tennis

Wimbledon anuncia que cancel·la l'edició del 2020 pel coronavirus

És la primera vegada en 75 anys, des de la segona guerra mundial que no es disputa el torneig d'herba

marcosl49017369 tennis   wimbledon   all england lawn tennis and croquet clu190710185703

marcosl49017369 tennis wimbledon all england lawn tennis and croquet clu190710185703 / ANDREW COULDRIDGE

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Wimbledon tampoc ha pogut evitar el KO del coronavirus, però gràcies a una assegurança contra pandèmies salvarà la seva economia després d’anunciar la cancel·lació de la 134a edició del Grand Slam. És la primera vegada en 75 anys, des de la segona guerra mundial que s’anul·la un torneig que es va inaugurar el 1877.

«Amb molt dolor la directiva de l’All England Tennis Club  (AELTC) i el comitè organitzador de Wimbledon han decidit avui que els campionats de 2020 siguin cancel·lats a causa de la preocupació per la salut pública lligada a la pandèmia del coronavirus», va anunciar el torneig en un comunicat oficial en el qual avançava les dates de l’edició del 2021, del 28 de juny a l’11 de juliol.

Aquesta és la tercera ocasió que se suspèn Wimbledon després de quatre anys en la primera guerra mundial (1915-1918) i sis anys més durant la segona guerra mundial (1940-1946). «Estic destrossat», ha afirmat Roger Federer, vuit vegades campió del torneig anglès, al conèixer la notícia. L’exnúmero 1 mundial va avançar la seva intenció de tornar a Wimbledon el 2021, a punt de fer els 40 anys.

En les últimes setmanes els executius de Wimbledon havien mantingut esperances i reunions amb l’ATP, la WTA i la FIT per poder salvar el torneig i recol·locar-lo en les dates dels anul·lats Jocs Olímpics de Tòquio (del 24 de juliol al 8 d’agost), però finalment ha sigut impossible «davant de la possibilitat que les mesures imposades pel Govern britànic continuïn diversos mesos. Creiem que calia actuar de manera responsable per protegir la salut del gran nombre de persones que fan falta per preparar Wimbledon», afegia la nota.

Pèrdues cobertes

La suspensió de Wimbledon està protegida econòmicament gràcies a una assegurança que el torneig té contractada davant d’una possible pandèmia. És l’únic dels quatre Grand Slams que s’ha protegit en aquest sentit de tot el circuit, per la qual cosa minimitzarà les seves pèrdues monetàries. El 2018 els seus ingressos bruts van ascendir a  290 milions d’euros.

Aquesta és una de les raons per la qual Roland Garros va argumentar que traslladava unilateralment el torneig a setembre. Una cancel·lació del Grand Slam parisenc suposaria un dur cop econòmic (260 milions d’euros), just l’any que s’havia d’estrenar la nova pista central coberta. A Wimbledon, amb els drets televisius i la venda d’entrades cobertes, les pèrdues més grans arribarien del marxandatge i de la venda de menjar.

Juntament amb la cancel·lació de Wimbledon, l’ATP i la WTA també van anunciar, conjuntament, l’ampliació de la suspensió dels seus circuits fins al 13 de juliol del 2020. Això obliga a cancel·lar tota la gira d’herba prevista amb els tornejos ATP de Hertogenbosch, Stuttgart, Queen’s, Halle, Mallorca, Eastbourne, així com els de la WTA de Hertogenbosch, Nottingham, Birmingham, Berlín, Eastbourne i Hamburg.

«Lamentablement, l’actual pandèmia mundial de Covid-19 no ens deixa més remei que suspendre encara més el Tour; una decisió que hem pres en estreta cooperació amb els nostres membres i els altres òrgans rectors del tennis», va dir Andrea Gaudenzi, president de l’ATP. 

Futur molt incert

L’ATP i la WTA es donen un termini de més de quatre mesos per seguir l’evolució de la pandèmia al món, tot i que la temporada tennística cada vegada està més a prop de ser anul·lada. Els responsables de l’Obert dels Estats Units, que està previst que comenci el 31 d’agost, segueixen ferms en la seva intenció de jugar el torneig.

«Entenem les circumstàncies especials de l’All England Lawn and Tennis Club i les raons darrere de la decisió de cancel·lar el torneig de 2020. En aquests moments, l’USTA segueix amb els seus plans de jugar el torneig tal com està previst», va dir en un comunicat la federació nord-americana .

Notícies relacionades

«No crec que es pugui jugar aquest any», analitzava l’extennista Emilio Sánchez-Vicario a les xarxes socials, argumentant la impossibilitat de moviment que tindran els jugadors, tècnics i aficionats per desplaçar-se als tornejos per les diferents quarantenes dels països en els quals es podria jugar.

En el mateix sentit s’expressava l’excampiona de Wimbledon, Amelie Mauresmo. «Crec que haurem de traçar una línia vermella en la temporada 2020», ha dit a Twitter .