Open d’Austràlia

Nadal trenca Medvédev i fa història a Austràlia conquerint el 21è Grand Slam

  • L’astre balear va remuntar dos sets contra el rus en una èpica final que va durar més de cinc hores.

Nadal trenca Medvédev i fa història a Austràlia conquerint el 21è Grand Slam

William WEST / AFP

5
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Brutal, increïble. El cor a mil. Adrenalina màxima. Passió i agonia. ¿Com explicar-ho? Després de més de cinc hores, l’impossible ho ha fet realitat Rafael Nadal per conquerir el seu 21è Grand Slam en una final titànica i èpica que quedarà per a la història del tennis. Un nou miracle per capgirar un partit que semblava tenir perdut quan estava dominat per dos sets davant Daniïl Medvédev. Una vegada més, l’ex número 1 va rescatar l’èpica per capgirar un marcador que semblava impossible remuntar i emportar-se’l 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4 i 7-5.

Als 5 anys, després de sortir de sis mesos lesionat, Nadal es convertia en el ‘Rei de reis’ per trencar el rècord de 20 Grand Slams que compartia amb Roger Federer i Novak Djokovic. «És un animal», l’havia definit John McEnroe i ho demostrava a la pista, imposant-se en una èpica batalla, com si tingués 22 anys, quan en aquesta mateixa Rod Laver Arena, mossegava per primera vegada la copa Norman Brockes al vèncer en una altra èpica final, el Federer en persona, en cinc sets, per 7-5, 3-6, 7-6 (3), 3-6 i 6-2.

Esbroncada d’entrada

Medvédev ha entrat a la pista amb una sonora esbroncada del públic, al contrari que l’ovació rebuda per Nadal. La Rod Laver Arena anunciava de quin costat estava. La situació va motivar el rus, a qui li van aquestes situacions. En 42 minuts feia callar els 15.000 aficionats i decantava el primer set del seu costat, en un duel en el qual Nadal va intentar plantejar una tàctica diferent, més per forçar el rus, que per efectivitat amb ella.

Nadal buscava l’error del rus amb el seu revés tallat i baix als peus però Medvédev va aguantar estoic, molt sòlid amb la seva sacada (83% d’efectivitat), esperant l’oportunitat. Amb 1-1, Nadal va salvar dos primers ‘break points’ en contra en un llarg joc de 9 minuts i tres cops màgics que van sorprendre Medvédev.

La primera oportunitat perduda no va desanimar el rus, que en la segona ocasió que va tenir, en el cinquè set, va trencar en blanc la sacada de Nadal per avançar-se 3-2 i repetir-ho, també en blanc, en el setè joc, en el qual Nadal va ajudar amb dues dobles faltes. Amb aquest avantatge, Medvédev va certificar el set amb una primera sacada, després de guanyar cinc jocs seguits.

Espontani a la pista

Nadal va encaixar el cop i va començar el segon set disposat a tallar la ratxa del rus. I no només ho va aconseguir sinó que va apuntar la seva primera ruptura (3-1) després d’una hora de joc.

La situació havia canviat. Nadal començava a jugar més amb el seu estil, millorant percentatges de sacada i movent el rus amb la dreta, sorprenent-lo amb deixades i canviant altures de la bola. Medvédev va aguantar l’atac. Va saber patir a la pista i va aconseguir igualar 5-5, després de trencar dues sacades de Nadal i salvar un ‘set ball’ amb 5-4, en un joc que es va allargar més de 13 minuts. Una batalla dins de la batalla, en la qual va saltar un espectador a la pista per espantar Medvédev amb 5-3 de Nadal, que es desesperava i mirava cap a la seva llotja com dient «no sé què més puc fer».

Medvédev era un mur i, superat l’assetjament, va aconseguir arribar al ‘tie-break’. En aquest cara o creu, de nou la seva sacada va ser decisiva per fer seva la segona mànega, aixecant un 5-3 favorable a Nadal que, després d’1 hora i 24 minuts, veia com s’esfumava l’ocasió d’igualar el marcador.

Comença la remuntada

La màquina russa semblava irrompible però Nadal no estava disposat a cedir fins a disputar l’última bola. Se li va escapar un ‘break point’ en el primer joc. Va salvar un 0-40 en el sisè, davant un Medvédev que ensumava la victòria. L’ansietat va fer efecte en Medvédev, que es va precipitar i va perdre la seva sacada (4-5), amb un error a la xarxa, aplaudit pel públic i, després, un ‘passing shot’ paral·lel de Nadal. No el va desaprofitar el campió del 2009. En el següent, en blanc, forçava el quart set.

Nadal era a la pista per deixar-s’ho tot en ella. No havia arribat a la final per cedir fàcilment. Després del seu calvari de sis mesos lesionat, li va recordar a Medvédev que al davant tenia un campió de 20 Grand Slams.

La tensió tenallava el rus, que no va poder fer el ‘break’ en el segon joc i dos jocs després perdia la seva sacada, amb una doble falta, perquè Nadal s’avancés 2-1 i acabar forçant el cinquè set, malgrat que Medvédev va intentar evitar-ho amb un ‘break’ (2-2) i en el cinquè joc, en el qual va deixar escapar 7 punts de ruptura.

Glòria final

A Medvédev li va ser impossible evitar-ho davant un Nadal que semblava tenir 20 anys amb l’energia que desplegava a la pista. Els problemes físics els tenia el tennista rus, que va demanar atenció del físio a la pista en un parell d’ocasions, dolgut en uns esgotats isquiotibials. El partit era on volia Nadal. On ni s’imaginava quan en el tercer set Medvédev el dominava per 3-2 i tenia un 0-40 per fer el ‘break’.

Gairebé cinc hores després, el que feia el ‘break’ era Nadal (3-2), per després salvar tres ‘break points’ i col·locar-se 5-3 per guanyar el partit amb la seva sacada. Medvédev va tornar el ‘break’ (5-5) però Nadal no estava disposat a cedir havent arribat fins aquell moment. L’espanyol va recuperar el ‘break’ en el següent joc per tornar a disposar d’una altra ocasió de caçar finalment l’‘os’ rus, com anomenen Medvédev, i aconseguir la victòria més impossible de la seva vida.

Notícies relacionades

El triomf d’un campió únic que rematava el punt, el joc, el partit, el títol i el 21è Grand Slam amb una última volea que Medvédev no va poder respondre davant el mateix Rod Laver, que fotografiava el moment, tan incrèdul com meravellat per la passió i el carisma d’un esportista únic.

Així hem explicat la final en directe

Temes:

Rafa Nadal