tennis

Cori Gauff explota d'ansietat després d'una derrota

«Estic cansada. ¿Què és el que no entens?», li diu al seu pare dos dies després de guanyar el seu primer títol amb només 15 anys

zentauroepp50383757 cori gauff of us  c  poses with the trophy next to her paren191013202107

zentauroepp50383757 cori gauff of us c poses with the trophy next to her paren191013202107 / BARBARA GINDL

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

«Estic cansada, ¿què és el que no entens?», li va dir Cori Gauff al seu pare durant el partit que aquest dimarts disputava en el torneig de Luxemburg i que va acabar perdent per 6-4 i 6-0 davant de la russa Anna Blinkova. La tennista nord-americana, que dos dies abans a Linz havia guanyat el seu primer torneig professional amb només 15 anys i 214 dies, es va enfonsar anímicament i va mostrar la seva ansietat plorant en un moment de descans quan perdia el segon set per 3-0.

La nena prodigi del tennis femení que va irrompre espectacularment en el circuit a Wimbledon, on va derrotarVenus Williamsi va arribar als vuitens de final delGrand Slam britànic ja no tornarà a jugar fins a la temporada que ve, però la seva actitud és un avís sobre els riscos de precocitat que poden trencar la prometedora tennista, que és assenyalada com la successora deSerena Williams

«Gauff necessita marcar molt bé els temps de la seva carrera; si no, corren el perill de cremar-la»

Xavi Budó

«El cas de Gauff el tinc molt clar. És un prodigi en maduresa, mentalitat i amb molt marge de millora en el seu tennis, però la clau del seu futur està en com gestiona el seu entorn l’estrès emocional, les expectatives i la pressió que l’acompanya», valora Xavi Budó, actual entrenador de Paula Badosa i anteriorment de Carla Suárez.  «Gauff necessita marcar molt bé els temps de la seva carrera, la seva exposició als focus mediàtics. I, en funció d’això, podrà arribar a dalt de tot; si no, corren el perill de cremar-la», diu el tècnic català destacant l’explosió d’ansietat de Gauff a Luxemburg. «Com volen que estigui aquesta setmana després de jugar vuit partits la setmana passada i guanyar amb 15 anys el seu primer WTA?».

Salt espectacular

Gauff ha disputat set tornejos (Miami, Roland Garros, Wimbledon, Washington, Obert dels EUA, Linz i Luxemburg) i ha saltat del lloc 681 a principis d’any al 71è del món en tot just set mesos. La WTA ja ha avançat que la tennista nord-americana, segons la regla de participació per edat del circuit femení, només podrà jugar tres tornejos en l’inici de temporada fins que compleixi els 16 anys el 13 de març vinent i, després, 11 tornejos més el 2020. El 2021 en podrà jugar 16.

 

Malgrat la pressió mediàtica i dels patrocinadors de Gauff, la WTA vol protegir amb aquesta regla la sobreexplotació d’una jove jugadora que encara està en procés de formació tennística i personal. La normativa es va instaurar després de veure altres casos de precocitat de jugadores que van acabar trencades.

Campiones precoces

Notícies relacionades

Abans que Gauff, altres jugadores van guanyar títols més joves que ella, però van acabar retirades del circuit molt aviat. És el cas de les també nord-americanes Andrea Jaeger (14 anys i 7 mesos) retirada als 22 anys; Tracy Austin (14 anys i 28 dies) que va guanyar el US Open (1979 i 1981) i va arribar a ser número 1 mundial però va deixar el circuit als 20 anys amb problemes crònics a l’esquena; Kathy Rinaldi (14 anys i sis mesos), que va ser revelació de l’any el 1981 quan va guanyar el seu primer títol; Jennifer Capriati (14 anys i 6 mesos), medallad’or en els Jocs de Barcelona 92, que als 17 va abandonar enfonsada i implicada en robatoris i possessió de marihuana, tot i que va tornar tres anys després i va conquerir l’Obert d’Austràlia (2001-2002) i Roland Garros (2001);  la txeca Nicole Vaidisova (15 anys i 61 dies) que va conquerir el seu primer títol (2004) i es va retirar als 17, i la croata Mirjana Lucic (15 anys i 30 dies) que va ser campiona del torneig de Bolt (1997) i va penjar la raqueta el 2003. Lucic, que va tornar al circuit set anys després, va revelar haver sigut maltractada pel seu pare en aquells anys.

Tampoc va ser fàcil el camí d’altres campiones més joves que Gauff a guanyar el seu primer títol però que van aconseguir superar els seus problemes de precocitat i ser campiones, com la nord-americana d’origen serbi Monica Seles, que va aixecar la seva primera copa amb 15 anys i 4 mesos i l’argentina Gabriela Sabatini que ho va aconseguir als 15 anys i 5 mesos.