US Open

Comença l’US Open amb premis reduïts per als campions i grans absències

L’aforament de Flushing Meadows serà complet, però sense jutges de línia

Comença l’US Open amb premis reduïts per als campions i grans absències
5
Es llegeix en minuts

Ningú sap el que oferirà l’edició 2021 de l’Open dels Estats Units quan arribi a la seva conclusió després de 14 dies de competició, però el que sí que saben ja els futurs campions és que guanyaran 500.000 dòlars menys que en anys anteriors.

Aquesta serà una de les principals novetats amb què els tennistes es trobaran a l’últim torneig de Grand Slam de l’any que comença demà, dilluns.

Tot i que el premi global dedicat al torneig serà més gran, l’USTA ha establert una compensació global de 57,5 milions de dòlars, davant els 57,2 de l’any passat, els campions individuals masculins i femenins rebran 2,5 milions de dòlars comparats amb els tres de l’any anterior.

Amb una caiguda d’1,35 milions de dòlars comparat al valor del premi que van rebre els campions el 2019, l’any anterior a la pandèmia del coronavirus, un 35 per cent inferior.

No es van permetre espectadors a l’US Open de l’any passat a causa de la Covid-19, un moviment de seguretat que va deixar l’USTA amb un dèficit pressupostari de 180 milions el 2020.

Si la pèrdua del valor dels premis és la novetat més important per als jugadors, les absències de les grans figures com el suís Roger Federer i l’espanyol Rafael Nadal, amb 20 títols de Grand Slam cada un, deixen la competició masculina sense els dos grans referents del tennis mundial juntament amb el serbi Novak Djokovic, que es presenta de nou com el favorit al títol.

Tampoc hi haurà l’actual campió defensor, l’austríac Dominic Thiem, de 27 anys, baixa per una lesió al canell, que el va obligar a retirar-se a Wimbledon i no juga des del Mallorca Open del juny, on va patir la lesió.

Dominic, que l’any passat va vèncer l’alemany Alexander Zverev, va dir que va ser una «decisió difícil» i està «decebut» per no poder defensar el seu títol a Nova York.

El mateix passa en la competició femenina, on tampoc hi seran les germanes Venus i Serena Williams, guanyadora de 23 títols de Grand Slam.

Per primera vegada en 24 anys un torneig de Grand Slam no tindrà Federer, Nadal i les germanes Williams. L’última vegada que va passar va ser a l’Open d’Austràlia de 1997

L’altra novetat important és que el torneig d’aquest any està programat per rebre els espectadors a plena capacitat a cada estadi, i l’USTA ha seguit les pautes establertes pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA, l’oficina de l’alcalde i el Departament de Salut de la ciutat de Nova York.

Es va recomanar als posseïdors d’entrades més grans de 12 anys que portessin una targeta de vacunació dels CDC o un altre registre oficial de vacunació o una foto o fotocòpia de la targeta.

No obstant, els jugadors no necessiten estar vacunats; aproximadament la meitat ho estan, segons els tours ATP i WTA.

L’Open dels Estats Units és el primer torneig de tennis que permet els fanàtics a plena capacitat durant les dues setmanes completes des de l’Open d’Austràlia el gener-febrer del 2020.

«Tornar a tenir fans és un plaer total. És un plaer... Especialment els novaiorquesos. Vull dir, ¿quins millors fans per al nostre primer 100% que la multitud local de Nova York?», va declarar el nord-americà Reilly Opelka, cap de sèrie número 22. «Això és el que fa que l’U.S. Open sigui l’U.S. Open».

Opelka va recordar que tots els esports professionals a Nova York són una cosa emblemàtica i l’Open de Tennis és al capdavant com a cosa única i especial.

«Això és el que fa que els esports a Nova York siguin tan emblemàtics. És per això que els Ianquis són un equip llegendari, els Knicks també. Són els seguidors, la base d’aficionats, la cultura de Nova York, els novaiorquesos», va destacar Opelka.

Fer historia també forma part de la novetat a l’Open quan Djokovic, número u del món, tingui l’oportunitat de convertir-se en el primer tennista des de l’australià Rod Laver, el 1969, a guanyar els quatre títols individuals de Grand Slam en una temporada i pot trencar el rècord masculí de 20 Grand Eslam, que comparteix amb Federer i Nadal, si es proclama campió a Flushing Meadows el pròxim 12 de setembre.

Mentre que per primera vegada la salut mental dels tennistes tindrà un seguiment especial a l’Open després que l’actual campiona defensora, la japonesa Naomi Osaka, va parlar de la seva pròpia ansietat i depressió per cridar l’atenció sobre l’assumpte.

Més jugadores i jugadors ho estan discutint obertament i l’USTA està fent alguns canvis.

Els participants a l’Open tenen accés a proveïdors de salut mental amb llicència i sales tranquil·les com a part d’una iniciativa «per fer que els serveis de salut mental estiguin tan fàcilment disponibles per als atletes com els serveis per a un esquinç de turmell», va destacar el doctor Brian Hainline, primer vicepresident de l’USTA.

L’USTA també va dir que buscarà alternatives per als atletes que esmentin la salut mental com una raó per no voler assistir a conferències de premsa.

Mentre que una altra gran novetat a les pistes de Flushing Meadows serà que aquest any no hi haurà jutges de línia a l’U.S.Open, només jutges de cadira, amb avisos de línia electrònics Hawk-Eye Live a tots els camps.

L’any passat, només les dues pistes principals tenien jutges de línia, l’estadi Arthur Ashe i l’estadi Louis Armstrong.

Notícies relacionades

Durant un partit a l’Arthur Ashe contra l’espanyol Pablo Carreño Busta, Djokovic va ser desqualificat per colpejar amb una pilota, involuntàriament, una jutge de línia al coll després que va acabar un joc i va mostrar la seva frustració.

L’acció li va costar a Djokovic perdre la possibilitat de seguir en la lluita pel títol i a la dona, haver de rebre assistència mèdica.