tennis

Djokovic, desqualificat de l'Open dels EUA per un cop de pilota a una jutge de línia | VÍDEO

L'incident posa Carreño a quarts i assegura un nou guanyador de Grand Slam

El número u demana disculpes en un missatge a Instagram i es mostra «trist i buit»

marcosl54810808 new york  new york   september 06  novak djokovic of serbia 200906222658

marcosl54810808 new york new york september 06 novak djokovic of serbia 200906222658 / AL BELLO

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

En el ja més anòmal Obert de tennis dels Estats Units, un torneig com tot marcat pel coronavirus, el més inesperat va passar diumenge. Novak Djokovic, número u del món, favorit indiscutible per aconseguir un títol novaiorquès pel qual aquest any no lluiten ni Rafael Nadal ni Roger Federer, va ser desqualificat després de donar un cop de pilota no intencionat a una jutge de línia en un moment de frustració després que Pablo Carreño Busta es col·loqués 6-5 en el primer set del seu partit de vuitens de final.

Va ser, potser, el pitjor error no forçat de la carrera de Nole, i un que el serbi, que després es va confessar en un missatge a Instagram «trist», «buit» i «extremadament penedit», pagarà car. No només perquè l’Associació de Tennis dels EUA anunciés que el deixa sense els 250.000 dòlars que li correspondrien per haver arribat a la quarta ronda i li imposarà altres multes, sinó perquè amb aquesta pilota de ràbia es va evaporar la possibilitat de conquistar als 33 anys a Flushing Meadows el seu divuitè gran, cosa que l’hauria posat només a un dels actuals 19 de Nadal i a dos del rècord de 20 de Federer.

El seu sorprenent adeu assegura, a més, que per primera vegada des del 2014, quan Marin Cilic va guanyar a la pista de l’estadi Arthur Ashe ara buit d’espectadors, un nou nom se sumarà a la llista de guanyadors de grans que han dominat aclaparadorament durant tres lustres el suís, l’espanyol i el serbi. Els favorits ara són Dominic ThiemDaniïl Medvédev i Alexander Zverev.

Frustració

Djokovic havia acumulat frustració així que avançava el set davant el joc i la resistència de Carreño, que ara es mesurarà a quarts a Denis Shapovalov. Primer va desaprofitar tres boles de set quan servia l’asturià. I quan va perdre el seu servei donant l’avantatge 6-5 a Carreño als 40 minuts de joc, el número u va treure una pilota de la seva butxaca i, sense mirar, la va tirar cap a la paret de fons, on va colpejar al coll a una jutge de línia, que immediatament va caure a terra entre mostres de dolor. Djokovic se’n va adonar immediatament i amb gest preocupat va acudir al costat de la dona, que va sortir pel seu propi peu de la pista però visiblement afectada i va haver de ser atesa per un metge del torneig.

Djokovic s’interessa per la situació de la jutge. / AFP

Van arribar després més de 10 minuts de conversa a la pista amb Soeren Frieme, l’àrbitre del torneig, el supervisor de Grand Slam i la jutge de cadira però, malgrat que estava clar que no hi va haver intenció per part de Djokovic, també ho va estar que va violar les regles de Grand Slam que prohibeixen, entre altres coses, «colpejar una pilota amb desconsideració negligent de les conseqüències» i es va dictaminar la seva desqualificació.

«Atès que va colpejar (la pilota) amb enuig i imprudència i que la jutge de línia estava clarament danyada i amb dolor havia de ser desqualificat», li va dir Friemel després a ‘The New York Times’. «Tots estem d’acord que no ho va fer a propòsit, però la va colpejar i li va fer mal», va afegir l’àrbitre, que va explicar la llarga conversa a la pista per la transcendència del que es decidia. «Desqualificar un jugador en un Grand Slam és una decisió molt important, molt dura; necessites fer-ho bé». Tot i que hi ha antecedents, mai havia passat amb un número u en un Grand .

El missatge de Nole

Notícies relacionades

Djokovic va marxar de Flushing Meadows sense comparèixer davant la premsa (una obligació l’incompliment de la qual pot ser multat amb fins a 20.000 dòlars) però hores després va penjar a Instagram el compungit missatge en el qual va declarar haver quedat «trist i buit» per tot el que havia passat.

Les seves primeres paraules van ser de profunda disculpa cap a la jutge de línia i, tot i que va reiterar que «no va ser res intencionat», va afegir: «Va estar molt malament». I després va continuar: «Necessito reflexionar i treballar en la meva decepció i tornar tot això en una lliçó per créixer i evolucionar com a jugador i ésser humà», va escriure abans de demanar perdó pel seu comportament al torneig i a tots els involucrats, donar les gràcies al seu equip, la seva família i els seus fans i tancar amb un «ho sento molt».