Wimbledon, ¿cosa de quatre?

El Grand Slam d'herba comença aquest dilluns amb Nadal, Federer, Dkokovic i Murray com a destacats favorits, igual que els últims anys

lmendiola39126925 pk116 wimb  london  great britain   01 07 2017   rafael nada170702110653

lmendiola39126925 pk116 wimb london great britain 01 07 2017 rafael nada170702110653 / PETER KLAUNZER

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Roger Federer i Rafael Nadal es van enfrontar per última vegada en una final de Wimbledon el 2008, i nou anys després el duel es podria repetir en aquesta edició. Va ser un partit èpic. L’últim que es jugava sense el sostre corredís que es va estrenar l’any següent. Durant 4 hores i 48 minuts, amb dues interrupcions per la pluja, en la final més llarga de la història del torneig, que va vorejar la suspensió per falta de llum natural, el tennista mallorquí, de 22 anys, va aconseguir derrotar l’etern campió suís per 6-4, 6-4, 6-7 (5-7), 6-7 (8-10) i 9-7. 

Federer va guanyar el seu primer Wimbledon el 2003 i des d’aleshores només Nadal i, després, Novak Djokovic i Andy Murray han inscrit el seu nom al palmarès. Tots quatre han tancat el pas a qualsevol altre aspirant a asseure’s a la taula rodona de l’All England Tennis Club de Londres.

Aquesta nova edició, la 133a des que es va jugar per primer cop el 1877, s’obre amb el dubte de si el domini del Big Four se seguirà mantenint. De moment tots quatre han sigut col·locats pels organitzadors de Wimbledon com els primers caps de sèrie, i s’ha desplaçat a la cinquena plaça Stan Wawrinka, número 3 mundial, que mai ha tingut grans resultats en herba, tot i que no s’ha de descartar. Tampoc era entre els candidats quan va guanyar a Austràlia (2014), Roland Garros (2015) o a l’Open dels Estats Units (2016). Ja només li falta Wimbledon a la seva col·lecció de cromos de Grand Slam.

81 euros per Feliciano López

Les cases d’apostes també aposten pels quatre tenors. La victòria de Federer es paga a 3 euros a William Hill; la de Murray, a 5; la de Nadal, a 5,50, i la de Djokovic, a 7 per euro invertit. Darrere d’ells, però lluny, el primer que apareix és Milos Raonic, finalista l’any passat, per qui es donen 21 euros, mentre que una victòria de Feliciano López, recent campió en el torneig de Queen’s i finalista a Stuttgart, es paga a 81 euros.

Federer, Murray, Djokovic i Nadal han certificat el seu valor pels seus resultats en l’última dècada a Wimbledon (vegeu el gràfic), però això no evita els dubtes de com afronten el torneig aquest any. Murray defensarà el títol i el número 1 mundial. L’escocès acumula una mala temporada, amb problemes físics, resultats pobres (sis derrotes davant rivals molt inferiors), l’últim dels quals va ser la inesperada ensopegada en la primera ronda de Queen’s, campionat que va guanyar l’any passat. «Ha sigut un cop dur, és cert, i jugant així no em veig capaç de guanyar Wimbledon», admet l’escocès. 

Djokovic no està millor, sumit en una crisi de joc i fatiga mental que va començar l’any passat al caure en la tercera ronda de Wimbledon. La victòria aquesta setmana a Eastbourne i la presència d’Andre Agassi al seu costat, juntament amb el croat Mario Ancic, a qui ha contractat com a entrenador, poden fer el clic que necessita el serbi. «Guanyar a Eastbourne és la millor preparació per encarar Wimbledon», ha valorat Djokovic.

Campions reinventats

Si Murray i Djokovic arriben a la baixa, per contra, Federer i Nadal s’han reinventat per presentar una altra vegada la candidatura a Wimbledon. El tennista suís va guanyar el seu setè i últim títol el 2012, però cinc anys després se sent amb forces de sumar el vuitè després d’un inici de temporada sorprenent en què va guanyar a Austràlia el seu 18è Grand Slam i després Indian Wells i Miami. Després de tres mesos sense trepitjar les pistes, la setmana passada va guanyar per novena vegada a Halle. «Tinc set títols aquí, però el vuit és el meu número favorit», va anunciar, tot i que afegeix: «Quan els quatre estem bé tot està molt igualat».

Notícies relacionades

Per aconseguir-ho, Federer ha renunciat a Roland Garros. «Jo volia jugar agressiu i estar ràpid de cames i cap. No podia desgastar-me i necessitava descans», ha valorat el suís, de 35 anys, però amb l’esperit d’un júnior.

Nadal és l’únic dels quatre que jugarà a Wimbledon sense haver disputat un torneig d’herba. El mallorquí va renunciar a Queen’s per recuperar-se de Roland Garros.  La falta de rodatge serà el seu hàndicap de sortida. «Les primeres rondes seran vitals», ha recalcat el mallorquí, pendent dels genolls, que avui (15.00 hores, Movistar) debuta davant l’australià John Millman (137 mundial). Si supera la prova i entra en la segona setmana, la seva cotització pujarà com l’espuma. Dos títols i tres finals l’avalen, tot i que l’última es remunta al 2011 quan va perdre contra Djokovic. 

El torneig femení, molt obert

Garbiñe Muguruza hauria d’estar entre les outsiders si té l’estabilitat emocional que la va portar a la final del 2015 , igual que Karolina Pliskova o Simona Halep, 2 i 3 del món. Encara que, com va succeir a Roland Garros, aparegui una desconeguda com Jelena Ostapenko per donar el gran cop a Wimbledon.