Derrota inesperada

Schwartzman fa fora Nadal de Roma

El tennista argentí derrota el campió del torneig per primera vegada en deu enfrontaments (6-2, 7-5)

zentauroepp55013642 rome  italy   19 09 2020   rafael nadal of spain reacts duri200919222826

zentauroepp55013642 rome italy 19 09 2020 rafael nadal of spain reacts duri200919222826 / Riccardo Antimiani POOL

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

El miler d’aficionats que avui podran accedir per primera vegada a la central del Foro Italico no tindran l’oportunitat de veure en acció en semifinals l’últim campió del torneig, Rafael Nadal. El tennista argentí Diego Schwartzman es va imposar al número 2 mundial en un pletòric partit per 6-2 i 7-5 i va tallar la seva ratxa de victòries després de gairebé set mesos sense jugar pel coronavirus. 

Nadal havia guanyat Schwartzman en les nou ocasions en què s’havien enfrontat abans, però era conscient del mur que es trobaria a l’altre costat de la xarxa i la lluita que l’esperava. Un partit de desgast i molta lluita. Després de dos partits gairebé perfectes contra Pablo Carreño i Dusan Lajovic, el tennista mallorquí ha quedat fora del Masters 1.000 de Roma, on defensava el títol i buscava la seva desena corona. La preparació per al Roland Garros ha quedat tallada. «Són les coses que poden passar quan fa tant temps que no jugues», va dir Nadal després de la seva derrota. 

Schwartzman ja li va donar un ensurt al Roland Garros del 2018 quan li va arrabassar un set i es va posar un ‘break’ amunt, abans que el partit se suspengués aquell dia per la pluja. En aquesta ocasió, com aquest divendres a Roma, les condicions de la pista, humida i pesada, no permetien que la bola de Nadal fes el mal habitual amb el cop liftat.

Desconcert

Però aquestes condicions no van ser les claus de la derrota. Schwartzman va entrar al partit mentalitzat a tenir la seva oportunitat i la va trobar en el primer set amb un joc sòlid, fort i ràpid que li va permetre apuntar-se’l en 47 minuts, fent els dos primers ‘breaks’ del torneig a Nadal (3-2 i 5-2).

 El número 2 i campió de Roma no trobava la fórmula per desestabilitzar un rival que disparava a les línies, buscava contrapeus, feia deixades màgiques i dominava des del fons de la pista imposant el seu ritme. Nadal suava la cansalada i mirava Carlos Moyà Francis Roig, els seus entrenadors, desconcertat.

El primer servei de Nadal no li entrava. «Ni un maleït primer, ¿així com guanyo?», es queixava. Va salvar dos ‘break points’ en el primer joc i el cinquè, però en el setè Schwartzman li va trencar la sacada per tercera vegada. L’alarma s’encenia. Nadal va poder fer ‘break’ en el següent, però Schwartzman l’hi va tornar en blanc. Encara es van trencar dues vegades més el servei fins que Schwartzman va tancar el partit amb una volea de dreta per aconseguir la seva primera victòria contra Nadal. El seu crit de «¡Visca!» va ressonar en unes grades buides per una victòria merescuda i aplaudida des del bàndol de Nadal.

Scwartzman va tallar la ratxa de Nadal a Roma i es va apuntar a la semifinal en què s’enfrontarà al canadenc Denis Shapovalov que va derrotar el búlgar Grigor Dimitrov per 6-2, 3-6 i 6-2.

L’enuig de Djokovic

Mentrestant, Novak Djokovic continua al Foro Italico la seva transició a la terra batuda després de jugar la gira de ciment nord-americà que va finalitzar amb la seva expulsió a l’Open dels Estats Units per donar-li un cop de pilota a una jutge de línia. El número 1 mundial segur que ja no es veurà amb Nadal almenys fins a una hipotètica final a París. «Al Roland Garros tots sabem qui és el favorit», havia dit el tennista serbi sense conèixer la derrota de Nadal hores després.

Djokovic va tornar a jugar un partit amb molts alts i baixos i errors que el van obligar a guanyar-lo en el tercer set (6-3, 4-6, 6-3) contra l’alemany Dominic Koepfer (97 mundial). Va cometre 338 errors no forçats i només va aprofitar 6 pilotes de ruptura de les 21 que va disposar. Per això va tornar a enervar-se i, en un moment de tensió, va trencar la raqueta i la va llançar a terra, per la qual cosa va ser amonestat el jutge de cadira.

Notícies relacionades

«No és la primera ni serà l’última raqueta que trenco. Ho vaig fer en el passat i probablement ho tornaré a fer. És la manera d’alliberar la meva ràbia. Sé que no és el millor missatge i lluito per no fer-ho, però quan passa, passa», va dir Djokovic després del partit.

Djokovic jugarà la seva onzena semifinal a Roma aquest diumenge contra el noruec Casper Ruud (34 mundial) que va derrotar l’italià Matteo Berrettini (8) per 6-4, 3-6 i 7-6 (7-5). El tennista serbi ha conquistat el títol al Foro Italico en quatre ocasions anteriorment (2008, 2011, 2014-15).