Església

L'arquebisbe Omella anuncia la creació d'un equip laic i extern per gestionar els casos d'abusos sexuals

La iniciativa es planteja per a la província eclesiàstica de Barcelona, que inclou Terrassa i Sant Feliu de Llobregat, però no descarta estendre-la a altres ordres religioses

zentauroepp32945168 barcelona 26 2 2016   el arzobispo juan jose omella retratad171120123518

zentauroepp32945168 barcelona 26 2 2016 el arzobispo juan jose omella retratad171120123518

1
Es llegeix en minuts
ACN

L’arquebisbe de Barcelona i cardenal, Joan Josep Omella, anuncia la creació d’un equip laic, extern a l’Església i format per diferents professionals per ajudar a gestionar els casos d’abusos sexuals. Entre aquestes persones hi hauria advocats, psiquiatres i mediadors, i serien homes i dones.

“El seu treball serà verificar, acompanyar i ajudar a trobar la solució. Ajudaria no només el tribunal, sinó també les persones afectades, la víctima, la seva família, i també l’abusador”, explica en declaracions a TV-3, on apunta que aquesta és una iniciativa que es planteja inicialment per a la província eclesiàstica de Barcelona, que inclou també els arquebisbats de Terrassa i Sant Feliu de Llobregat. Tot i que ha indicat que pel que ha parlat amb altres religiosos, es podria estendre també a altres ordres.

Omella apunta que la cimera del Vaticà va servir perquè el Papa els posés “una mica més les piles”. El cardenal defensa que fa falta ser al costat de les víctimes i portar la investigació als tribunals eclesiàstics i, si és necessari, als civils. També opina que primer fa falta realitzar una primera tasca interna de “verificació”. “Tenim aquests protocols que hem de seguir, no volem ocultar res”, assegura.

Confiar en els tribunals eclesiàstics

A la pregunta si aquesta primera tasca no l’hauria de fer la fiscalia, demana confiar en els tribunals eclesiàstics perquè “treballen bé i són jutges preparats”. L’equip multidisciplinari que vol crear en els pròxims dies ajudaria en aquesta tasca d’investigació.

Sobre investigar els casos d’abús sexual del passat, Omella assegura que investigaran i actuaran “implacablement” sempre que hi hagi una denúncia. “Nosaltres volem acabar amb aquesta xacra social que tenim, que afecta l’Església, però també afecta la societat”, insisteix el cardenal, que torna a demanar perdó a tots els abusats.

Notícies relacionades

Sobre l’encobriment de l’Església dels casos d’abús, argumenta que en aquells temps “els protocols eren altres i la sensibilitat social també”. Era, contínua, “un altre moment històric de sensibilitats de les víctimes i de la societat”.

Més notícies de Terrassa