Tennis

El calvari de l’extennista argentí Guillermo Pérez Roldán: el seu pare i entrenador el va maltractar durant la seva carrera

  • Un documental recull els abusos físics que va patir durant la seva adolescència. «Em pegava fins al desmai», assegura l’exesportista

Guillermo Pérez en un fotograma del documental

Guillermo Pérez en un fotograma del documental

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El tennista argentí Guillermo Pérez Roldán va arribar el 1988 al lloc 13 del rànquing mundial. Tenia 19 anys. Vuit anys després, abandonaria la pràctica professional. La seva vida es va desplegar sota una capa de misteri. Les raons per les quals el jove tennista s’havia acomiadat dels grans circuits amb 27 anys, en principi per la lesió a un dels seus canells, acaben de trobar algunes respostes: el calvari, gairebé de pel·lícula de terror, al qual l’havia sotmès el seu entrenador, que era ni més ni menys que el seu pare, Raúl Pérez Roldán.

Pérez Roldán l’ha denunciat davant els tribunals per abusos físics comesos durant la seva adolescència. Alguns d’aquests detalls es van fer públics en un documental sobre aquell viacrucis que va produir National Geographic Original Productions i va estrenar la plataforma Star+, a finals d’agost. «Em pegava fins al desmai», assegura l’exesportista. «Em trencava les dents», afegeix. Per tant, havia de guanyar o guanyar els partits. Altrament, «cada derrota era un acte de violència».

L’impacte que ha provocat recentment un vídeo que va circular a les xarxes socials en el qual es veu com un pare, d’origen xinès, clava a la seva filla una tremenda pallissa al mig d’un camp de tennis, va tornar a col·locar la història de Pérez Roldán en un primer pla. El que ha vist no li ha cridat l’atenció, com si li recordés les mateixes pallisses rebudes i la naturalitat amb què s’accepta un càstig. «La noia mai aixeca la mà ni per defensar-se. Això està naturalitzat. Els que hem viscut aquestes coses sabem que et quedes paralitzat, no pots reaccionar». Aquesta impotència, va dir a la televisió argentina, obeeix al fet que «ells», és a dir, els pares o els entrenadors autoritaris, «tenen el comandament», es creuen «amos de la teva vida». És així que el seu pare el va deixar «al carrer» als 23 anys i «vaig haver de sortir a treballar».

L’extennista va decidir aturar-se davant una càmera i explicar la seva història per «crear consciència» sobre la relació que han de tenir els pares amb els entrenadors dels joves jugadors de tennis: «Cal educar els professors perquè els pares en molts casos són un problema. Els que ensenyem ho hem de prevenir».

Denúncia judicial

Notícies relacionades

No només es tracta per a ell d’una qüestió pedagògica. Raúl Pérez Roldán ha sigut denunciat pel seu fill per lesions greus, administració infidel, privació de la llibertat, abusos i reducció a la servitud. Malgrat el temps transcorregut, la causa no ha prescrit. El tennista no ha sigut l’únic querellant. Graciela Pérez, una altra jugadora, que havia estat també sota l’òrbita del seu pare, s’ha afegit a la querella.

«M’agradaria parlar amb el meu fill, perquè això va tenir una transcendència que no hauria d’haver tingut. Ell em va bloquejar de tots els telèfons. Amb molt de gust hauria parlat amb ell per mediar a través de qui vulgui per solucionar aquest problema. La meva filla també està molt afectada», va dir l’exentrenador. Però, a més, Guillermo vol que els tribunals investiguin el seu pare per blanqueig de diners a causa del maneig dels cinc milions de dòlars que va guanyar durant la seva etapa com a jugador. 

Temes:

Argentina