protocol mèdic

Cinc tennistes expulsats per coronavirus de la prèvia de Roland Garros

El valencià Antonio Zapata, entre els afectats per la decisió de l'organització del torneig

marcosl53214089 paris  france   april 23  a view roland garros logo as the s200428095741

marcosl53214089 paris france april 23 a view roland garros logo as the s200428095741 / Aurelien Meunier

2
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

El torneig de Roland Garros no comença bé. Cinc tennistes que havien de debutar aquest dilluns en la fase prèvia han sigut desqualificats per positiu de Covid-19. Entre els eliminats figura el tennista valencià Bernabé Zapata (144 mundial) que no hi podrà participar. Tampoc podran fer-ho el serbi Pedjar Krstin, el nord-americà Ernesto Escobedo, l’uzbek Denis Istomin i el bosnià Damir Dzumhur.

Els responsables de la federació francesa van anunciar l’exclusió d’aquests jugadors dels quals dos d’ells –no se n’han donat els noms–, han donat positiu en els tests realitzats a París i els altres han estat en contacte directe amb persones del seu equip tècnic que han donat positiu, com sembla que és el cas de Zapata. El tennista valencià ja ha tornat a Espanya.

«És un gran escàndol i una gran injustícia», ha valorat Petar Popovic, entrenador de Dzumhur (antic número 23 mundial), en unes declaracions al diari ‘L’Équipe’. El tècnic del tennista bosnià seria un dels que hauria donat positiu, tot i que ell ho nega i assegura que en tots els controls passats als Estats Units i Roma, fins i tot a París, havia donat negatiu.

 

«És un fals positiu i no m’han donat l’opció d’una contraanàlisi. Segur que si li passa a Nadal, ell tindria dret a un segon o un tercer positiu», es queixava Popovic.

La regla

El protocol previst per la federació francesa de tennis davant un cas de positiu per coronavirus té prevista l’expulsió del tennista que sigui detectat, però també del que ha estat en contacte directe amb algun membre del seu equip que sigui positiu. En aquest cas, si han compartit habitació a l’hotel, el tennista, tot i que no hagi donat positiu, serà desqualificat i confinat en una quarantena de set dies.

Si el jugador no ha compartit habitació i ha donat negatiu, la federació francesa podria permetre-li seguir jugant el torneig, però passant cada dia un control i amb mesures extraordinàries de control dels seus moviments.

Notícies relacionades

La detecció d’aquests cinc casos posa en alerta als organitzadors del Grand Slam francès que començarà diumenge 27 de setembre perquè la llista de jugadors detectats en la prèvia encara podria augmentar en les pròximes hores per més positius en el quadro femení de la prèvia. Els tècnics rastrejadors han començat a valorar els contactes que els cinc positius ja detectats han tingut amb altres persones des que van arribar a París. Els 192 tennistes de la prèvia tenien l’obligació de presentar la seva prova PCR i serològica a la seva arribada a la capital francesa, quatre dies abans d’iniciar-se la fase prèvia.

L’organització de Roland Garros havia reduït dràsticament la presència de públic en el torneig, al qual només podran accedir 5.000 aficionats, únicament a la central Philippe Chatrier, dels 11.500 que havia anunciat anteriorment i amb accés controlats també a la pista Suzanne Lenglen i Simon Mathieu, segona i tercera central, que ara no podran tenir públic a les grades. 

Temes:

Roland Garros