decisió ferma

Xaràpova anuncia la retirada

La tennista russa deixa les pistes angoixada per les lesions després de guanyar cinc títols de Grand Slam i ser número u mundial

sharapova

sharapova / WILLIAM WEST (AFP)

2
Es llegeix en minuts

La tennista russa Maria Xaràpova, de 32 anys, ha anunciat aquest dimecres que es retira de l’esport professional, i posa punt i final a una carrera en la qual va conquerir els quatre tornejos de Grand Slam –cinc títols en total– i va arribar a ocupar el número u mundial. «¿Com deixes enrere l’única vida que has conegut? ¿Com t’allunyes de les pistes en les quals has entrenat des que eres petita, el joc que estimes, que t’ha portat llàgrimes i alegries indescriptibles, un esport en el qual vas trobar una família i aficionats que t’han animat durant més de 28 anys? Soc nova en això, així que, sisplau, perdoneu-me. Tennis: m’estic acomiadant», va anunciar Xaràpova a través d’un article a la revista ‘Vanity Fair’.

«Mirant cap enrere», la siberiana considera que el tennis ha sigut la seva «muntanya». «El meu camí s’ha omplert de valls i desviacions, però les vistes des del cim són increïbles. No obstant, després de 28 anys i cinc títols de Grand Slam, estic a punt per escalar una altra muntanya, per competir en un tipus diferent de terreny», va dir Xaràpova, sense especificar a què es dedicarà a partir d’ara.

El missatge

Xaràpova abandona el tennis sent conscient que l’enyorarà «cada dia». «Al entregar la meva vida al tennis, el tennis em va donar una vida. El trobaré a faltar cada dia. Trobaré a faltar l’entrenament i la meva rutina diària: despertar-me a trenc d’alba, cordar-me la vamba esquerra abans que la dreta i tancar la porta de la pista abans de colpejar la meva primera pilota del dia. Trobaré a faltar el meu equip, els meus entrenadors. Trobaré a faltar estar asseguda amb el meu pare als entrenaments. Les encaixades, guanyis o perdis, i els rivals, ho sabessin o no, em van empènyer a ser la millor», va recordar.

Notícies relacionades

A més de l’exigència mental, va reconèixer que els problemes físics també li han influït en la retirada, tenint en compte que ha patit nombroses «lesions d’espatlla» i que «amb el temps» els «tendons se li han esfilagarsat com cordes».  «M’he sotmès a moltes cirurgies i he passat molts mesos fent fisioteràpia. Només caminar per la pista ja era una victòria, quan, per descomptat, només hauria d’haver sigut el primer pas cap a la victòria. No comparteixo això per fer llàstima, sinó per pintar la meva nova realitat: el meu cos s’havia convertit en una distracció», va reconèixer.

El palmarès

Xaràpova va conquerir Wimbledon el 2004, quan amb prou feines tenia 17 anys, i l’US Open, el 2006. Posteriorment, també va guanyar l’Obert d’Austràlia (2008) abans de completar el seu palmarès de ‘grans’ amb dos entorxats a Roland Garros (2012 i 2014). A més, va ocupar durant 21 setmanes el número u mundial i entre els seus èxits també hi ha la plata olímpica a Londres 2012 o la Copa Federació 2008. El 2016 va ser sancionada dos anys per donar positiu per meldoni.