Condicions meteorològiques

La DANA, que ha obligat a confinar Alcanar, nega carreteres i talla la circulació de trens

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pas de la DANA per Catalunya ha deixat grans precipitacions i inundacions a les Terres de l’Ebre i ha obligat a confinar el municipi d’Alcanar, mentre ha complicat la circulació a diverses carreteres catalanes i ha obligat a interrompre la circulació ferroviària. Les pluges torrencials han deixat fins a 243 litres per metre quadrat a Mas de Barberans, al delta de l’Ebre –on no queia tanta aigua en un dia des de fa 23 anys– i han obligat a rescatar 12 persones, tot i que no ha causat ferits. Les pluges han anat baixant al llarg de la tarda i la situació espera normalitzar-se en els pròxims dies.

La situació més greu s’ha viscut al municipi d’Alcanar, que ha patit una ordre de confinament emesa per Protecció Civil sobre les 10 del matí i que ha quedat desactivada passades les 14.30 h del migdia. No obstant, s’ha mantingut la recomanació de restringir la mobilitat per les zones inundades. El nucli de les Cases d’Alcanar ha quedat incomunicat per carretera durant diverses hores i els restaurants de la zona marítima han patit importants desperfectes.

«Vam avisar, però no ens van escoltar»

Justament, la propietària del restaurant El Racó del Port, Rosa Maria Sancho, ha explicat a l’ACN que, després de les inundacions de fa dos anys, «molts veïns» van avisar els enginyers que el mur de formigó que es va construir «no deixaria sortir l’aigua» i que, en cas de fortes pluges, el barranc de Sant Jaume es tornaria a desbordar. «Però no ens van escoltar», es lamenta.

Aquesta restauradora assegura que abans de la construcció del mur actual «mai havia patit inundacions al local, en gairebé 47 anys d’història». «Nosaltres no som enginyers ni tècnics, però ja vam veure que allò no era correcte», insisteix. Sancho assegura que «si hi hagués una bona sortida, avui no hauria passat res» i insta les administracions a «buscar solucions» per canalitzar l’aigua fins al mar.

Els Bombers de la Generalitat han rescatat sanes i estàlvies 12 persones, 10 d’atrapades dins els seus vehicles en zones inundades per l’aigua, a causa de les pluges torrencials al delta de l’Ebre, segons el cap d’intervenció, l’inspector Oriol Corbella. Les altres dues persones rescatades, també sanes i estàlvies, són dos veïns de l’Aldea, també al Delta, que ahir a la nit van haver de ser evacuats de casa seva a l’enfonsar-se el sostre de la vivenda a causa de la pluja.

En un primer balanç provisional, Corbella ha explicat que els equips dels Bombers que hi ha sobre el terreny radiografiant la zona han trobat per ara 18 edificacions afectades per l’aigua, tot i que no tenen perill de col·lapse estructural. A més, l’aigua també ha fet malbé 13 infraestructures, com passejos, carreteres i ponts, però aquesta xifra podria augmentar perquè els Bombers encara continuen fent el recompte, una tasca que podria finalitzar aquesta nit.

Els Bombers mantenen mig centenar de camions a la zona per buidar l’aigua, especialment de plantes baixes i aparcaments negats, després que les pluges torrencials han inundat les rieres de diverses localitats, cosa que ha afectat urbanitzacions i vivendes de la zona.

L’AP-7 tancada durant una hora

Les fortes pluges també han provocat el tancament de l’AP-7 –en el tram de 14 quilòmetres compresos entre Ulldecona i Freginals– durant una hora en els dos sentits de la marxa, així com d’altres carreteres de la zona. Al migdia s’han reobert l’N-340 i la T-331, quedat només tallada la C-12 entre Tortosa i Amposta i el trànsit ferroviari.

Al llarg del matí, la pluja ha negat aquests 14 quilòmetres de l’AP-7, així com la C-12 entre Roquetes i Tortosa, la TV-3443 a Amposta, i la T-331 entre Tortosa i Santa Bàrbara. En el cas de la carretera nacional 340, entre Alcanar i Amposta, l’afectació més important l’han provocat els despreniments de pedres, que han obligat a tallar la carretera i deixar incomunicat el municipi de les Cases d’Alcanar. A la tarda només continuava tancada la C-12, entre Tortosa i Amposta.

Sense trens al corredor mediterrani

Adif ha comunicat que el temporal ha obligat a suspendre el servei ferroviari al corredor mediterrani des dels diferents orígens, per la qual cosa els trens es desvien des de València i Alacant via Madrid cap a Barcelona i des de Figueres (Girona) via Madrid cap a Alacant i València. El gestor ferroviari també ha informat de la suspensió de circulació de trens a la línia de l’AVE entre Madrid i Sevilla i de trens convencionals entre l’Aldea-Amposta i Ulldecona per acumulació d’aigua i despreniments de pedres sobre les vies, i el retrocés d’alguns trens per la impossibilitat de continuar el camí.

Davant la situació de temporal i les alertes de l’Aemet, Renfe, a més de buscar rutes alternatives per als viatgers, ha anunciat la possibilitat d’anul·lar o canviar els bitllets per aquest diumenge sense despeses afegides.

Situació als aeroports

La jornada als aeroports nacionals ha transcorregut amb més normalitat que en el servei ferroviari. Només hi ha hagut alguns retards, principalment a l’Aeroport d’Adolfo Suárez Madrid-Barajas, per motius de seguretat.

A l’aeròdrom madrileny, el que concentra més volum de vols en l’àmbit nacional, no hi ha notícies de cancel·lacions per culpa de la DANA. A tot Espanya avui estan programats un total de 6.497 vols, dels quals 1.081 corresponen a l’Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Pluges abundants

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, entre dissabte i aquest diumenge a les 13.00 hores –quan les pluges han començat a remetre– s’han acumulat 243 litres per metre quadrat d’aigua a Mas de Barberans (Tarragona), dels quals 187,9 aquest diumenge, una xifra que no es registrava en un sol dia en aquesta població des del 23 d’octubre de l’any 2000 –amb 286,6–, en un episodi excepcional que va deixar 443,4 litres per metre quadrat entre el 22 i el 23 d’octubre d’aquell any.

A Alcanar, també al delta de l’Ebre, s’han acumulat 218 litres per metre quadrat –206 aquest diumenge–, la segona xifra més alta dels últims 32 anys, només superada per l’1 de setembre del 2021, quan un fort xàfec va provocar diverses destrosses després de caure 251,9 litres per metre quadrat.

La majoria dels punts amb més acumulació d’aigua entre ahir i avui es concentren a les comarques tarragonines del Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta, en zones com el parc natural dels Ports –201 litres per metre quadrat– i poblacions com Santa Bàrbara –200–, Ulldecona –159–, Tivissa –136–, l’Ametlla de Mar –118–, el Masroig –111–, Benissanet –92–, Amposta –87–, el Perelló –80–, Alcover –79–, Horta de Sant Joan –77– i Gandesa –65.

Notícies relacionades

El temporal ha ocasionat també el tall de subministrament elèctric a la Sénia, a la comarca tarragonina del Montsià, que ha afectat 1.684 abonats.

També els Bombers de la Generalitat han assenyalat que, des d’ahir a les 15.00 hores, han actuat en una quinzena d’incidències ocasionades per la pluja i el vent a diversos punts de Catalunya. A Pineda de Mar (Barcelona), van retirar una branca gran caiguda en un carrer de la urbanització Can Carreres.

Temes:

Temps