UNA TRADICIÓ DE GAIREBÉ 20 ANYS

Djokovic, Nadal i Federer tornen a ser els favorits a Wimbledon

Els tres tennistes disputaran a Londres una nova batalla per superar-se entre ells a la recerca de rècords

lmendiola48855742 switzerland s roger federer walks back after a practice sess190629193703

lmendiola48855742 switzerland s roger federer walks back after a practice sess190629193703 / Ben Curtis

6
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Alexander Zverev tenia dos anys, Stefanos Tsitsipas només un, Denis Shapovalov, amb prou feines sis mesos, i Felix Auger-Aliassime, encara no havia nascut, quan Roger Federer va trepitjar per primera vegada Wimbledon el 1999. Aquell any, Europa havia posat en circulació l’euro, Lance Armstrong va guanyar el seu primer Tour i Pete Sampras, el sisè dels seus set títols sobre l’herba de l’All England Tennis Club. Dues dècades després Zverev, Tsitsipas, Shapovalov i Auger-Aliassime formen part de la generació ‘next-gen’ amb aspiracions al títol, la Gran Bretanya està a punt d’abandonar Europa, a Armstrong li han arrabassat els seus set Tours per dopatge i Sampras sol seure a la llotja de la central el dia de la final del torneig.

En aquells 20 anys, Federer és l’únic que ha trepitjat, sense faltar-hi mai, l’herba de les pistes de Wimbledon i, a partir d’aquest diumenge, tornarà a fer-ho, a punt de complir 38 anys i, de nou, entre els tres grans favorits a la victòria final juntament amb Novak Djokovic, actual campió i Rafael Nadal, el rival que li va arrabassar la glòria en aquest escenari quan el va guanyar el 2008, en una èpica final. 

Des que Federer va guanyar el seu primer Wimbledon el 2003, davant de l’australià Mark Philippoussis, pocs han impedit que, una vegada i una altra, fins a vuit, l’exnúmero 1 forgés una llegenda sobre aquesta herba. Des d’aquest primer títol només Nadal, Djokovic i Murray, retirat per lesió, han pogut trencar l’hegemonia del campió suís.

Un algoritme decisiu

Pel seu currículum impecable a Wimbledon i per haver guanyat Halle per desena vegada en la seva carrera fa una setmana, Wimbledon ha concedit a Federer la plaça de segon cap de sèrie en perjudici de Nadal, número 2 de l’ATP i número 1 en la carrera de l’any. L’absència del mallorquí en els tornejos previs d’herba han decantat l’algoritme del torneig en favor del tennista suís. 

Nadal, en acció, en la seva preparació per al torneig / Ap / ben curtis

Aquesta decisió podria haver creuat Djokovic i Nadal en semifinals, però el sorteig del quadro va evitar la possibilitat i, el real número 2 mundial només jugarà contra el campió del 2018 i actual número 1 si tots dos arriben a la final. Cadascun dels tres favorits té els seus reptes. A partir d’aquest dilluns Djokovic obre el joc (14.00 hores, Movistar) en la impol·luta pista central per inaugurar la 133 edició davant de l’alemany Philippe Kohlschreiber (57 mundial). El serbi aspira a revalidar el torneig, conquistar el seu cinquè títol i sumar el 16è Grand Slam de la seva carrera. 

Federer debutarà dimarts davant del sud-africà Lloyd Harris (87è mundial) a la recerca d’un novè títol i el seu 21è Grand Slam. Aquella mateixa jornada també s’estrenaràNadal davant del japonès Yuichi Sugita (258 mundial) amb el repte de conquistar el seu tercer Wimbledon, un torneig que no guanya des del 2010 i que li suposaria el 19a Grand Slam en el seu palmarès si aconsegueix aixecar la daurada copa el 14 de juliol. Li espera un camí diabòlicament difícil amb possibles rivals com Kyrgios, Shapovalov, Cilic i Thiem abans d’arribar a creuar-se amb Federer i Djokovic.

“L’any passat vaig estar a un punt de la final. Vinc amb molta confiança després de Roland Garros”

Rafael Nadal

Número 2 mundial

“L’any passat vaig estar a un punt de la final. Vaig fer un bon torneig i vaig arribar a semifinals”, explica Nadal que va perdre amb Djokovic, 6-4, 3-6, 7-6, 3-6 i 10-8) i que que afrontarà el torneig havent disputat només una exhibició al club londinencde Hurlingham, on ha perdut amb Cilic (6-3, 6-3) i Pouille (6-3, 4-6 i 10-5). “Em trobo bé i vaig millorant dia a dia. Espero estar a punt. Vinc amb molta confiança després de Roland Garros”.

Federer, en primer pla, entrenant-se amb Roberto Bautista / efe / PETER KLAUNZER

Nadal, Federer i Djokovic es presenten de nou com els màxims candidats al títol. Wimbledon serà cosa d’ells tres una altra vegada, si cap dels possibles aspirants fa un pas endavant per evitar-ho. I les apostes sobre el possible campió de Wimbledon ho confirmen. Una victòria de Djokovic es paga a 2,37 per euro apostat, la de Federer a 4,35 euros i la de Nadal, a 7 euros. Lluny d’ells, el quart favorit al títol és Tsitsipas, per qui es donen 19 euros, seguit per Zverev i Cilic (finalista del 2017), 29 euros; Auger-Aliassime i Thiem, 34 euros o Kyrgios, 41 euros.

L’australià podria enfrontar-se a Nadal a la segona ronda. Un dur rival que ja va eliminar el 2014 Kyrgios (43 mundial) és el díscol de la ‘next gen’, tan imprevisible com amb talent per guanyar qualsevol. Aquest any va guanyarNadal  a Acapulco. El tennista mallorquí va preferir no parlar-ne: “hi ha temps per fer-ho, primer hem de superar la primera ronda”, va dir aquest dissabte.

El ‘vell’ Feliciano López

Gairebé tan longeu com Federer a Wimbledon ésFeliciano López que va començar a jugar el 2002 el torneig i, des d’aleshores, no ha fallat mai a la cita a Londres. Aquest any semblava que no podria continuar aquesta ratxa de 70 partits consecutius jugats en tornejos de Grand Slam, a l’estar fora del ‘top 100’ però la seva gran actuació en el torneig de Queen’s on va guanyar el títol per segona vegada en la seva carrera va fer que els organitzadors de l’All England Tennis Club li concedissin una invitació per participar en el torneig de nou i poder augmentar el seu rècord. Als seus 37 anys, el tennista toledà ha aconseguit recuperar posicions en el rànquing en què ara és el 53 mundial i no descarta seguir la pròxima temporada en els quatre Grand Slams “si la classificació m’ho permet”.

El torneig femení

Al contrari del torneig masculí, en el femení el ventall d’opcions s’obre a Wimbledon. L’aclaparador domini que exercia Serena Williams des que va guanyar per primera vegada a Londres el 1999 ha desaparegut. La tennista nord-americana, de 36 anys, arriba a Wimbledon tot i haver jugat només 12 partits aquesta temporada i com a cap de sèrie número 11, tot i que a les apostes encara figura entre les tres favorites juntament amb Karolina Pliskova, per qui es paguen 8,5 euros per euro apostat per una victòria i l’australiana Ashleigh Barty (6,5 euros), l’última campiona a Roland Garros.

Notícies relacionades

 Des del 2016 que Serena Williams va guanyar l’últim dels seus set Wimbledon i l’Open d’Austràlia, el 2017, un total de vuit jugadores diferents s’han repartit els últims 10 Grand Slams, entre elles Garbiñe Muguruza a Wimbledon 2017, precisament davant de l’exnúmero 1 mundial guanyadora de 23 Grand Slams.

Horaris i resultats al web del torneig de Wimbledon

El torneig estrenarà una segona central coberta

La pista número 1<strong> </strong>estrenarà sostre en aquesta edició i passarà a tenir una capacitat de 12.345 seients. Les obres de la nova coberta es van iniciar fa tres anys i han costat 78 milions d’euros. El sistema de cobriment és el mateix de la pista central que va ser inaugurada el 2009. <span style="font-size: 1.6rem;">El projecte també ha permès l’ampliació d’una planta del museu del torneig, a més d’una zona d’aparcament subterrani i un nou edifici per als mitjans de comunicació. Wimbledon també s’ha expandit al comprar 73 hectàrees dels terrenys pròxims del Club de Golf de Wimbledon amb la intenció de construir noves pistes. En l’edició d’aquest any el torneig es disputarà en 18 pistes i també s’ha millorat la zona d’entrenament a Aorangi Park. </span>