El millor Wimbledon per a Nadal

Les condicions de les pistes i la calor afavoreixen aquest any el joc del bicampió del torneig

jcarmengol39236216 tennis   wimbledon   london  britain   july 9  2017   spain 170709173358

jcarmengol39236216 tennis wimbledon london britain july 9 2017 spain 170709173358 / TONY O BRIEN

3
Es llegeix en minuts
JAUME PUJOL-GALCERAN / BARCELONA

Els fons de les pistes gairebé no tenen gespa, estan molt pelats, l’herba està molt seca i la calor és molt forta. La bola va més lenta que habitualment. Bones notícies per a Rafael Nadal, Garbiñe Muguruza i Roberto Bautista, els tres tennistes espanyols que avui estaran en els vuitens de final de Wimbledon. La setmana gran comença després del tradicional diumenge de descans amb el millor escenari possible per afrontar la recta final. «Terra verda», diuen. El més semblant a Roland Garros, encara que aquí el bot de la bola és irregular i el joc continua donant un plus superior als canoners del servei, cops poderosos i tennis agressiu. Atacar és la clau però amb les condicions d’aquest any els terrícoles poden defensar-se i sortir victoriosos de la batalla.

«És millor quan fa sol. Les condicions són més seques i la pista és més ferma. Òbviament és millor per a mi. Sempre és bo arribar a la segona setmana, espero que el temps continuï com fins ara», va destacar Nadal davant la polèmica oberta per les condicions de les pistes. I si a aquestes condicions se li afegeix l’estat de forma que ha mostrat en el torneig, on encara no ha perdut cap set i només ha cedit 30 jocs, l’optimisme per «fer grans coses» –com va dir el mallorquí després de guanyar Khatxanov amb un joc que en alguns moments «era irreal», segons va apuntar– sembla lògic.

Gilles Muller serà aquest dilluns (no abans de les 15.30 h, Movistar+) una altra bona prova per acabar-se’n de convèncer. El tennista luxemburguès, de 34 anys i 26è mundial, és el típic jugador d’herba amb un poderós servei (a Wimbledon ja suma 72 aces) i es presenta al partit amb 10 victòries i només una derrota en aquesta superfície aquest any. Nadal l’ha guanyat quatre vegades, una a Wimbledon 2011, i l’única vegada que hi va perdre va ser el 2005, en què Muller es va apuntar el matx per 6-4, 4-6, 6-3, 6-4. El tennista luxemburguès, com Andy Murray o Novak Djokovic, no sembla mostrar-se còmode amb l’estat de les pistes. «L’herba no té bon aspecte. Potser és la calor, però els bots no són els correctes. Crec que està més lenta», va dir davant un partit en què «jugarà al màxim per intentar guanyar Nadal».

EL REPTE DE BAUTISTA

Roberto Bautista també vol aprofitar les condicions favorables de les pistes. «Que estiguin així em va bé, però si vull passar a quarts i superar el meu punt d’inflexió als Grand Slams hauré d’estar sòlid i pacient», va argumentar el castellonenc després de vèncer per primera vegada Kei Nishikori i que aquest dilluns, a la pista 12 (no abans de les 14.00 hores), s’enfronta al croat Marin Cilic. Un altre canoner (suma 63 aces), campió de l’Open dels EUA (2014), número 6 mundial, a qui el castellonenc va guanyar a l’Open d’Austràlia del 2016. «Llança molt fort i basa el seu joc en el servei, però si aconsegueixo restar bé i fer-lo córrer, tindré les meves opcions», valora Bautista, que busca «aprofitar una bona oportunitat». Si ho fa, podria enfrontar-se en quarts amb Nadal.

Garbiñe Muguruza també li agrada la climatologia d’aquest any a Londres. Quan va arribar a la final del 2015 era molt semblant. Com llavors, encara que ara a vuitens, l’espanyola tornarà a enfrontar-se a Angelique Kerber, actual campiona del torneig i número 1 mundial. En les últimes quatre vegades que s’han enfrontat, totes el 2015, Muguruza ha guanyat sempre l’alemanya, que aquest any no està en el seu millor moment.

«Fa molt temps que no jugo contra ella i ho estic esperant. M’encanten els partits d’aquest tipus», va dir després de classificar-se Muguruza, que arriba a vuitens sense haver perdut cap set. «¿La clau? Crec que quan jugues contra les de dalt el primer de tot és que has d’oferir el teu millor nivell. Has de trobar-lo, bons llançaments, bon servei. Si no jugues bé, no hi ha oportunitat».

SUPERDILLUNS ESPECTACULAR

Notícies relacionades

El superdilluns de Wimbledon oferirà un programa espectacular amb altres grans duels entre els 16 partits del quadro masculí i femení. Entre ells destaca el que enfrontarà, en el tercer torn de la central, Roger Federer i Grigor Dimitrov, o el que disputaran a la pista 2 Milos Raonic Alexander Zverev. Menys complicat sembla que ho tindrà Andy Murray contra Benoit Paire Novak Djokovic contra Adrian Mannarino

En el torneig femení, l'atenció estarà en el partit que jugaran Victoria Azarenka Simona Halep, en què la classificació de totes dues, 683 la bielorussa i 2 la romanesa, no tindrà res a veure a la pista, on la primera i exnúmero 1 mundial s'ha plantat en dues ocasions a les semifinals (2011 i 2012) i la segona busca igualar la seva millor classificació fins ara a Wimbledon, on l'any passat va perdre a quarts.