COPA DAVIS | Espanya-Rússia (2-1)

Espanya pateix i reacciona per guanyar Rússia

L'equip de Sergi Bruguera va sumar la primera victòria a la Caja Mágica gràcies als triomfs de Nadal i de la parella de dobles

Tennis - Davis Cup Finals - Caja Magica, Madrid, Spain - November 19, 2019   Spain’s Rafael Nadal celebrates winning his group stage match against Russia’s Karen Khachanov   REUTERS/Susana Vera

Tennis - Davis Cup Finals - Caja Magica, Madrid, Spain - November 19, 2019 Spain’s Rafael Nadal celebrates winning his group stage match against Russia’s Karen Khachanov REUTERS/Susana Vera / SUSANA VERA (REUTERS)

5
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

Amb sofriment, més de l’esperat després de la derrota inicial de Bautista, Espanya va sumar el primer punt de la Copa Davis gràcies a la victòria de Nadal, entre l’entusiasme de la grada, i a la de la parella de dobles Granollers-Feliciano López. Amb el triomf, l’equip espanyol està a una victòria davant de Croàcia, aquest dimecres, de confirmar la seva plaça en quarts de final.

El paper d’Espanya a la pista el va obrir unRoberto Bautistaque va mostrar solidesa i fiabilitat, tot i que li va costar moltíssim guanyar el primer set i va acabar perdent el primer punt de l’eliminatòria per a l’equip capitanejat per Sergi Bruguera. La seva gran virtut va ser aguantar el nivell d’exigènciasense errors no forçats, sense concessionsa un rival àvid per aprofitar-les, però la tendència no es va allargar en el temps.

Andrej Rublevva demostrar ser un jugador al nivell dels millors exponents de l’escola russa, per moments esplèndid i sempre agressiu, malgrat que físicament aparenta ser un escanyolit noi (té 22 anys), amb els cabells despentinats i una acne incipient. Va guanyar el segon set i va lluitar amb ferocitat el tercer.

L’inici del set decisiu va ser un intercanvi constant de ruptures de servei, dues de cada jugador, fins a l’empat a tres; després el 4-4, el 5-5, el 6-6 i el desempat: llavors Rublev, que va mostrar ser tan magistral com poc impredictible, com un funàmbul sobre el cable de la genialitat a una caiguda de no sobreviure,va encadenar set punts seguits i va resoldre el partit.

Nadal davant de la pressió

Amb la pressió a dalt de tot, després haver sigut el més implicat en el partit de Bautista, donant ordres i ànims des de la banqueta com si fos el capità, Nadal va saltar a la pista amb l’obligació de guanyar, sense marge d’error per sumar el primer punt de l’encreuament. «És un format en el qual estàs tota l’estona davant del perill. Si haguéssim perdut, amb el 2-0 seríem fora»,va assenyalar el número u del món. Rússia arribava amb la tranquil·litat d’haver guanyat en la primera jornada, 2-1 davant de Croàcia, l’altre integrant del grup i rival d’Espanya aquesta tarda a partir de les 18.00 hores.

En un partit de jocs interminables,Nadal es va emportar un primer set ajustat, també el segon, el partiti el punt per a Espanya després d’un desempat taquicàrdic que es va allargar fins al 9-7. El rus Khatxànov no es va cansar de colpejar la pilota amb violència, però Nadal semblava una màquina de tornar pilotes amb sentit, al lloc indicat, al costat de la línia, per aixecar incontenibles reaccions de la grada. «Ho he disfrutat molt, l’atmosfera era increïble»,va reconèixer el manacorí després del partit.

Rafa Nadal va complir i l’eliminatòria es va decidir en el punt de dobles, amb un pes específic major que en anterior format, amb l’entrega d’un punt dels tres en joc. Es va pressentir la idea que Nadal repetís i jugués el seu segon partit seguit, però el número u espanyol va explicar que va ser una decisió del capità: «Anava a jugar el doble, he entrat al vestidor pensant que jugaria, però Bruguera m’ha explicat les raons per les quals no he jugat i m’han semblat justes. Som un equip»,va aclarir en roda de premsa després de la seva victòria, abans de l’inici de l’últim partit, però ja més enllà de les 12 de la nit. «Per a nosaltres és complicat jugar tan tard, fins a les 4 del matí hi ha jugadors que no es van a poder posen al llit i demà s’ha de jugar. Jo ja sabia que passaria això quan vaig veure el format, els partits són llargs i la competició no et deixa temps per respirar»,va comentar el cap de sèrie espanyol. 

La rotació és un luxe que Rússia no es va poder permetre, amb els mateixos dos jugadors per als sis partits de competició. Marcel Granollers i Feliciano López van completar un primer set impecable, amb només dos punts perduts al servei i una superioritat creixent davant de Khatxànov i Rublev. 

La igualtat es va convertir en extrema en el segon set, amb Espanya mirant a la victòria i els russos a no perdre les seves opcions de ser un dels millors segons que accedeixi a quarts de final. La mànega se’n va anar al desempat i, davant de la dificultat màxima de trencar un servei rival, la compenetració de la parella espanyola van marcar la diferència en els últims punts, mentre el rellotge s’acostava a marcar les dues de la matinada.

Madrid també suma

Després del timorat ambient deldia inaugural de la Copa Davis a Madrid, amb una cerimònia d’horari complicat i atracció reduïda, la segona jornada va implicar el debut de l’equip espanyol i l’ambient típic del torneig de seleccions del tennis, amb galimaties generalitzat i l’àrbitre cridant l’atenció constantment.

Notícies relacionades

La pista central de la Caja Mágica va registrar aquest dimarts el seu primer gran ambient, amb permís del qual argentins que van arrasar Xile al matí. Les grades de la pista Manolo Santana es van anar poblant durant els primers punts del partit entre Bautista i Rublev fins omplir-se encara en el primer duel i desprésuna atmosfera màgica quan va saltarNadal a la pista.

El barcelonista Piqué (d) parla amb l’alcalde de Madrid, Martínez Almeida, a la llotja de la Caja Mágica / EFE

Amb el central del Barça Gerard Piqué presidint la llotja d’autoritats, a prop d’on es va asseure el seu excompany Neymar o el porter internacional del Chelsea Kepa Arrizabalaga, algunes de les celebritats que es van deixar veure per les llotges; la festa entre punt i punt, amenitzada amb cançons de xaranga i festa patronal de barri, va tenir el seu clímax en cada gran cop de Rafa Nadal davant de Khatxànov. La gent es va divertir entre el sempitern: «¡Vamos, Rafa!» que no es va deixar de sentir, i el residual «¡Rússia!», que ràpidament se substituïa per una versió accelerada i d’anar per casa dePaquito el Chocolatero.