TRES DIES D'ART

Terrassa estrena la 12a edició del Festival d'arts escèniques TNT

La programació inclou unes 30 propostes, de les quals set són obres d'estrena absoluta, dos internacionals i cinc coproduccions

La iniciativa d'aquest any també inclou més 'performances' al carrer i espectacles gratuïts que en cap edició anterior

tnt-2019

tnt-2019

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Festival TNT, una iniciativa de l’Ajuntament de Terrassa que fa una aposta decidida per la creació contemporània, celebra aquest any la seva dotzena edició mantenint i consolidant l’aposta per les noves dramatúrgies i el talent més innovador. 

Així, «el TNT s’ha convertit en els últims anys en un planter que s’esforça perquè els artistes de la creació contemporània creixin, s’expandeixin i puguin portar les seves creacions a tot arreu»,segons un comunicat de l’ajuntament.

Del 26 al 28 de setembre la programació inclou unes 30 propostes, de les quals set són obres d’estrena absoluta, dos internacionals i cinc coproduccions. La iniciativa d’aquest any també inclourà més ‘performances’ al carrer i espectacles gratuïts que en cap edició anterior.

Entre els ‘leitmotiv’ de les obres del festival, aquest any destaca la temàtica del viatge i les qüestions quotidianes abordades des d’una perspectiva de gènere. 

Així doncs, el TNT 2019 emprendrà viatges col·lectius cap a paratges onírics com el que proposen els francesos Carabosse a ‘Parell les temps qui courent...’; també viatges interiors i més sensorials com el dels murcians Onírica Mecànica amb ‘Le grand Tour’; o abordarà amb mirada crítica quines són les conseqüències negatives del turisme de la mà de les catalanes Mos Maiorum a ‘Gentry’. 

A més, diversos espectacles presentaran problemàtiques comunes en la nostra societat des d’una mirada feminista. Temes com la cosificació de la dona, la idea de bellesa, de plaer, l’explotació laboral, etc., seran presents aquest any en obres com a ‘Pla-dur’, a càrrec del col·lectiu Atzur, sobre les kellys; ‘Unheimlich’ d’Irene Vicente / Cia. Pelipolaca; Catalina, d’Iniciativa Sexual Femenina; o en el solo ‘360 grams’, d’Ada Vilaró.

Coproduccions ‘teneteres’ i més estrenes

Un dels principals objectius del Festival TNT és recolzar la creació contemporània autòctona. El TNT rastreja el talent per coproduir-lo, programar-lo i catapultar-lo a un circuit on dotar de més vida les seves peces.

En aquesta dotzena edició, el TNT estrenarà cinc coproduccions: ‘Protocolos de acción frente a desconocido’,de la Fundació Agrupació Col·lectiva, una lluita entre sexe i religió amb direcció i dramatúrgia a càrrec de Francisco Cuéllar; ‘360 grams’,de la creadora Ada Vilaró, una peça vital i generosa a partir de la vivència pròpia d’haver fet front a un càncer; ‘Schumann amateur’ de Rubén Ramos Nogueira, que torna al TNT per fer una reflexió sobre l’amor, la bogeria i el paper de la dona en la història de l’art a partir de la vida de la música i compositora Clara Schumann; ‘Suicide Notes’,de Marc Caellas i David G. Torres, en què parlaran sobre el suïcidi i el tabú que representa en un concert audiovisual a partir dels últims textos que ens van deixar brillants escriptors, artistes o músics; i ‘Cobalt’,de Laila Tafur i Alba Rihe, que posaran els discursos en comú en acció mitjançant la veu i el cos.

També s’estrenen, ‘Gota a gota’, d’El Canto de la Cabra, creada i dirigida per Elisa Gálvez i Juan Úbeda, una celebració poètica de la vida i de la mort; i ‘Incurables’, un espectacle inèdit multidisciplinari de dansa, vídeo-tecnologia i música electrònica creat a tres bandes entre el coreògraf Pere Faura, els videoartistes Tatiana Halbach i Soren Christensen (Desilence) i el músic Albert Salinas (DJ Wooky).

Des del 2007, les coproduccions del TNT s’han representat en 2.048 funcions i han arribat a 116.722 espectadors.

Inauguració internacional

Per primera vegada a Espanya es podran veure dues produccions franceses molt ben acollides per públic i crítica a tot el món: ‘Germinal’,d’Halory Goerges i Antoine Defoort (L’Amicale), que és la peça que ha inaugurat el festival aquest dijous, i que també es podrà veure aquest divendres. Un espectacle combinació d’arts performatives i visuals que ens proposa començar de zero en un escenari inicialment buit, on quatre individus hauran de destinar els seus esforços a crear un sistema i un món nou.

I el públic assistent al Festival TNT també podrà disfrutar de l’espectacle de carrer ‘Parell les temps qui courent...’,de la Cie Carabosse que omplirà la plaça del Vapor Gran d’instal·lacions vives per on deambularan músics, ballarins, acròbates, poetes i foc.

El TNT al carrer

Aquest any, el TNT presenta més propostes al carrer que mai. A part de l’internacional ‘Parell les temps qui courent...’, també es podrà veure, entre altres, l’espectacle de percussió interactiu, innovador i itinerant ‘Perculights!’de Brincadeira i Bácum (que també es veurà a Matadepera); ‘Saunterer’,una ‘performance’ itinerant basada en el caminar com a acte de resistència del Col·lectiu Amè; la música i equilibris de D&Aen ‘Davaii’,en què se citen un llançador de ganivets i un violoncel·lista; o el premiat ‘#MoneyForFree’,de John Fisherman, que regalarà diners als transeünts en una ‘performance’ que reflexiona sobre el sentit d’aquesta societat sotmesa al culte als diners.

Per a tots els públics

I per segon any consecutiu, el Festival TNT incorpora propostes musicals a la seva programació: actuacions musicals no convencionals i avantguardistes. Per exemple, el concert de Balago, el grup que crea trobades entre la programació electrònica i l’obsessió analògica amb influència de la ciència-ficció, la religió o la filosofia; també el conegut duo de pop electrònic barceloní Hidrogenesse, que presentarà el seu espectacle ‘Joterías Bobas en la plaza Vella’ (gratuït); o bé la jornada ‘Mutaciones’, del Centre de Creació La Lumbrera, que tancarà el TNT amb quatre artistes que oferiran propostes de música electrònica de petit format.

Divendres al matí i a la tarda també es podrà disfrutar de les arts digitals més innovadores amb el VSL TNT, un espai dedicat a les noves experiències creatives en els àmbits de l’experimentació audiovisual, les instal·lacions interactives i l’art digital en general, amb xerrades, mostra de projectes i concerts.

Notícies relacionades

Finalment, el TNT repeteix un any més la seva secció dedicada als nens i tota la família dissabte a la tarda. En el marc del TNT Kids han programat quatre peces. ‘Un teatre al jardí’,de la Cía MiniMoni; ‘Handle with care’,de Diana Gadish, peça guanyadora de l’última edició de G.R.U.A al TNT 2018; ‘EZ Sub’de Joao Pinto / Kandengue Artes i ‘Playscape Deluxe’,dels belgues Cathy Bertel i Den Draad.

Més notícies de Terrassa

Temes:

Teatre