ESCULTURA A ROLAND GARROS

Nadal, immortalitzat en una estàtua de 800 quilos d’acer

El 13 vegades campió del torneig inaugura una figura gegant seva creada per l’artista val·lisoletà Jordi Díez i col·locada a la plaça dels Mosqueters de Roland Garros

Nadal se hace de acero en París

Nadal se hace de acero en París / Xavi Pladellorens (Gabinete de Jordi Díez/ EFE)

2
Es llegeix en minuts

Després d’haver escrit les glòries més elevades sobre la terra batuda de París, Rafael Nadal ha fet un nou pas cap a la llegenda amb la inauguració d’una estàtua de la seva figura a Roland Garros, que vol retre-li d’aquesta manera l’homenatge que es mereix.

Ha sigut l’artista espanyol Jordi Díez qui ha ideat l’obra, en la qual el mallorquí, esculpit en acer, apareix suspès en uns cables mentre efectua un directe, el seu cop més emblemàtic.

«M’encanta», va clamar el tennista al revelar una escultura que deixarà gravades en metall les seves gestes a la capital francesa. «No hi ha un lloc més especial al món per a mi que Roland Garros per a aquesta escultura. Significa molt per a mi, és un gran honor», va afegir Nadal.

Suspès en l’aire

La imatge de Nadal quedarà així per sempre al costat d’Els Mosqueters, que van marcar els primers anys de la història del torneig i la del mateix aviador que dona nom al mateix, inaugurada l’abril passat.

«La idea de suspendre’l perseguia donar a entendre que la pilota va a molta velocitat», assegura l’escultor, que de seguida es va veure atret per la idea de donar forma al tennista quan l’anterior president de la Federació Francesa de Tennis (FFT), Bernard Giudicelli, va expressar la idea d’immortalitzar Nadal.

Monument d’acer

Era una manera d’enardir una figura que ha trencat totes les estadístiques del Grand Slam de terra batuda i on a partir de diumenge lluitarà per mossegar el seu 14è títol a París. Díez va fer servir 800 quilos d’acer inoxidable per immortalitzar el tennista, en una obra en la qual ha volgut plasmar els valors que, als seus ulls, representa Nadal.

»Rafa representa molts aspectes, però tots es resumeixen en la fortalesa, no només física, també interior, que és més important. Aquest és el motor de l’obra», explica l’artista val·lisoletà establert a Barcelona que va arribar a «obsessionar-se amb l’obra per mirar de plasmar» el més fidelment la seva idea del campió.

Tribut a un campió

Notícies relacionades

Va acudir a Mallorca per prendre mesures de tot el seu cos i va fer un buidatge de les seves mans, dades que va traslladar al seu taller, on durant setmanes va mirar de trobar l’essència de l’espanyol. «He mirat de fer un tribut a un personatge de la història però l’objectiu és potenciar la seva figura, la seva magnitud, és un altre continent que em sembla més poderós», assegura.

Díez va trobar una cosa que ja intuïa, «un personatge pròxim dins de la seva fortalesa», alguna cosa que creu també intuir en el futbolista argentí Lionel Messi, a qui li agradaria algun dia fer una escultura.