El camí s'aplana per a Nadal i Muguruza a l'Open d'Austràlia

Federer resisteix heroicament davant Nishikori en uns vuitens que acomiaden els números u, Murray i Kerber

zentauroepp36991357 melbourne  australia   22 01 2017   garbine muguruza of spai170122194654

zentauroepp36991357 melbourne australia 22 01 2017 garbine muguruza of spai170122194654 / MADE NAGI

5
Es llegeix en minuts
José María Expósito

L’Open d’Austràlia no deixa de donar sorpreses. Després de la prematura eliminació de Novak Djokovic en segona ronda, ahir, d’una tacada, el torneig es va quedar sense números u. Andy Murray es va acomiadar a vuitens de final davant l’alemany Mischa Zverev, número 50 del món, mentre que Angelique Kerber no va tenir cap opció davant Coco Vandeweghe. Precisament la nord-americana serà la rival a quarts de Garbiñe Muguruza, que va trencar barrera a Austràlia a l’eliminar la romanesa Sorana Cirstea.

La jugadora hispanoveneçolana mai havia arribat als quarts de final en el primer Grand Slam de l’any, però aquesta dada no la va afectar gens ni mica. Cirstea, botxí de Carla Suárez en segona ronda, quasi no va inquietar la seva rival. En 25 minuts Muguruza es va apuntar el primer set i en el tercer joc de la segona mànega va aconseguir un trencament que encarrilava el triomf (6-2, 6-3). 

LIDIAR AMB ELS DIMONIS

«Estic molt contenta amb aquesta victòria, perquè en els últims tres anys aquesta ronda em costava i estic emocionada per això», va dir Garbiñe, sòlida en el seu joc i agressiva amb la dreta, virtuts que la mantenen sense haver perdut ni un sol set. «A la pista has de lidiar amb els dimonis, amb la tranquil·litat, amb els nervis, i aquí sí que t’has de calmar i ficar-t’ho a dins d’alguna manera», va explicar.

No només amb els dimonis haurà de lidiar a quarts, sinó també amb Coco Vandeweghe, una rival que pica dur la bola i que ahir va sacsejar Kerber (6-2, 6-3), que cedirà el número 1 a Serena Williams si aquesta arriba a la final. «És una jugadora incòmoda, té molta potència en tots els cops, treu bé. Pot jugar molt bé», va analitzar Muguruza sobre una rival amb qui té un balanç negatiu: dues derrotes sobre herba i una treballada victòria fa uns mesos a Cincinnati, en pista dura. Amb un arbre genealògic en què es creuen dos jugadors de la NBA, una nedadora olímpica i fins i tot una Miss Amèrica, Vandeweghe és una contrincant més perillosa del que dona a entendre el seu 35 lloc al rànquing.

119 PUJADES A LA XARXA

Més sorprenent encara que l’adeu de Kerber va resultar l’eliminació d’Andy Murray. Amb Djokovic fora de joc, aquesta edició semblava idònia perquè l’escocès aconseguís per fi un triomf que se li resisteix: cinc finals ha jugat a Melbourne i les ha perdut totes, quatre d’elles contra el serbi. Però el gran dels germans Zverev (Alexander va caure dissabte davant Rafael Nadal) va frustrar el somni del britànic, que està acusant el duríssim final del 2016, una lluita titànica entre ell i Djokovic per aconseguir el número 1 mundial represa fa 15 dies a la final de Doha. Feia 13 anys que un Grand Slam no arribava a quarts sense els dos favorits.

Fins a 119 vegades Zverev (50è del món) va visitar la xarxa per desarborar en un llarg duel (7-5, 5-7, 6-2 i 6-4 en 3 hores i mitja) l’escocès, que va donar tot el mèrit al seu rival. «El problema no és només les vegades que ha pujat a la xarxa, sinó el que hi ha fet, especialment les volees de reflexos dels últims compassos, quan tot estava molt igualat. No hi havia gaire cosa a fer. Hi ha vegades que només pots dir: ‘Ben jugat’».

«El meu germà és una inspiració constant per a mi», va dir el guanyador del duel, que en tan sols dos anys estava en el lloc 1.067 de l’ATP després d’un carrusel de lesions. Als 29 anys, l’alemany ha arribat més lluny que mai en un Grand Slam. 

Per seguir progressant en el quadro haurà de batallar contra algú amb moltes més taules en aquestes rondes: Roger Federer. El suís va donar la sorpresa a l’eliminar el japonès Kei Nishikori, no per la victòria en si sinó per com guanyar-la en el cinquè set (6-7 (4/7), 6-4, 6-1, 4-6, 6-3), sense acusar ni l’edat (35 anys) ni els sis mesos apartat de les pistes per lesió. Feia quatre anys que Federer no guanyava un cinquè set a Austràlia.

Notícies relacionades

«Estic jugant millor que les primeres rondes, on vaig haver de fer servir molta energia mental per imposar-me als rivals», va explicar l’exnúmero u, ara 17è. «Em vaig sentir increïble en el cinquè set, amb una gran energia. Fins i tot quan perdia en el quart, vaig pensar: ‘Ens n’anem al cinquè i no hi ha problema per a mi’. Em trobo bé, estic jugant un tennis positiu, ofensiu, i el meu cos reacciona». També van aconseguir el pas a quarts Stan Wawrinka, contra Andreas Seppi, Jo-Wilfried Tsonga, davant Daniel Evans.

EL DESAFIAMENT DE BAUTISTA

Els quarts podrien tenir un duel espanyol si avui guanyen els seus respectius compromisos Rafael Nadal Roberto Bautista. El mallorquí té una difícil pedra de toc amb un Gaël Monfils (11.00 h, Eurosport) que es cuida molt de qüestionar l’espanyol: «¿Que si ja no és el mateix Rafa? L’última vegada que vau dir això em va guanyar», va avisar el francès, recordant l’última final de Montecarlo. Abans (8.00 h), Bautista provarà d’obtenir la seva primera victòria davant Raonic (0-4), que seria un merescut premi a la trajectòria ascendent del castellonenc.

Resultats de la 7a jornada

HOMES - Vuitens de final Mischa Zverev (Ale) bat Andy Murray (GBr, 1), 7-5, 5-7, 6-2, 6-4; Roger Federer (Suï) a Kei Nishikori (Jap, 5), 6-7 (4/7), 6-4, 6-1, 4-6, 6-3; Stan Wawrinka (Suï, 4) a Andreas Seppi (Ità), 7-6 (7/2), 7-6 (7/4), 7-6 (7/4); Jo-Wilfried Tsonga (Fra, 12) a Daniel Evans (GBr), 6-7 (4/7), 6-2, 6-4, 6-4.DONES - Vuitens de final Garbiñe Muguruza (Esp, 7) venç Sorana Cirstea (Rom), 6-2, 6-3; Coco Vandeweghe (EUA) a Angelique Kerber (Ale, 1), 6-2, 6-3; Venus Williams (EUA, 13) a Mona Barthel (Ale), 6-3, 7-5; Anastasia Pavlyuchenkova (Rús, 24) a S. Kuznetsova (Rús, 8), 6-3, 6-3.DOBLES MASCULINS - Tercera ronda Pablo Carreño / Guillermo García-López (Esp) a Feliciano López / Marc López (Esp, 5), 7-6 (6) 6-4.DOBLES FEMENINS - Tercera ronda Hlavackova (RTX)/Peng (Xi) a Klepac (Esn)/María José Martínez (Esp), 6-2, 6-0.