L’inici del primer Grand Slam de la temporada

Austràlia comença sota el volcà Djokovic

  • «No hi ha cap tennista que estigui per sobre del torneig», valora Nadal, mentre que Medvédev i Zverev, dos dels grans favorits al títol, són partidaris que el número 1 pugui jugar.

  • El tennista balear, que debuta aquest dilluns, admet que no se sent entre els favorits per aspirar al títol a Melbourne.

Austràlia comença sota el volcà Djokovic

AFP

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Conegut com el ‘Happy Slam’, l’Open d’Austràlia, en el qual Novak Djokovic hauria de defensar el títol que ha guanyat en nou ocasions, va deixar de ser «feliç» des del moment que va posar un peu a Melbourne i va ser detingut a la duana per errors en el seu visat, malgrat que tenia una exempció especial per entrar al país a l’haver passat la covid.

A les portes d’una deportació que es decidia en el judici que va començar la mitjanit de diumenge, hora espanyola, la situació del número 1 mundial té Austràlia i mig món sota un volcà.

Divisió d’opinions

 «No hi ha cap tennista que estigui per sobre d’un torneig com l’Open d’Austràlia. Si juga estarà bé i, si no, també» valorava Rafael Nadal 24 hores abans de debutar en el torneig. 

La prudència de Nadal contrastava amb l’opinió d’altres rivals directes, que estan a favor del serbi. «Si Djokovic té una exempció vàlida, hauria de jugar», apuntava Daniïl Medvédev, número 2 mundial. «Si no fos Djokovic, número 1 mundial i campió de 20 Grand Slams, això no seria un drama tan gran. Aquí hi ha altres jugadors amb exempcions i jugaran», destacava Alexander Zverev.

 «Sembla com si Djokovic fos una arma de destrucció massiva i una amenaça a la nostra frontera», destacava Nick Kyrgios, mentre que Stefanos Tsitsipas es queixava que es «parlés més de Djokovic que de tennis» i acusava el serbi de «tenir les seves pròpies regles i fer que la resta semblem tontos». «Les normes s’han de complir i t’has de vacunar; si no ho fas, no vinguis», recalca Pablo Carreño.

¿Canvi de guàrdia?

 A l’espera del veredicte de la justícia australiana, la deportació de Djokovic obre un nou escenari en el torneig que apunta al relleu generacional que es va començar a anunciar l’any passat, en què, a l’estela del campió serbi, guanyador de l’Open d’Austràlia, Roland Garros i Wimbledon, Medvédev s’ha posicionat com a número 2 mundial després d’arrabassar-li a Djokovic la possibilitat de completar el Grand Slam amb la seva victòria a l’US Open, al costat de Zverev, medalla d’or dels Jocs Olímpics de Tòquio i campió de les ATP Finals. El rus i l’alemany són els dos grans favorits en la cursa cap a la final del 30 de gener. 

Sense Djokovic ni Roger Federer, que està lesionat, Nadal és l’únic campió a Melbourne de la vella guàrdia del ‘Big three’ que jugarà a la Rod Laver Arena, on, des de 2004, quan va guanyar Federer per primera vegada un dels seus sis títols, només n’ha deixat escapar dos. El 2005 el va guanyar el rus Marat Safin i el 2014, el suís Stan Wawrinka.

Els dubtes de Nadal

Campió del torneig el 2009, Nadal torna a un escenari que se li ha resistit sempre i on ha perdut les finals del 2012, 2014 i 2017. No arriba a Austràlia en plena forma després de sis mesos parat per una lesió crònica al peu esquerre. 

El tennista balear és molt previngut pel que fa a les seves possibilitats, tot i que va guanyar un títol menor a Melbourne la setmana passada. «No em veig com un candidat real. Després de sis mesos sense jugar, és important acceptar que és just que vingui aquí i no pugui guanyar, que no tot és perfecte», assegura.

Notícies relacionades

El seu primer gran repte serà superar la primera setmana del torneig, en la qual debutarà dilluns contra el nord-americà Marcos Giron (66 mundial) i, abans de creuar-se en unes teòriques semifinals contra Zverev, hauria d’haver superat en tercera ronda Karen Khachanov (28 mundial), a vuitens hauria de vèncer Hubert Hurkacz (10) i a quarts, Dennis Shapovalov (14).  Amb 20 Grand Slams en el seu palmarès i gairebé 20 anys competint, Nadal ha sortit victoriós per situacions igual o més complicades. «En aquest esport les coses canvien molt ràpidament», recalca. 

Entre els actors secundaris disposats també a guanyar-se un paper més important hi haurà Stefanos Tsitsipas, pendent dels seus problemes al colze, operat al final de la temporada passada, i Mateo Berrettini, tots dos ja finalistes d’un Grand Slam el 2021, el grec a Roland Garros i l’italià a Wimbledon. En aquesta llista també s’ha d’incloure el rus Andrei Rublev i els canadencs Felix Auger-Aliassime i Denis Shapovalov, campions de l’ATP Cup celebrada fa dues setmanes a Sydney.