Tennis

El regnat de Djokovic: ningú li posa límits malgrat els seus 36 anys després del seu 23è Grand Slam

El regnat de Djokovic: ningú li posa límits malgrat els seus 36 anys després del seu 23è Grand Slam
4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

«Djokovic està en una altra dimensió. És una roca. Un tennista molt complet que ha gestionat les seves emocions millor que ningú i que tampoc deixa indiferent ningú. Li queden dos anys al màxim. A veure qui el pot parar», valora Àlex Corretja, que ha seguit tot el torneig de Roland Garros com a comentarista d’Eurosport.

Un dels que podrien fer-ho, Rafa Nadal, està a centenars de quilòmetres, a Manacor, treballant una rehabilitació que durarà un mínim de cinc mesos amb l’objectiu i el desig de poder acomiadar-se competint al màxim nivell l’any vinent abans de guardar les raquetes per sempre. «És inviable pensar què hauria passat. Dependria de moltes variables impossibles d’analitzar en aquests moments», recalca l’excampió del Masters i dues vegades finalista a Roland Garros.

«Djokovic està en una altra dimensió. Li queden dos anys al màxim»

Àlex Corretja, extennista i comentarista

Des del 18 de gener, quan es va lesionar a l’Open d’Austràlia, Nadal ha estat lluitant perquè el maluc li permetés seguir a la pista però, setmana rere setmana, torneig rere torneig, la seva esperança s’ha anat esvaint fins passar pel quiròfan el dia abans del seu 37è aniversari i enmig de Roland Garros, al qual va haver de renunciar per primera vegada en 19 anys.

«Espero que Nadal torni a jugar i guanyar un Grand Slam. La carrera no s’ha acabat. Estic segur que Djokovic en guanyarà algun més. ¿Quants? No ho sé», assegurava Goran Ivanisevic poc després que el serbi firmés el més difícil encara a Roland Garros. El 23è Grand Slam de la seva carrera. «La muntanya més dura de pujar sempre», assegurava Djokovic. La va coronar per tercera vegada l’11 de juny de 2023 en la seva setena final. Roger Federer ho va aconseguir només una vegada de quatre. La raó d’aquesta gran dificultat s’anomena Rafael Nadal, que des del 2005 ha clavat la seva bandera al cim de París en 14 ocasions.

El pitjor rànquing

Nadal no ha pogut jugar per defensar el seu territori. Des del 18 de gener, el seu maluc l’ha deixat fora de combat la resta de la temporada, amb la incògnita de saber si podrà tornar el 2024 per acomiadar-se, la seva gran il·lusió. En la classificació d’aquest dilluns ha caigut al lloc 136è mundial i encara caurà més quan perdi els 445 punts que encara li queden. Des d’abril del 2003, quan tenia 16 anys, Nadal no havia estat mai fora del ‘top 100’.

«Federer és l’elegància i Nadal són els 14 Roland Garros, però el que ha fet Djokovic no té debat possible»

Michele Bartoli, extennista francesa

De moment està sense opcions de seguir el pols amb Djokovic, amb qui s’ha retroalimentat, igual que amb el retirat Federer, per ser cada dia millors. «Federer és l’elegància i Nadal són els 14 Roland Garros, però el que ha fet Djokovic no té debat possible», assegurava l’extennista francesa Marion Bartoli a ‘L’Équipe’ que titulava a la seva portada aquest dilluns: «De la terra a la lluna».

Djokovic ha deixat la seva empremta sobre la terra de Roland Garros amb el ‘Nole23’ que va lluir al seu xandall Lacoste per entrar a l’Olimp del tennis i de l’esport. Només 10 tennistes han trencat aquesta hegemonia de 20 anys del Big Three des que el suís va guanyar el seu primer Wimbledon el 2004.

Esprint brutal

En aquesta extraordinària carrera que Djokovic va començar l’últim guanyant el seu primer Grand Slam a Austràlia (2008), el seu esprint ha sigut brutal amb set títols en els últims tres anys, i això sense poder jugar a Austràlia ni l’Open dels Estats Units el 2022 per no estar vacunat de covid-19. En els últims cinc anys ha guanyat 104 partits dels 110 disputats als Grand Slam.

«La carrera no ha acabat. Nole guanyarà més Grand Slams. ¿Quants? No ho sé»

Goran Ivanisevic, extennista i entrenador de Djokovic

¿Quan pararà? La voraç gana de Djokovic no s’ha satisfet. «¿Per què aturar una carrera de 20 anys si guanyo Grand Slams i em sento fort per continuar fent-ho?», deia i anunciava la seva ànsia per jugar a Wimbledon, el seu pròxim gran objectiu (del 3 al 16 de juliol). «Ho espero amb impaciència», assegurava el serbi. És el pas per revalidar el títol i, ¿per què no?, pensar en el Grand Slam quan torni Nova York per tancar un cicle que segueix obert des de 1969, quan el va aconseguir Rod Laver per última vegada.

«Li queda corda. Físicament ha demostrat que és capaç de competir amb joves amb qui es porta 16 anys. El seu joc ha millorat, especialment la seva dreta, que està marcant la línia per optar a més títols. A Wimbledon, amb la seva sacada i el seu joc en herba, serà complicat frenar-lo», destaca Corretja.

Exigent i millor

Notícies relacionades

Té 36 anys i se sent capaç i motivat per al repte. És millor tennista i cuida al detall la seva preparació mental, física i experiència. Els seus cops són millors. Tàcticament domina cada racó de la pista i em sento com si tingués 25 anys», diu Nole. S’exigeix i exigeix el màxim al seu equip. «Té ganes d’aconseguir més Grand Slams. A cinc sets, se sent fort per guanyar qualsevol», recalca Ivanisevic.

Djokovic està mentalitzat i preparat per lluitar amb aquesta manada de llops voraços que van darrere d’ell, com Carlos Alcaraz, el més preparat, a qui Djokovic va tallar les ales a les semifinals de Roland Garros. És la seva gran oportunitat de continuar fent història.