EL PRIMER GRAN DEL TENNIS DEL 2019

Obert d'Austràlia: dos favorits i una incògnita

Federer i Djokovic intentaran desfer l'empat a sis títols amb Emerson, amb Nadal a l'expectativa de si es recupera físicament

jcarmengol46490111 tennis australian open melbourne park melbourne austra190111161648 / KIM KYUNG-HOON

jcarmengol46490111 tennis   australian open   melbourne park  melbourne  austra190111161648
jcarmengol46491833 file   in this wednesday  nov  14  2018  file photo  novak d190111161612
jcarmengol46498268 tennis   australian open   melbourne park  melbourne  austra190111161630

/

4
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Els tres grans. L’Obert d’Austràlia, el primer torneig de Grand Slam de l’any, que es juga a Melbourne des del pròxim dilluns fins al pròxim dia 27, no sembla admetre un pronòstic que s’allunyi dels mítics 'Big three', els tres jugadors que han dominat amb raqueta de ferro l’escenari tennístic en els últims 15 anys. Els tres arriben en diferents moments de la seva carrera esportiva, sempre longeva i victoriosa, però amb la il·lusió intacta d’afegir un osca triomfal en les seves ja recarregades empunyadures.

Les dades reflecteixen perfectament el que ha sigut el tennis en l’última dècada i mitja, de domini absolut i sense precedents de tres estrelles sense igual que, en un període tan dilatat de temps, només han deixat les engrunes a algun afortunat i esporàdic campió. Dels últims 64 tornejos de Grand Slam disputats, 20 han sigut acaparats pel suís Roger Federer , 17 pel mallorquí Rafael Nadal i 14 pel serbi Novak Djokovic . Un impressionant 80% d’efectivitat en una prolongada època que els malastrucs ja tenen pressa per liquidar.

Però les dades demostren que no és probable que cap dels tres –exceptem si hi ha un cas de força major– estigui disposat a cedir la seva porció d’hegemonia en un futur immediat. I menys en un Obert d’Austràlia que han dominat en 13 dels últims 15 anys. Només el rus Marat Safin, en el llunyà 2005, i el suís Stan Wawrinka, el 2014, han pogut posar una falca en el monolític domini dels 'Big three', que sumen entre els tres 13 títols a Melbourne.

Empat a 6 amb Emerson

Federer, número 3 del món, és el que sembla arribar millor a la primera gran cita del 2019 malgrat els seus 37 anys. En la recent Copa Hopman de Perth va guanyar els seus quatre individuals sense cedir ni un set i es va desembarassar, entre d’altres, de l’emergent grec Stefanos Tsitsipas (15è del món) i de l’alemany de 21 anys Alexander Zverev (4t). "¿Per què, per què? Se suposa que en tens 30 i molts", es va queixar humorísticament l’alemany després de ser escombrat per un tennista que ha trobat la quadratura del cercle per continuar governant. Després de quatre anys sense guanyar un gran (del 2013 al 2016 va estar en blanc en aquest aspecte), el tennista de Basilea es va reconciliar amb l’èxit i és el campió d’Austràlia en les dues últimes edicions, on va elevar l’any passat a 20 els seus títols de Grand Slam.

Djokovic, de nou número 1 del món des del mes de setembre passat, també ostenta, com Federer, sis títols a l’Obert d’Austràlia. Aquest empat es veu enriquit per un tercer en discòrdia, el llegendari australià Roy Emerson, hexacampió entre els anys 1961 i 1967. Suís i serbi sortiran a jugar disposats a desfer aquest empat històric al seu favor. 'Nole', guanyador dels dos últims grans disputats –Wimbledon i l’Obert dels EUA del 2018– arriba també en un bon moment als seus 31 anys, tot i que no sembla tan sòlid com Federer. Va patir una inesperada derrota en les recents semifinals de Doha davant el castellonenc Roberto Bautista que li pot haver generat alguns dubtes. El sorteig favorable realitzat dijous passat pot facilitar-li les coses en la primera setmana, en la qual podrà dedicar-se a agafar ritme abans de trobar-se els joves Xapovalov Medvedev.

¿Per què no?

Davant d’un Federer i un Djokovic com a favorits, sorgeix la incògnita del tercer dels grans. Rafael Nadal, als seus 32 anys, s’ha mostrat optimista en els últims dies sobre les seves opcions d’optar a un segon títol a Melbourne, després del 2009 i les finals perdudes del 2012 (Djokovic), 2014 (Wawrinka) i 2017 (Federer). "¿Per què no puc optar a guanyar a Austràlia? M’estic sentint bé quan colpejo la pilota", ha assegurat aquesta setmana el manacorí, que ha estat treballant en les últimes setmanes per canviar la mecànica del seu servei per guanyar efectivitat.

Però les lesions recurrents li han impedit assajar-lo amb foc real, ja que en els últims quatre mesos només ha disputat un partit sencer, davant de Kevin Anderson a l’exhibició d’Abu Dhabi. El 2018 va encadenar malalties a la cuixa, al genoll, a l’abdomen i al turmell que el van castigar, particularment en pista dura. Sobre aquesta superfície, ha hagut de capitular en 16 dels seus últims 17 intents, incloses les retirades l’any passat a Austràlia i els EUA.

Notícies relacionades

"El més important per a mi és sentir-me competitiu una altra vegada", ha dit Nadal a Melbourne, on l’espera una important revàlida en la qual els seus tres primers rivals (si avança rondes) poden ser jugadors locals: James Duckworth, Matthew Ebden i Alex de Minaur.

Nadal ho posarà tot de part seva per mantenir l’hegemonia dels 'Big three', només amenaçada per l’alemany Zverev, que amb 21 anys ja ha sigut botxí de Federer i Djokovic a la Copa Masters, que va guanyar el novembre a Londres.

Les dones: vuit campiones en els vuit últims Grand Slam

Si en els homes el domini dels 'Big three' és aclaparador, la dispersió és la nota predominant en el tennis femení. Hi ha una dada demolidora. En els últims vuit tornejos del Grand Slam hi ha hagut vuit guanyadores diferents: Serena Williams i Wozniacki a Austràlia, Ostapenko i Halep a París; Muguruza i Kerber a Wimbledon, i Stephens i Osaka a Nova York. I no és segur, per tant, que en aquest pròxim Obert d’Austràlia es repeteixi algun d’aquests noms com a campiona, ja que caldrà comptar també amb les txeques Pliskova i Kvitova, la ucraïnesa Svitolina o la bielorussa Sabalenka entre la dotzena llargues d’aspirants. Serena, que va guanyar el 2017 embarassada de quatre mesos, perseguirà el seu 24è títol gran per empatar amb la llegendària Margaret Court (Austràlia).