Un metge de l'Hospital de Terrassa afronta dos anys de presó per operar erròniament un dit sa

Un directiu de l'ens reconeix l'error, però el cirurgià i el centre com a tal al·leguen que l'altre dit també havia de ser intervingut

Jorge Enrique V. M., la víctima de la suposada negligència mèdica comesa a l’Hospital de Terrassa.

Jorge Enrique V. M., la víctima de la suposada negligència mèdica comesa a l’Hospital de Terrassa. / ACN

2
Es llegeix en minuts

El9 de maig de 2010,Jorge Enrique V.M.va tenir un petitaccident domèstic que li va provocarlesionsal dit petit. L'endemà, a urgències de l'Hospital de Terrassa, li van posar una fèrula.

Després d'algunes proves, el van citar peroperar-se el 25 de maig. Li van posar anestèsia local a tot el braç i no va poder veure directament l'operació, però estava completament conscient i despert. Quan el van treure del quiròfanva veureque li havienoperatunditquenotocava. Es va queixar als infermers i el van tornar a la sala d'operacions, on, aquesta vegada sí, livan operardeldit petit.

Li haurien d'haver demanatpermís exprés per operar-lo d'una cosa no prevista. També es va queixar que a la carta del centre s'arriba a dir que era ell qui hauria d'haver dit als metges quin dit li havien d'operar, cosa que li semblaabsurda, i menys encara que ell ja era a la taula d'operacions. A més, va recordar que al dit que li havien d'operar hi duia una fèrula i a l'altre res.

Fins l'endemà cap responsable el va visitar a l'habitació on es recuperava de l'operació. El metge que el va operar no va admetre l'error, sinó que va mirar de justificar-se dient que el dit índex estava "lax" i també s'havia d'operar.

En canvi, eldirector de Traumatologiasí queva admetre l'error i li va dir al pacient que li enviarien una carta de disculpes. La sorpresa va arribar quan a la carta del centre es tornava a ometre l'error i es justificava l'actuació mèdica. Preguntada poc després pels fets, la direcció del centre no va voler fer declaracions sobre el cas.

L'advocat del pacient,Borja Masramon, ja va explicar a ACN l'abril del 2011que "a toro passat, pot fer gràcia, però ésmolt greu, és un error garrafal", perquè el metge, seguint el mateix criteri "podria haver-li operat el cor o extret un ronyó". A més, segons ell, l'excusa del metge no té cap sentit perquè el pacient ja estava sent traslladat fora del quiròfan i el cirurgià no havia previst operar el dit danyat.

"Els professionalsnosom màquines, som humans, tots cometemerrors, però per això hi ha les assegurances. Però quan un comet un error ha d'admetre la culpa", va explicar Masramon, que va afegir que "aquest home és molt noble i només volia disculpes, però ara està ferit". "Fets com aquests no poden quedar en la impunitat", va afegir el pacient.

Ara, l'acusació particular acusa el cirurgià, Joan Enric B. M., de 57 anys i condemnat abans de l'any 2000 pel mateix delicte, de no haver informat el pacient que li operarien un altre dit. El metge afronta una pena dedos anys i mig depresó,quatred'inhabilitaciói16.500 euros d'indemnització per un delicte de lesions perimpudència greu.

Notícies relacionades

També recrimina al metge haver donat una explicació "rocambolesca" i intentar encobrir el "nyap", a més de no haver comprovat l'historial clínic, no haver examinat a fons el pacient abans de l'operació i no haver-li preguntat res.

Per la seva part, la fiscalia considera que el metge "va prescindir de les més elementals normes d'atenció" i també que va cometre un delicte de lesions per imprudència greu. Tot i així, li demana una pena molt inferior a la de l'acusació particular: quatre mesos de presó, dos anys d'inhabilitació i 1.000 euros d'indemnització.