Nit històrica a Londres

Festa final per a l’adeu de Federer

  • El 23 de setembre quedarà marcat per sempre com el dia del comiat de la llegenda, que ha posat punt final a una era única en el tennis acompanyat del seu gran rival i amic Rafa Nadal.

  • L’astre suís i el balear van caure contra els nord-americans Tiafoe i Sock per 4-6, 7-6 (7-2) i 11-9 en el super-‘tie-break’ que va decidir el partit després de perdre un ‘match ball’ amb sacada de Federer.

6
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

El dia de l’adeu va arribar tot i que ningú volia. Roger Federer havia aguantat fins a l’últim punt les seves emocions, però després de cedir-lo es va enfonsar per abraçar-se a John McEnroe. Els 20.000 aficionats de l’O2 Arena l’ovacionaven dempeus. Era l’adeu d’un gegant de l’esport. Se li havia escapat un ‘match ball’ amb 9-8 i sacada en el seu poder. Havia intentat l’’ace’ que va sortir per mil·límetres, però els nord-americans Jack Sock i Francis Tiafoe es van imposar per 4-6, 7-6 (7-2) i 11-9 per donar el punt que deixava la primera jornada de la Laver Cup empatada 2-2 entre Europa i la Resta del Món.

Poc importava aquest resultat. Ningú li amargaria la festa a Federer, tot i que la va celebrar amb llàgrimes. No era cap funeral. No volia això. Eren llàgrimes d’alegria que contagiava abraçant-se a un emocionat Rafael Nadal amb qui havia compartit l’últim ball en una pista, i va aplaudir feliç de viure aquell moment també amb la resta de l’equip europeu, que tampoc podia evitar l’emoció d’un dia únic en la història del tennis. El 23 de setembre quedarà marcat com la festa final del comiat d’una llegenda, un gegant de l’esport. 

I en aquesta festa, a l’O2 Arena, hi va haver aficionats que van pagar fins a 50.000 euros per assistir a l’últim ball de Federer. Les 20.000 entrades estaven esgotades des de feia mesos i molt abans que Federer confirmés la seva presència i el seu comiat en el torneig que va idear i va posar en marxa el 2017 amb el nom de Rod Laver, present a la llotja als 84 anys, l’últim guanyador del Grand Slam (1962 i 1969), ídol del tennista suís.

«M’alegro de jugar a tennis. Ha sigut un viatge perfecte i el tornaria a fer»

Roger Federer

Els seus pares, Lynett i Robert; la seva dona, Mirka, i els seus quatre fills també celebraven des de les grades el seu anunciat comiat del circuit, tot i que no del tennis. «Soc feliç, immensament feliç. Ha sigut meravellós poder jugar aquest partit i estar amb tots. alegre de jugar a tennis. Ha sigut un viatge perfecte i el tornaria a fer», deia a la pista a un exnúmero 1, Jim Courier, que va voler també ser present en aquest comiat.

1.750 partits des de 1998

Des del torneig de Wimbledon d’aquest any, Federer no jugava un partit, abans de saltar a la pista per enfrontar-se als va posar final a una carrera amb 1.750 partits jugats, d’ells 224 de dobles (8 títols, l’últim la medalla d’or), des que va debutar en el circuit el 1998 en el torneig de Gstaad, al lloc 702 mundial, als 17 anys. Després de més de dues dècades penja la seva raqueta Wilson amb 103 títols (53 finals) entre els quals figuren 20 Grand Slams, 28 Masters 1000 i una Copa Davis. Un longeu i productiu camí en el qual ha estat durant 310 setmanes al capdavant del rànquing de l’ATP i ha acabat l’any cinc vegades com a número 1.

Fins a l’últim dia, l’últim cop, Federer ha mantingut la seva elegància sobre una pista de tennis i un comportament que no li ha impedit guanyar i acumular títols. Una filosofia de vida que va decidir adoptar després d’uns primers anys rebel. «No em sentia bé amb aquesta manera de procedir», ha reconegut el tennista aquests dies per explicar el seu canvi radical d’actitud. Federer ha sigut l’estendard en la pista d’una lluita sense ira, del respecte envers l’adversari i fins i tot de l’amistat davant els seus rivals.

Comiat emotiu

La seva carta de comiat mostra aquest carisma especial pel qual el tennista és admirat més enllà de les pistes. «Vull donar les gràcies als meus rivals a la pista. He sigut molt afortunat de jugar molts partits èpics que no oblidaré mai. Lluitem de manera justa, amb passió i intensitat. Sempre he donat el meu màxim per respectar la història d’aquest esport. Em sento extremadament agraït. Ens empenyem els uns als altres i junts portem el tennis a nous nivells», va escriure.

 A Londres, a pocs quilòmetres del seu jardí de Wimbledon, on li hauria agradat jugar un últim partit, Federer s’ha vist acompanyat pels seus grans rivals durant 24 anys en què s’han repartit la barbaritat de 66 Grand Slams. «Probablement un dels atletes més emblemàtics de la història. Si parlem de perfecció a la pista de tennis, és ell», va dir Nadal en el sopar de gala de la Laver Cup que van compartir el dia anterior tots els jugadors.

El màxim rival

Federer va triar Nadal com a company per a una nit única i històrica després que el 15 de setembre passat anunciés la retirada del tennis. El mallorquí, a punt de ser pare, no va voler perdre’s la festa a l’O2 Arena i compartir el moment amb el seu màxim rival. Des que Federer es va enfrontar i va perdre per primera vegada a Miami (2004) amb Nadal, ha sigut el rival que li ha amargat més l’existència al suís. En 40 ocasions que s’han enfrontat, Nadal li ha guanyat 24 partits i, 10 en tornejos de Grand Slam.

Federer no va aconseguir guanyar el seu únic Roland Garros (2009) fins al dia que no l’esperava el mallorquí en les seves quatre finals a París. A Wimbledon, on Federer domina els enfrontaments amb Nadal (3-1), el suís li va cedir la corona el 2008 i, setmanes després, el número 1 per primera vegada. De totes aquestes batalles, la final guanyada pel suís a Austràlia (2017), potser és el partit que va permetre a Federer continuar en el circuit fins al seu adeu als 41 anys.  

Junts per última vegada en un partit oficial, tot dos s’ho van passar d’allò més bé. Van disfrutar sobre la pista. Van mostrar la màgia dels seus cops i van lluitar fins a l’últim punt per guanyar. Federer no jugava des de Wimbledon de l’any passat, es va mostrar intens sobre la pista acompanyat per un Nadal que també feia un mes que no jugava. Van guanyar el primer set. Van forçar un ‘tie-break’ després d’anar 3-1 a baix en el segon i van disposar d’una bola de partit per aconseguir l’última victòria, però, amb 9-8 en el super-‘tie-break’, se li va escapar l’últim ‘ace’ de la seva vida per mil·límetres, però després Sock i Tiafoe van obtenir els últims tres punts per guanyar dues llegendes vives del tennis.

«Amb el Roger se’n va una part important de mi»

Rafael Nadal

Notícies relacionades

«Amb el Roger, se’n va una part de mi. Per tots els moments en què ell ha estat a l’altre costat de la xarxa en els moments més importants de la meva vida. Ha sigut emotiu veure la família, tota la gent, difícil descriure-ho», destacava un Nadal tremendament emocionat al final del partit.

La primera jornada

Abans del comiat de Federer, el noruec Casper Ruud, número 2 mundial, va donar el primer punt a Europa amb la seva victòria davant el nord-americà Jack Sock per 6-4, 5-7 i 10-7, en el super-’tie-break’ decisiu. El grec Stefanos Tsitsipas va aconseguir el segon contra l’argentí Diego Schwartzman per 6-2 i 6-1, mentre que l’australià Alex DeMiñaur va obrir el compte de l’equip de Resta del Món al guanyar l’escocès Andy Murray, l’ídol local, per 7-5, 3-6 i 10-7.