Previsió del temps

Mario Picazo es pronuncia sobre la calor extrema d’aquesta setmana: «Anirà...»

Mario Picazo es pronuncia sobre la calor extrema d’aquesta setmana: «Anirà...»

Mario Picazo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’onada de calor que afecta la Península durant els últims dies de juny ha provocat que molts es preguntin fins quan durarà aquesta calorosa benvinguda de l’estiu. Sobre això s’ha pronunciat el meteoròleg Mario Picazo en el seu perfil de Twitter, en què ha compartit quina és l’evolució prevista de cara als pròxims dies.

«La calor extrema del sud-oest peninsular anirà a menys a partir de mitjans de setmana», ha advertit l’expert. Cal recordar que segons les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest primer episodicalorós de l’estiu arribarà a la seva fi amb l’entrada d’un «flux atlàntic humit» dijous vinent.

Calitja i pluges de fang

Tal com remarca Picazo, malgrat que la calor extrema anirà a menys a partir de dijous, «es queda la calitja». Així mateix, el meteoròleg anuncia que «tornen les intenses tempestes a zones del nord i una mica de pluja de fang». Quant a aquesta primera meitat de la setmana, «encara veurem temperatures màximes que superaran els 40 ºC en un bon nombre d’observatoris de la meitat sud peninsular, i no es descarta que alguns registrin valors pròxims als 45 ºC», avisa.

Aquest episodi de calor extrema, que afectarà especialment la vall del Guadalquivir i que ha activat l’alerta roja a les comarques de la campanya sevillana i cordovesa, arribarà a la seva fi gràcies a un front atlàntic: «Entre dimecres i dijous, sobretot, l’entrada d’un front atlàntic implicarà una massa d’aire més freda que ajudarà a refrescar l’ambient i deixarà les temperatures a moltes zones més a prop de la mitjana habitual per a l’arrencada del mes de juliol», escriu Picazo en la previsió d’eltiempo.es.

Inestabilitat i tempestes

Notícies relacionades

El final de l’onada de calor també es traduirà en més inestabilitat i la tornada de les tempestes: «L’entrada de vents més frescos del nord-oest i la retirada de la massa d’aire d’origen africà ajudarà que els núvols descarreguin en algunes zones amb certa intensitat», afirma. Més enllà de l’alt Ebre, el sistema Ibèric, les Balears i el nord de Catalunya, també s’esperen xàfecs a zones del terç nord peninsular, fet que contribuirà a aquesta tendència generalitzada a les precipitacions, algunes, acompanyades de fang.

La inestabilitat es mantindrà fins al cap de setmana, quan es recuperarà una situació anticiclònica més estable i amb temps assolellat, tot i que amb tempestes puntuals a zones de muntanya.