Garbiñe Muguruza, una campiona imparable

Garbiñe Muguruza es corona a Wimbledon amb el seu segon Grand Slam després d'una exhibició davant Venus Williams

ecarrasco39317395 fotodeldia  wimbledon  reino unido   15 07 2017   la tenista170715210634

ecarrasco39317395 fotodeldia wimbledon reino unido 15 07 2017 la tenista170715210634 / GERRY PENNY

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Garbiñe Muguruza ja té el plat gran. El Rosewather Dish. És la nova reina de Wimbledon. L'ull de falcó li va donar el punt de la victòria però ella se'l va guanyar durant 1 hora i 17 minuts sobre la central amb un espectacular partit per imposar-se a Venus Williams per 7-5 i 6-0. Un resultat contundent en un últim partit en què va encadenar nou jocs seguits sense que la nord-americana tingués resposta.

L'"energia" que Serena Williams li va enviar a la seva germana no va tenir efecte. Venus es va trobar a l'altre costat de la xarxa una Muguruza  impulsada per l'energia de qui vol un objectiu. El 2015 la victòria se li va escapar davant Serena. Llavors tenia 21 anys, potser era massa jove, inexperta, i va entrar a la final com en un conte de fades. Aquest dissabte, no. Dos anys després va entrar a la central de Wimbledon convençuda de guanyar. "Serena Williams em va dir que algun dia guanyaria, i aquí estic", va dir.

DISPOSADA A PATIR

Muguruza estava disposada a patir sobre l'herba i  amb el sostre cobert, per la pluja, tant com fes falta davant una Venus Williams que buscava el seu vuitè títol a Wimbledon, als 37 anys. La batalla s'anunciava dura. Totes dues preparades per a un pols de força per imposar la seva sacada i el seu cop de dreta per desbordar la rival. "Com ha tret i com ha restat la tia", li deia després del partit Muguruza a Conchita, amb qui es va fondre en una abraçada. "¡Yes!", li va cridar i va besar la seva entrenadora temporal, la  tennista que 23 anys abans havia viscut en aquell escenari màgic la mateixa felicitat per guanyar la nord-americana Martina Navratilova, també amb 37 anys com Venus.

L'exnúmero 1 mundial ho va intentar en la primera mànega. Va posar tot el seu determini. Va apuntar amb el seu servei a les línies (3 aces i 72% de punts guanyats amb el primer servei), va afinar la seva punteria i va enviar obusos a la línia de flotació de l'espanyola (12 guanyadors), però Muguruza li va respondre cada atac i es va defensar  amb convicció i agressivitat per tornar-li la moneda (75% de primers i 10 guanyadors).

JA NO ES VA RECUPERAR

Venus va tenir les primeres oportunitats per decantar el marcador del seu costat. Va disposar del primer 'break point' en el sisè joc i després de dos més amb 5-4 per guanyar el set. Però Muguruza va treure el seu geni, es va aferrar a la pista per salvar la situació. Un cop que va deixar grogui Venus. La nord-americana no es va recuperar. En el següent joc, Muguruza li va arrabassar la sacada de sortida i va sortir catapultada al triomf. No va cedir un joc més per certificar la victòria en menys de mitja hora amb l'ull de falcó. "He vist clar que anava fora i no he dubtat a demanar el 'challenge'", va dir. L'emoció va quedar tallada per a ella, Venus i 15.000 aficionats, fins a veure l''out' a la pantalla.

No li va saber greu celebrar-ho amb fredor. La festa començava després per col·locar-se el plat al cap i passejar-se per Wimbledon mentre la portaven d'un costat a l'altre. Primer per saludar el rei emèrit Joan Carles i Arantxa Sánchez Vicario, ahir convidada al 'royal box', que li deia "el Rei és talismà, ho dic per experiència...", després  per abraçar-se a Manolo Santana i veure el seu nom ja inscrit al palmarès, al costat d'aquella llarga llista de Williams a les quals volia succeir per sortir a la terrassa de l'All England Tennis and Croquet Club per mostrar-ho als aficionats que corejaven el seu nom mentre ella assenyalava el trofeu amb el dit índex aixecat.

NOVA GENERACIÓ

Notícies relacionades

El primer de Wimbledon, el segon Grand Slam després de Roland Garros (2016) i que segur que no serà l'últim. Als seus 23 anys, a Muguruza se li obre un futur esplendorós per posar-se al capdavant de la nova generació que ha de succeir les germanes Serena i Venus Williams. No volia pensar en això. Volia disfrutar del moment màgic. "Aquí està", va dir en la cerimònia a la pista a Sue Barker, extennista i comentarista, que li va demanar un missatge per al seu entrenador Sam Summyk. Muguruza va compartir la seva felicitat amb tots.