VIATGE ESPACIAL

El mNACTEC de Terrassa acull una rèplica a escala real de l'estació espacial MIR

La rèplica, creada per Mediapro, permet experimentar com era la vida en la primera MIR quan estava en òrbita (1986-2001)

mir-replica

mir-replica

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) de Terrassa acull una exposició de llarga durada‘Una MIRada a l’espai. Cine i astronàutica’, que presenta la història i les missions de l’estació espacial MIR durant els seus 15 anys de vida, en un context de carrera en el descobriment de l’espai durant la guerra freda.

L’exposició vol reflexionar també sobre les relacionsd’intercanvi entre ciència i ciència-ficció, mostrar les aportacions de la tecnologia espacial en la vida quotidiana i presentar les missions actuals i futures d’exploració de l’espai.

Una rèplica a escala real de la primera MIR, creada per Grup Mediapro per al rodatge del film‘Sergio & Serguéi’i cedida al mNACTEC, permet als visitants descobrir l’interior de l’estació i experimentar a la mateixa pell com era la vida dins de la MIR.

La primera estació orbital habitable

El 1986, l’estació MIR va començar a orbitar al voltant de la Terra. Operada per la Unió Soviètica i posteriorment per Rússia, va ser la primera estació orbital habitable i un laboratori de proves per a experiments científics i observacions astronòmiques. A més, va registrar rècords de permanència d’éssers humans a l’espai al llarg dels 15 anys que va estar en òrbita.

Inspirada en una de les milers d’històries al voltant d’aquesta estació espacial, la pel·lícula ‘Sergio & Serguéi’ (Ernesto Daranas, 2018) s’ambienta dins de l’estació espacial el 1991, en ple ensorrament de l’URSS, per narrar la relació entre l’astronauta rus Serguei Asimov i un radioaficionat i professor cubà que assisteix desolat a la caiguda del bloc comunista.

Cine, espai i tecnologia

L’exposició s’estructura en quatre àmbits temàtics: ‘L’astronàutica i l’espai a la gran pantalla. Les relacions entre la ciència i la ciència-ficció’; ‘Explorar l’univers i l’espai. L’última frontera. Història i principals missions de la MIR’; ‘Gràcies a l’astronàutica. Com la tecnologia espacial s’ha aplicat a la vida quotidiana’; ‘L’espai: futur de la humanitat. Missions espacials actuals i futures’.

La rèplica, que ocupa l’espai central de l’exposició, recrea al detall diferents espais de l’estació orbital MIR com la zona per dormir, el gimnàs, el laboratori, el centre de control i l’acoblament d’altres naus. El visitant de l’exposició pot accedir i interactuar amb els diferents espais de l’estació espacial.

Notícies relacionades

L’exposició també presenta alguns d’interactius: com és la vida a l’estació MIR, ‘l’univers friki’ en relació amb la ciència-ficció i un interactiu 3D gentilesa del’Agència Espacial Europea amb una visita guiada per l’Estació Espacial Internacional (ISS).

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA