El calvari del balear

Rafa Nadal: un martiri de 20 anys de lesions

  • Els 10 manaments de Nadal per al tennis (i la vida)

  • Nadal, en el seu pitjor moment: «Poso un punt i a part en la meva carrera, el 2024 serà el meu últim any»

Rafa Nadal: un martiri de 20 anys de lesions
3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

L’absència a Roland Garros aquest 2023 se suma a una àmplia col·lecció de desgràcies de Rafael Nadal propiciades per les lesions durant la seva dilatada carrera. L’astre balear acumula una llarga llista de lesions a totes les parts del seu cos que l’han martiritzat des dels seus inicis. A menys d’un mes de complir els 37 anys (3 de juny) aquesta és una relació dels seus principals contratemps:

Maig 2003: el colze dret

Nadal va patir una fissura al colze dret per una caiguda en un entrenament pocs dies abans de debutar a Roland Garros. 

Abril 2004: el peu esquerre

Abril 2004: el peu esquerreUna fractura de l’escafoide del peu esquerre al torneig d’Estoril li va impedir jugar de nou a Roland Garros i Wimbledon. 

Novembre 2005: la síndrome de Müller-Weiss

Després de guanyar 11 títols, l’últim al Masters 1000 de Madrid, en pista dura i malgrat patir una tendinitis, Nadal va haver de renunciar a acabar la temporada i es va perdre l’Open d’Austràlia del 2006. 

Els metges van diagnosticar a Nadal una osteocondritis de l’escafoide, malaltia degenerativa anomenada síndrome de Müller-Weiss que li ha provocat una sèrie de lesions i el martiritzaria al llarg de la seva carrera. Unes plantilles van evitar la seva retirada del tennis. «La lesió del 2005 és el pitjor moment de la carrera del Rafa», revelaria anys després Toni Nadal, el seu oncle i entrenador.

Agost 2009: els genolls

Després de guanyar el seu primer Wimbledon el 2008 a l’imposar-se en una memorable final a Roger Federer (6-4, 6-4, 6-7 (5), 6-7 (8), 9-7), l’any següent Nadal no va poder defensar el seu títol per una tendinitis persistent als dos genolls. Aquell mateix any va caure eliminat a vuitens de final de Roland Garros pel suec Robin Soderling.

Setembre 2009: l’abdominal

Nadal va patir un esquinç abdominal en les semifinals de l’Obert dels Estats Units quan va caure eliminat per l’argentí Juan Martín del Potro (6-2, 6-2, 6-2).

Juliol 2012: el genoll esquerre

Una tendinitis al genoll esquerre l’obliga a renunciar als Jocs Olímpics de Londres i, posteriorment, a l’Obert dels Estats Units. 

Gener 2014: l’esquena

Una lesió a l’esquena el va fer jugar minvat la final de l’Open d’Austràlia que va perdre davant el suís Stan Wawrinka (6-3, 6-2, 3-6, 6-3).

Juliol 2014: el canell dret

Una fissura soferta a finals de juliol al canell dret el va obligar a renunciar als Masters 1000 de Toronto, Cincinnati i l’Obert dels Estats Units. 

Maig 2016: el canell esquerre

Nadal es va retirar en la tercera ronda de Roland Garros sense jugar davant Marcel Granollers per una lesió al tendó del canell esquerre.

Febrer 2021: l’esquena

Uns problemes a l’esquena li van impedir participar a l’ATP Cup i posteriorment Nadal va caure eliminat a quarts de final de l’Open d’Austràlia davant Stefanos Tsitsipas (3-6, 2-6, 7-6 (4), 6-4, 7-5).

Agost 2021: el peu esquerre

Afligit de nou del peu esquerre, el mallorquí va posar fi a la temporada anticipadament per la lesió crònica de la síndrome de Müller-Weiss. Nadal va ser operat el setembre d’aquell any

Març 2022: les costelles

Nadal va patir una fissura a les costelles a Indian Wells durant el seu partit de semifinals que guanya a Carlos Alcaraz (6-3, 7-6 (5)). Lesionat, va cedir a la final davant Taylor Fritz i renuncia a jugar a Barcelona i Montecarlo. 

Maig 2022: el peu esquerre

El dolor al peu esquerre martiritza Nadal, que va caure eliminat a segona ronda de Roma i es va plantejar l’abandonament de Roland Garros. Finalment va optar per jugar infiltrat tot el torneig i va conquerir el títol. Posteriorment es va realitzar un tractament de radiofreqüència pulsativa que van solucionar la seva lesió i li van permetre continuar jugant. 

Juliol 2022: els abdominals

Notícies relacionades

L’exnúmero 1 va abandonar Wimbledon sense jugar les semifinals davant Nick Kyrgios per una ruptura abdominal en el partit de quarts de final davant Taylor Fritz. «No té sentit jugar si vull continuar la meva carrera», va assegurar decebut. 

Gener 2023: el maluc

Se li diagnostica una lesió al múscul psoes ilíac del maluc esquerre sofert en la segona ronda de l’Open d’Austràlia en el partit de segona ronda que perd davant el nord-americà Mckenzie McDonald (6-4, 6-4, 7-5). «Estic mentalment enfonsat, cansat i frustrat per estar en processos de recuperació de lesions en gran part de la meva carrera», diu abatut. Des d’aleshores no ha tornat a competir.

Temes:

Rafa Nadal