l'Obert d'Austràlia

Federer salva set punts de partit i jugarà les semifinals contra Djokovic

Nadal busca també la seva plaça en la penúltima ronda del torneig aquest dimecres (09.30 hores) davant de l'austríac Thiem

Melbourne (Australia), 28/01/2020.- Roger Federer of Switzerland celebrates after winning his quarter final match against Tennys Sandgren of the USA at the Australian Open Grand Slam tennis tournament at Melbourne Park in Melbourne, Australia, 28 January 2020. (Tenis, Abierto, Suiza, Estados Unidos) EFE/EPA/ROB PREZIOSO AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Melbourne (Australia), 28/01/2020.- Roger Federer of Switzerland celebrates after winning his quarter final match against Tennys Sandgren of the USA at the Australian Open Grand Slam tennis tournament at Melbourne Park in Melbourne, Australia, 28 January 2020. (Tenis, Abierto, Suiza, Estados Unidos) EFE/EPA/ROB PREZIOSO AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT / ROB PREZIOSO (EFE)

5
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Roger Federer serà a les semifinals de l’Obert d’Austràlia, que ha guanyat en sis ocasions. L’ex número 1 ho ha aconseguit després de salvar ni més ni menys que set punts de partit davant del nord-americà Tenys Sandgren per 6-3, 2-6, 2-6, 7-6 (8), 6-3. El tennista suís, de 38 anys, s’enfrontarà en les semifinals a Novak Djokovic, actual campió, que ha vençut el canadenc Milos Raonic per 6-4, 6-3 i 7-6 (7-1). Aquest dimecres (09.30 h), Eurosport, Rafael Nadals’enfrontarà a Dominic Thiemper intentar estar també en la penúltima ronda del torneig.

«¡Ha sigut com un miracle! És difícil guanyar un partit després de tenir tants ‘match balls’ en contra», ha reconegut el mateix Federer. «Hauré de jugar millor, perquè, si no, ¡estic segur que me’n puc anar a esquiar!», ha dit fent broma el tennista suís al final del partit davant de l’exnúmero 1 i ara comentarista, Jim Courier, a la pista. Federer ja havia protagonitzat una altra petita proesa en la tercera ronda davant de l’australià John Millman, que va guanyar en un altre cinquè set i en el superdesempat després d’aixecar un 8-4 en contra.

Problema físic

«He tingut molta sort avui», ha admès Federer, que ha salvat tres punts de partit amb 4-5 en el quart set i quatre més, incloent-hi tres de consecutius en el ‘tie-break’ que s’ha apuntat per 10-8. En aquell moment, ha explicat, es va dir a si mateix «crec en els miracles», després d’aconseguir la proesa. El tennista suís ha admès: «No mereixia la victòria, però aquí estic... Molt feliç». Federer va tenir problemes físics a l’engonal. «La meva cama s’ha tensat i em molestava», va admetre, tot i que no va voler cridar el fisio. «No m’agrada mostrar les meves debilitats», va explicar.

«Crec en els miracles. Avui he tingut molta sort. No mereixia la victòria... pero aquí estic»

Roger Federer

Número 3 mundial

No és la primera vegada que Federer aixeca set punts de partit, ho va fer també a Cincinnati, el 2003, quan començava la seva carrera, davant de Scott Draper. Vells records del guanyador de 20 Grand Slams que va jugar el seu primer partit a Austràlia el 2001. El seu rival aquest dimarts, Sandgren (número 100 mundial), no oblidarà aquesta derrota en molt temps, després d’haver malgastat els sis primers ‘match ball’ per errors seus i no per encerts de Federer.

 

El desconegut tennista nord-americà, vestit a la pista com si fos Rambo, amb pantalons curts a llunes blanques i verdes, una samarreta sense mànigues i una cinta verda lligada al cap, ha lluitat més de tres hores per aconseguir la que hauria sigut la seva millor victòria com a tennista professional, després d’haver arribat l’any passat també als quarts de final a Melbourne. 

El campió, llançat

Novak Djokovic no ha necessitat miracles per arribar a les semifinals, en les quals s’enfrontava a un rival complicat, Milos Raonic. L’actual campió del torneig s’ha imposat amb contundència per 6-4, 6-3 i 7-6 (7-1), demostrant que ha arribat en una gran forma a Melbourne, després de guanyar l’ATP Cup.

 

Concentrat, pacient i conscient de la dificultat del partit contra Raonic (32 mundial), que no havia perdut ni un servei en els anteriors quatre partits. Djokovic va trencar la ratxa del canadenc, que acumulava 82 ‘aces’ en el torneig, en el desè ‘break point’. Un trencament que, a més, li ha donat el primer set.

Problema de visió

L’actual número 2 mundial i set vegades campió a Melbourne ha mantingut la seva efectivitat i solidesa, tant en la restada com en el servei (85% de punts guanyats amb la primera sacada), per tornar a fer ‘break’ a Raonic (3-1) en la segona mànega per guanyar-la davant d’un Raonic que estava jugant a un gran nivell (48 cops guanyadors i 18 ‘aces’, en el partit).

Amb 4-4 en el tercer set, Djokovic ha necessitat atenció mèdica al vestidor per un problema amb les seves lents de contacte. «No hi veig», deia cap a la seva llotja. El tennista serbi obria i tancava els seus ulls amb preocupació. No li ha impedit aguantar fins al ‘tie-break’, que s’ha apuntat per 7-1 i ha guanyat el partit després de 2 hores i 49 minuts.

El clàssic número 50

Notícies relacionades

«El partit ha anat com jo volia. La clau ha sigut la restada», ha valorat Djokovic, que arriba per 37a vegada les semifinals d’un Grand Slam i s’enfrontarà en un clàssic del circuit a Federer, que ha guanyat en 26 de les 23 ocasions que han jugat en la seva carrera. Serà el clàssic número 50 entre dos jugadors que es reparteixen 13 títols a l’Obert d’Austràlia. «Tinc un gran respecte per Federer. És un dels meus millors rivals, com el Rafa. Estic orgullós de continuar competint-hi. Serà un gran partit», ha destacat Djokovic.

Federer va guanyar Djokovic  en l’últim Masters amb rotunditat (6-3, 6-4) i el serbi el va derrotar en la final de Wimbledon, després de salvar dos ‘match balls’ (40-15, amb sacada servei del suís), que sens dubte encara ronden pel cap de l’exnúmero 1 mundial.

L’hora de Muguruza

Garbiñe Muguruza buscarà aquest dimecres (no abans de les 02.30, Eurosport) el seu pas a les semifinals davant la russa Anastasia Pavliutxenkova. La tennista hispanoveneçolana, de 26 anys i 34 mundial, ha aconseguit a Melbourne el seu millor resultat en un Grand Slam des que fa dos anys va conquerir Wimbledon«Garbiñe està sent igual d’agressiva que quan jugava el seu millor tennis», ha valorat Conchita Martínez que va treballar amb ella quan va conquerir el títol a Londres i ha tornat a entrenar-la aquesta temporada.