Duel espectacular

Nadal treu la seva mentalitat de ferro per tombar Kyrgios

El número 1 derrota el polèmic tennista australià (6-3, 3-6, 7-6, 7-6) i arriba als quarts de final a Austràlia

nadal-hoy

nadal-hoy / GREG WOOD (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Primera prova real superada per Rafael Nadal en les seves aspiracions de guanyar l’Obert d’Austràlia i el seu 20è Grand Slam. El número 1 mundial s’ha imposat a Nick Kyrgios per 6-3, 3-6, 7-6 (8-6) i 7-6 (7-4). Paciència, agressivitat i una mentalitat de ferro han sigut les seves armes davant de l’‘enfant terrible’ del tennis mundial, que l’ha forçat al límit en un espectacular duel de 3 hores i 37 minuts.

«Vaig pel bon camí. Aquesta victòria m’ha donat molt impuls», ha valorat Nadal, que arriba per 44a vegada als quarts de final d’un Grand Slam i buscarà aquest dimecres una plaça a les semifinals davant l’austríac Dominic Thiem.

Nadal ha sortit a la pista molt convençut de la seva tàctica i concentrat per no despistar-se davant de Kyrgios. El número 1 només ha tingut un moment d’indecisió en el primer joc, en què ha comès dues dobles faltes; després, únicament ha cedit tres punts fins a apuntar-se el set, en 36 minuts.

Domini de sortida

Nadal ha trencat als 17 minuts el servei de Kyrgios i ha resolt una primera mànega en què l’australià només ha estat al seu nivell amb el primer servei (5 ‘aces’ i 76% d’efectivitat). Durant la resta del joc el tennista australià ha corregut per la pista al ritme que imposava el tennista balear.

Kyrgios estava tocat, però després de salvar el seu servei en el primer joc de la segona mànega, que ha durat set minuts, l’australià s’ha motivat. Ha trencat el servei de Nadal en el primer ‘break point’, després de 64 minuts de partit (3-1), i no ha deixat escapar l’avantatge per apuntar-se el set amb el seu 12è ‘ace’. «He cedit el servei en un joc que he jugat malament i se m’ha complicat el partit», reconeixia el mallorquí.

La defensa del servei era decisiu. I la batalla començava de nou, igualats a un set. Nadal ha aguantat les bombes de Kyrgios a més de 210 km/h de mitjana i mantenia el seu percentatge d’encerts amb el seu servei en el tercer set (75% amb el seu primer) i se li ha escapat un ‘break point’ (4-3) per no haver d’arribar al ‘tie-break’. 

‘Tie-breaks’ decisius

Però el joc decisiu ha sigut seu, tot i que ha patit fins a cridar un «¡sí!», que ha ressonat per tota la Rod Laver Arena, a l’apuntar-se’l per 8-6, després de malbaratar un 4-1. Kyrgios ha destrossat la seva raqueta contra el terra. Adrenalina fora per empatar després 5-5.

Una doble falta, amb un segon servei a 217 km/h, ha destrossat les seves il·lusions malgrat que Nadal ha fet també doble falta en el següent punt. El número 1 ha sabut ser més fred en aquell moment i Kyrgios ha comès dos errors fatals. La desesperació de l’australià era evident al seure a la seva cadira. Havia perdut la seva confiança i Nadal ho ha aprofitat per fer el ‘break’ molt aviat (2-1) i agafar un avantatge que semblava definitiu.

Però Kyrgios no s’ha rendit. Ha fet un ‘break’ amb un 5-4 en contra, ha aixecat dos ‘break points’ per avançar-se 6-5 i forçar un segon ‘tie-break’. Tot o res, de nou. I, de nou, el premi va ser per a Nadal, que se’l va apuntar per 7-4. Victòria soferta, eufòria a la llotja de Nadal que, després de 3 hores i 37 minuts ha passat als quarts de final per 12a vegada a Austràlia.

Derrota de Medvédev

Notícies relacionades

Nadal ha entrat a la Rod Laver Arena amb una preocupació menys després de l’eliminació de Daniïl Medvédev en mans de Stan Wawrinka (2-6, 6-2, 6-4, 6-7 (2), 6-2). El rus, quart cap de sèrie, era una amenaça en el seu camí cap a la final.

Però no ha aclarit la situació per la zona del seu quadro. Aquest dimecres s’enfrontarà a un altre os dur, Dominic Thiem, cinquè favorit, que ha derrotat Gael Monfils (6-2, 6-4, 6-4), a qui coneix bé de les seves dues últimes finals a Roland Garros. També en aquesta zona l’alemany Alexander Zverev, sisè favorit, s’ha imposat al rus Andrei Rublev per un triple 6-4.