COL·LECTIU VULNERABLE

Cinquanta alcaldes es reuneixen a Terrassa per fer un front comú davant de les reclamacions d'Endesa

Els representants municipals han firmat una declaració conjunta i una moció que s'elevarà als plens després de la trobada

L'APE defensa que el deute «és responsabilitat d'Endesa perquè és una companyia que està fent negoci amb la gestió d'un dret fonamental»

reunin-terrassa

reunin-terrassa

2
Es llegeix en minuts
ACN

Una cinquantena d’ajuntaments catalans han firmat una declaració que exigeix a Endesa que condoni els 21 milions d’euros corresponents al deute que les famílies en situació de pobresa energètica han contret amb la companyia en els últims anys.

L’acord s’ha pres en el marc de la trobada que diversos ajuntaments catalans han celebrat a la ciutat de Terrassa i on a més de l’alcalde d’aquest municipi, Jordi Ballart, també han assistit l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i la de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, entre d’altres.

El text també reclama a la subministradora que retiri la carta que el 31 de juliol va enviar a centenars d’ajuntaments i insta el Govern de la Generalitat a liderar un front comú per obligar les empreses energètiques a complir amb la Llei 24/2015 de Pobresa Energètica.

Condonació del deute

Els 49 municipis que han participat en la reunió que s’ha fet aquest dijous al Centre Cívic Francesc Macià de Terrassa consideren que el deute que les famílies en situació de pobresa energètica han contret amb Endesa s’ha de condonar i afirmen que «cap administració ha d’assumir la despesa».

«Noacceptarem cap xantatge, si volen la col·laboració de la gestió del deute haurà de ser en el marc d’un conveni firmat entre les empreses elèctriques i les administracions públiques catalanes en què quedin garantits els fons previstos en la Llei 24/2015», ha assegurat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

El primer edil egarenc ha explicat que els consistoris han firmat un document que porta per títol ‘Declaració de Terrassa’ en què queda patent aquesta reclamació. El text també demana a la subministradora que retiri de forma immediata la carta que el 31 de juliol passat va fer arribar prop de 400 consistoris catalans.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va assegurar que aquest text mostra el compromís del món municipal amb els ciutadans. «Volem deixar en evidència que els municipis fa molt que treballem de forma ingent destinant molts recursos per preservar els drets de tota la ciutadania i especialment els de la més vulnerable», ha apuntat.

«Més de 5.400 milions d’euros de benefici»

La reunió també ha comptat amb la presència de representants del’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE)María Campuzano, portaveu de l’ens, va assegurar que aquest deute «és responsabilitat d’Endesa, perquè és una companyia que està fent negoci amb la gestió d’un dret fonamental com és l’energia i pel qual està obtenint beneficis milionaris».

Així mateix, va recordar que en el temps que la llei 24/2015 ha estat en vigor «ha obtingut més de 5.400 milions d’euros de beneficis i el que està reclamant a l’administració representa menys del 0,3% dels seus guanys», ha detallat.

Tercera reunió en una setmana

Aquesta reunió és la tercera que se celebra aquesta setmana per abordar l’amenaça d’Endesa de tallar la llum a les famílies vulnerables amb deutes a la subministradora elèctrica.

Dilluns, 2 de setembre, va tenir lloc la primera i va servir perquè el Govern, les diputacions, els municipis i les entitats del tercer sector que treballen amb pobresa energètica acordessin buscar una resposta «conjunta i coordinada» que forci les elèctriques a firmar convenis per solucionar els impagaments.

Notícies relacionades

Dimecres passat, dia 3, la Diputació de Barcelona va organitzar una altra cita en què la presidenta de l’ens, Núria Marín, va demanar als ajuntaments que van rebre la carta d’Endesa que no paguin «absolutament res».

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA