marcosl50882707 london  england   november 13  rafael nadal of spain plays a191113163203

marcosl50882707 london england november 13 rafael nadal of spain plays a191113163203 / James Chance

3
Jaume Pujol-Galceran

«He tingut molta sort, sincerament. És d’aquests partits que en guanyes un de mil», afirmava Rafael Nadal minuts després d’aconseguir la seva primera victòria a la Copa Masters després d’una remuntada tan inesperada com èpica davant del rus Daniil Medvedev per 6-7 (5-7), 6-3 i 7-6 (7-4). Un partit que es va resoldre després de 2 hores i 46 minuts després que el número 1 mundial salvés un ‘match ball’  amb 2-5 en contra en tercer set.

Daniil Medvedev  ho tenia tot guanyat quan dominava el tercer set amb un avantatge de 5-1 però al rus se li van creuar els cables i va passar de tenir la victòria a les mans, la primera davant de Nadal, a veure com el tennista mallorquí ressorgia, aprofitant els seus errors i ansietat, per donar la volta al partit.

Una proesa més de Nadal que ningú a l’O2 Arena s’esperava, inclòs ell mateix, una altra remuntada èpica que li permet arribar a la tercera jornada amb opcions de classificar-se per a les semifinals en mans d’una victòria davant de Stefanos Tsitsipas, el seu rival aquest divendres, que en el partit de la nit s’ha assegurat la classificació després de vèncer l’alemany Alexander Zverev, vigent campió, per 6-3 i 6-2.

Medvedev, que va començar fred el partit, va anar millorant les prestacions des del punt de sacada (7 aces i 87% de primers serveis) per mantenir la igualtat al marcador, apuntar-se els últims quatre jocs de sacada en blanc i forçar un ‘tie-break’, en què només ha permès guanyar 3 punts a Nadal, que en aquella fase es veia millor que en el joc del primer partit davantd’Alexander Zverev, però sense trobar la la forma de contrarestarMedvedev

Embús inexplicable

Ha sigut al segon set, després de tornar del vestuari, que Nadal ha aconseguit fer el primer ‘break’ del partit després d’una hora de joc i consolidar-lo amb la seva següent sacada (2-0). Un avantatge que el número 1 mundial no només va mantenir, sinó que va incrementar al trencar per segona vegada la sacada de Medvedevper apuntar-se la segona màniga. El rus va baixar la intensitat i al cedir el primer joc va estar més pendent de queixar-se a l’entrenador que de jugar.

En el tercer i definitiu set, Medvedev s’ha centrat i ha recuperat el seu millor joc per trencar dues vegades el servei de Nadal i col·locar-se amb un avantatge de 5-1 i deixar escapar un ‘match ball’ amb 5-2.  A partir d’aquell moment el tennista rus s’ha atrapat inexplicablement. Nadal ha aconseguit igualar el partit (5-5) i forçar el ‘tie-break’ que ha acabat apuntant-se per 7-4 amb un últim punt decidit per l’ull de falcó.

Tsitsipas guanya Zverev

Nadal ha explicat que se’n va adonar que podia remuntar quan es va posar 5-3 després de recuperar la primera ruptura. «Quan  només estàs un ‘break’ per darrere no és fàcil tancar el partit i en aquell moment he pensat que tindria oportunitats. «Em sap greu per Daniil. És una derrota molt dura. Ell estava jugant millor que jo al tercer», va comentar el número 1, que va sumar la seva tercera victòria davant de Medvedev després de les finals de Mont-real i l’Open dels Estats Units.

La victòria permet a Nadal sumar 200 punts en la seva lluita pel número 1 mundial amb Novak Djokovic però el més important és que s’ha guanyat l’opció de continuar viu en el torneig i jugar-se el pas a semifinals en l’última jornada aquest divendres davant del grec Stefanos Tsitsipas, ja classificat després de la seva victòria davant de Zverev. Un triple empat a una victòria entre NadalZverev i Medvedev, si divendres guanyés l’alemany, s’hauria de decidir amb la calculadora pels sets guanyats i perduts i si seguís l’empat pels jocs.

El clàssic Djokovic-Federer

Aquest dijous es decidirà el grup Bjorn Borg amb els enfrontaments entre Dominic Thiem, ja classificat, davant de Matteo Berretini, que encara no ha guanyat un partit, i a la nit (21.00 hores, Movistar) el segon bitllet a semifinals, pel qual lluiten Novak Djokovic i Roger Federeren una repetició de la final que van jugar fa uns mesos a Wimbledon amb triomf del tennista serbi, que va salvar dos ‘match ball’. L’O2 Arena de Londres no té res a veure amb l’herba de la central de l’All England Tennis Club. Serà un clàssic de dos tennistes que van 26-22 a favor de Djokovic i que es van enfrontar per primer cop el 2006, a Montecarlo, amb victòria per a Federer