Obert dels EUA

Nadal sobreviu a un titànic duel amb Thiem

Després de 4 hores i 49 minuts i cinc sets es classifica per a les semifinals

44906138 60

44906138 60 / Adam Hunger (AP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Quan Rafael Nadal es va classificar per als quarts de final de l’Obert dels Estats Units, en el qual s’enfrontava amb Dominic Thiem, va anunciar que seria un partit "dur". Va quedar curt. La nit passada a l’Arthur Ashe, aquest partit es va desenvolupar com un duel titànic, una muntanya russa, un duel bestial de dos jugadors que separen edat, història, carrera i assoliments, però que uneix també alguna cosa: la raça. I el tennis del jove austríac va brillar més, però va ser Nadal, el campió, el que mai llança la tovallola, que es va acabar imposant. Van fer falta cinc sets amb dos ‘tie-breaks’ i quatre hores i 48 minuts, però el tricampió a Nova York va guanyar 0-6, 6-4, 7-5, 6-7 (7-4) i 7-6 (7-5). I torna a les semifinals, en què enfrontarà amb Juan Martín del Potro.

L’arrencada del partit ja va evidenciar que Thiem, en els seus primers quarts en un gran que no es juga a terra, la superfície on sempre s’havia enfrontat amb Nadal, no estava disposat a cedir res. Va obrir torpedinant l’home que el va tombar en la final de Roland Garros, un campió estranyament replegat que no aconseguia llançar els seus tirs gaire més enllà de la línia de servei. I ho diu tot el 6-0 a favor de l’austríac en aquest parcial, un resultat que Nadal només havia encaixat tres vegades abans en un gran. En aquestes tres ocasions havia perdut els partits. Aquesta vegada no.

Nervis

Al llarg d’aquest primer set, Carles Moyà assegurava que el problema de Nadal no era físic, sinó de nervis, mental. Però Nadal es va esforçar per superar el cop, per oblidar-lo i va aconseguir reorganitzar la ment i el tennis. Va ressuscitar. Va guanyar el primer joc, va començar a respondre durant els serveis del rival. I Thiem, que en el primer set només havia tingut dos errors no forçats, en va sumar 12 en el segon. Nadal va trencar dues vegades el servei i va empatar.

Era com tornar a començar, sota la mateixa calor i la mateixa humitat. I tot i que Thiem va arribar a trencar el servei a Nadal en el setè joc per avançar-se 3-4 i va arribar a servir per guanyar el set, va ser incapaç de culminar-ho. Nadal va reequilibrar el matx fins al 5-5 i es va avançar trencant una altra vegada el servei de l’austríac.

La lluita bestial va continuar en el quart set. Nadal va aconseguir trencar el servei de Thiem en el vuitè joc. I en el dotzè va tenir a les seves mans aconseguir una bola de partit també amb el servei de l’austríac. La va malgastar amb un error no forçat i es va veure tancat en un ‘tie-break’ en què el número 9 del món no va desaprofitar cap oportunitat.

Combat titànic

Així es va arribar al cinquè set. I va prosseguir el combat titànic, l’entrega de Thiem a cops d’una força increïble després de la marató que havia entrat ja a la matinada, la resistència de Nadal. I en el ‘tie-break’, a la primera bola de partit, Thiem va errar. El partit s’acabava, deixant als pocs espectadors que seguien a les grades el regust d’haver sigut testimonis d’un esforç encomiable per part de vencedor i vençut.

Notícies relacionades

Nadal va creuar la xarxa per abraçar-se al seu rival, un jugador de 25 anys acabats de complir, número 9 del món, i per a qui en les seves primeres declaracions a la pista només va tenir, com en la final de París, paraules d’elogi, com a persona i com a jugador. "És jove, és educat, té actitud i té temps per guanyar, segur que tindrà oportunitats, sens dubte", va dir.

Les estadístiques de Thiem en el partit sens dubte demostren el seu poder. 18 ‘aces’ contar els 3 de Nadal, 74 cops guanyadors i 55 del campió, i més punts guanyats (171 contra 165). I Nadal va reconèixer que havia "patit". I va dir que era conscient que acabava de protagonitzar "una gran batalla". Afortunadament, en va sortir campió.