la final del primer Grand Slam de l'any

Djokovic conquista el seu vuitè títol a Austràlia després d'una dura batalla amb Thiem

El tennista serbi suma el seu 17è Grand Slam i desbanca Rafael Nadal del número 1 mundial

djokovic-australia

djokovic-australia

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Vuit finals i vuit títols a la Rod Laver Arena que és el pati de casa de Novak Djokovic com Roland Garros ho és de Rafael Nadal (12 títols) i l'herba de Wimbledon ho era de Roger Federer (8). En una maratoniana final, remuntant un marcador en contra, el tennista serbi s'ha apuntat el títol en vèncer a la final a l'austríac Dominic Thiem per 6-4, 4-6, 2-6, 6-3 i 6-4. Djokovic s’acosta amb 17 grans als 19 de Nadal i als 20 de Federer per recuperar el número 1 mundial aquest dilluns per només 325 punts d’avantatge sobre Nadal.

El tennista austríac ha tingut l’oportunitat de trencar una ratxa de 13 Grand Slams guanyats pel ‘Big 3’ des que Stan Wawrinka va guanyar l’Open dels Estats Units el 2014, precisament imposant-se a Djokovic en aquella final. Thiem ha tingut l’ocasió d’acabar amb el domini dels tres millors tennistes de la història i obrir una nova dècada amb un altre campió. Com Daniil Medvedev als Estats Units també va forçar Nadal a cinc sets. «És un orgull compartir aquesta època amb vosaltres que heu posat el tennis a un altre nivell», ha felicitat l’austríac al serbi.

 

El primer set ja anunciava la batalla de 4 hores i cinc sets que mantindrien en joc i emoció els dos tennistes. Djokovic ha sigut el primer a trencar (2-0) imposant un ritme ràpid per impedir que Thiem el portés a un duel de força. L’austríac patia a cada servei, però ha aconseguit igualar el marcador (4-4), tot i que l’alegria li ha durat poc. Djokovic ha recuperat el ‘break’ i ha aconseguit tancar el set, que se li complicava amb una doble falta d’austríac.

Queixa al jutge de cadira

En el segon, també una doble falta de Djokovic, li ha donat el ‘break’ a Thiem (2-2). El partit ja havia canviat. El joc rocós, potent i valent de l’austríac feia dubtar el número 2 mundial, que ha anat a remolc malgrat igualar el marcador (4-4).

Una altra doble falta i dos avisos per passar dels 25 segons a sacar, l’han acabat de descentrar per perdre el servei i en el següent joc, el set. «Molt bé, molt bé», li ha tocat en el canvi de pista la sabatilla al jutge àrbitre.

 

Ha sigut un cop dur per a Djokovic. I Thiem l’ha aprofitat per fer-li al serbi dos ‘breaks’ seguits i col·locar-se amb un avantatge inabastable de 4-0. Djokovic havia perdut la convicció i l’energia. Thiem feia el que volia amb la pilota. Només ha cedit dos jocs per apuntar-se la mànega. Dels últims 10 jocs, l’austríac se n’ha apuntat vuit. Djokovic ha demanat temps mèdic per marxar al vestidor.

Campió renascut

Les cares de preocupació de Goran Ivanisevic i Marian Vajda a la llotja del serbi no auguraven bones notícies. Djokovic no trobava solucions, però almenys mantenia la igualtat al marcador. El serbi esbufegava buscant una calma inspiradora. La va trobar en el vuitè joc i el va ajudar una doble falta de Thiem. Djokovic no la va desaprofitar per guanyar el quart set en la seva següent sacada en blanc.

Notícies relacionades

 

Cinquè i decisiu set. Thiem el començava amb més de 21 hores a les cames des que va començar el torneig. Djokovic l’afrontava amb una energia més recuperada per plantar batalla després d’haver estat grogui. Djokovic tornava a estar ficat en la batalla. El serbi ha fet el ‘break’ (2-1) i ha salvat un 30-40 després, per avançar-se 3-1 i col·locant Thiem  contra les cordes. El número 2 mundial tornava a treure el puny per celebrar els punts. Thiem es defensava com podia. Continuava lluitant. Però Djokovic, després del patiment, ja no ha desaprofitat el seu avantatge. Amb la sacada a la mà després de 4 hores ha certificat el seu vuitè Open d’Austràlia en el primer ‘match ball’.