FESTA MAJOR DE TERRASSA

Terrassa es prepara per a una Festa Major lliure d'agressions i comportaments sexistes

Els serveis de transport nocturn comptaran amb la possibilitat de parades intermèdies per a dones, menors de 16, gent gran i persones amb discapacitat

Aquest any, la Festa inclou un total de 350 propostes lúdiques i festives que se celebraran en diferents llocs de la cocapital vallesana

fm-terrassa

fm-terrassa

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Terrassa es prepara per celebrar la seva Festa Major 2019, del 28 de juny al 3 de juliol, que presentarà una àmplia i variada programació plena d’activitats musicals, culturals, socials, esportives o de lleure per a tots els públics amb un total de 350 propostes lúdiques i festives a diferents llocs de la ciutat.

Com és tradicional, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, divendres 28 de juny a la tarda presidirà els actes d’inici de la Festa Major. A les 18 h, l’alcalde, acompanyat del regidor o regidora de Cultura, assistirà a l’encesa del Ciri de Festa Major en honor als sants patrons de la ciutat, Sant Pere, Sant Cristòfol i Sant Valentí, al vestíbul de l’Ajuntament.

Passades les 20 h es procedirà a la lectura del pregó de Festa Major, que aquest any serà a càrrec del’actor i director teatral Pep Pla. Després de la lectura del pregó, l’alcalde farà l’obertura oficial de la festa i actuaran els Gegants de Terrassa, els Bastoners de Terrassa, els Nans de Terrassa i l’Àliga de Terrassa, acompanyats per la música delsMinistrils del Raval. Aquest any, el pendó de la ciutat el portarà la colla castellera Minyons de Terrassa amb motiu del seu 40 aniversari.

Festa Major lliure d’agressions i comportaments sexistes

En el marc del procés iniciat a Terrassa el gener del 2019 per a l’elaboració del ‘Protocol per a un espai públic de lleure lliure de sexisme, assetjament i agressions sexuals cap a les dones i de LGTBIfòbia’, aquest any el Servei de Polítiques de Gènere i el Servei LGTBIQ de l’Ajuntament de Terrassa organitzen la presència de dos punts liles i+ (punts informatius i d’atenció davant d’agressions sexuals, comportaments sexistes i LGTBI-fòbics) a la Festa Major.

A més, per a qualsevol incidència, el punt de la Policia Municipal situat a l’atri de l’Ajuntament de Terrassa, al Raval de Montserrat, atendrà les possibles intervencions derivades d’aquests casos. Aquestes accions s’emmarquen en la campanya ‘Només un sí és un sí’ que els serveis de Polítiques de Gènere i LGTBIQ impulsen per prevenir les agressions sexuals, la LGTBI-fòbia i els comportaments sexistes.

Tots aquests serveis de transport nocturncomptaran amb el servei de ‘parada intermèdia’. Aquest servei, restringit a dones, menors de 16 anys, gent gran i persones en situació de discapacitat; ofereix la possibilitat de sol·licitar parades intermèdies, només de baixada i no de pujada, entre dues parades fixes de la ruta. La baixada s’efectuarà per la porta davantera de l’autobús i la parada es farà on, a criteri del conductor, es compleixin les condicions de seguretat més adequades.

Oferta musical per a tothom

La Mala Rodríguez, Els Catarres, Boney M, Kiko Veneno i Oques Grasses formen part de les propostes musicals més destacades del programa musical de la Festa Major de Terrassa 2019.

Divendres 28 de juny, a l’escenari del parc dels Catalans, Els Catarres portaran a Terrassa el seu últim treball ‘Tots els meus principis’. El dissabte 29 de juny, també alparc dels Catalans, serà el torn de La Mala Rodríguez.

El mateix dissabte, a l’escenari de la plaça Nova, actuarà un dels conjunts internacionals més coneguts de la música disco: Boney M. Dissabte 29 de juny també actuarà a l’espai jove de Festa Major, a la Carpa de Vallparadís, un històric del flamenc-pop espanyol, el cantant i músic originari de Figueres Kiko Veneno, amb més de 40 anys d’exitosa carrera musical a les espatlles, que presentarà el seu últim treball ‘Sombrero Roto’.

Diumenge 30 de juny, la Fundación Tony Manero actuarà a la plaça Vella, on el conjunt barceloní, una referència dins de l’escena funk nacional, desplegarà el seu ampli repertori de temes propis i clàssics de la música disco.

Espai per a les formacions locals

L’oferta musical de Festa Major també reserva un espai destacat per a les formacions i el talent local amb la presència d’artistes i conjunts de la ciutat dins de la programació d’aquest any. És el cas de Lildami (diumenge 30 al parc dels Catalans); la Nit de Gospel, amb l’actuació de diferents formacions locals (divendres 28 a la plaça Nova); Atenea Carter & The Mighty Might (diumenge 30 a la plaça Vella);l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 (dissabte 29 al Raval de Montserrat); o la Banda de Terrassa (diumenge 30 al Raval de Montserrat), entre d’altres.

Les propostes musicals també comptaran amb la vuitena edició del’Espai Vapor, que aquest any se celebrarà els dies 28, 29 i 30 de juny i que comptarà amb un total de 15 actuacions musicals entre les quals destaquen el conjunt madrileny Carolina Duarte, que divendres 28 de juny portarà a Terrassa el seu punk indie presentant el seu primer treball discogràfic.

Novetats de la Festa Major 2019

Aquest any, dissabte 29 de juny es projectarà un video mapping a les façanes de les esglésies que conformen el conjunt monumental de la Seu d’Ègara. L’activitat, que es va estrenar per primera vegada el desembre del 2018, és un espectacle audiovisual de llum i so que ajudarà el visitant a conèixer el ric patrimoni de la Seu d’Ègara, sobretot l’excepcionalitat de les pintures i els retaules, a través de la recreació digital i l’animació.

Activitats esportives i lleure saludable

Aquest any s’han programat al voltant d’una quarantena d’activitats esportives (37) durant la Festa Major 2019 en què participaran més d’una vintena d’entitats de la ciutat que acostaran l’esport a milers d’egarencs.

L’any passat, al voltant de 4.500 persones van participar activament com a esportistes a les diferents activitats programades.

Festa Major Infantil

Els més petits i les més petites també disposaran, com cada any, d’un espai pensat especialment per als nens i nenes i les seves famílies amb la Festa Major Infantil, que se celebrarà al parc de Vallparadís els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol.

L’inici de la Festa Major infantil serà dissabte 29 de juny a les 18.45 h amb l’arribada del Xuli Vert i la lectura, per primera vegada, del pregó de la Festa Major Infantil 2019 serà a càrrec del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència de Terrassa (CMIAT), l’òrgan de participació infantil i juvenil de Terrassa format per nens i adolescents d’entre 10 i 14 anys, provinents de diversos centres educatius i entitats de lleure de la ciutat.

Tancament de la Festa Major de Terrassa 2019

El dimecres 3 de juliol a les 22:30 h tindrà lloc el tradicional Castell de Focs a l’encreuament de l’avinguda de l’Abat Marcet i l’avinguda de Josep Tarradellas a càrrec de la Pirotècnia Tomás. Aquest any està previst cremar 190 quilos de pólvora en un espectacle pirotècnic que tindrà una durada aproximada de 18 minuts.

Notícies relacionades

A partir de les 23 h, les Havaneres a càrrec del grup Les Anxovetes acompanyades del tradicional Rom Cremat, servit per la Corporació Municipal, posaran el punt i final a la Festa Major de Terrassa 2019.

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA