada que viu la seva plantilla, tal com recull la normativa».

Per la seva banda, l’Ajuntament de Terrassa ja ha comunicat que estaria disposat a assumir un avançament per al complement salarial de la plantilla de l’empresa concessionària dels menjadors de les escoles de la ciutat, afectada per l’erto.

Ni nòmina ni atur

«L’empresa Serhs Food Areas va desatendre les reivindicacions del nostre sindicat i va presentar un erto el 13 de març, amb afectació a les 700 persones que treballen als menjadors escolars de Terrassa i Sabadell», informa UGT, en un comunicat. 

«El dia de pagament de nòmina, la companyia només va ingressar els 12 dies treballats, sense complementar el salari tal com indica l’administració en aquests casos. A data del 16 d’abril, la plantilla continua sense tenir cap resposta ni de l’empresa ni de l’administració, per la qual cosa estan confinats a casa sense poder treballar ni poder fer front a les seves despeses, ja que Serhs Food Areas no ha complert les mesures laborals extraordinàries i ha tirat endavant un erto que els deixa sense salari, ni de l’empresa ni de l’administració», denuncia el sindicat. «Estem parlant de gent amb sous de 400 euros que ho estan passant molt malament», afegeix, en declaracions per a l’ACN.

També critiquen que l’empresa no s’hagi posat en contacte amb els treballadors en cap moment, ni tan sols per anunciar-los l’erto.

Assumir la despesa

El decret llei 7/2020 del 17 de març del Govern estableix que les administracions han d’assumir el restabliment de les pèrdues econòmiques que la suspensió dels serveis provoquin a les empreses concessionàries.

Per complementar el decret llei estatal, el Departament d’Educació de la Generalitat va publicar una Resolució del Conseller el dia 3 d’abril del 2020 en què s’estableix que, a fi de garantir que els treballadors afectats per un erto no suportin cap disminució en les seves retribucions durant el període de la suspensió, la Generalitat assumirà la despesa que suposa els complements salarials que les empreses hagin abonat als treballadors durant aquest període per mantenir el seu nivell retributiu.

Per aplicar aquesta resolució les empreses han de compensar els treballadors amb la part del salari que deixaran de percebre amb l’erto.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Terrassa s’ha posat en contacte amb Serhs Food Areas per constatar la seva voluntat d’abonar aquest complement salarial i aquesta ha confirmat que està disposada a fer la compensació, però que pot tenir dificultats de tresoreria per fer-la efectiva i per això haurà d’obtenir crèdit d’entitats bancàries, amb la consegüent demora que això pot provocar. Per aquesta raó, l’Ajuntament de Terrassa planteja que faci un avançament de les quantitats necessàries per poder fer efectiu el pagament sense demora.

Notícies relacionades

Tenint en compte les greus dificultats que aquests retards poden provocar en la situació els treballadors i treballadores que presten el servei a les escoles municipals, l’Ajuntament de Terrassa podrà facilitar aquest avançament tan bon punt Serhs Food Areas plantegi els termes concrets de la petició.

Més notícies de Terrassa i TerrassaSabadell