Temperatures atípiques

Primera onada de calor de l’estiu a Espanya: així afectarà i quan acabarà

Primera onada de calor de l’estiu a Espanya: així afectarà i quan acabarà

EFE / Biel Aliño (Efe)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya travessa aquests dies el primer episodi calorós de l’estiu. Les temperatures augmenten de manera generalitzada arreu del país, especialment a diferents punts d’Andalusia, on els termòmetres arribaran a marcar els 44 graus centígrads aquest dilluns, 26 de juny. Això ha obligat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a activar l’alerta vermella a les comarques sevillanes de la Campiña i la Sierra Sur.

Des de la mateixa organització ja s’anticipen quins seran els efectes d’aquesta primera onada de calor de la temporada estival, que deixarà temperatures entre cinc i deu graus per sobre del que és habitual, així com el seu final, que arribarà amb les precipitacions causades per un «flux atlàntic humit».

Alertes grogues, taronja i vermelles

La predicció de l’Aemet estableix que el punt àlgid d’aquest episodi calorós es viurà aquest mateix dilluns. Tant les comunitats del sud de la Península com diverses comarques de Catalunya i part d’Aragó han rebut alertes taronja i grogues, respectivament. A l’interior de la comunitat catalana es registraran temperatures de fins a 38 graus, que es mantindran estables fins dimecres.

Notícies relacionades

Per la seva banda, a Madrid es preveu que els termòmetres arribin als 40 graus, la qual cosa ha posat en alerta taronja gran part de la comunitat fins dimarts. Amb tot, els 44 graus de la campanya sevillana i cordovesa han provocat que aquestes siguin les dues úniques comarques en alerta roja, totes dues des de les 13.00 hores del migdia fins a la mitjanit. En aquests territoris i els veïns, els termòmetres també es mantindran per sobre dels 40 graus fins dimecres.

«Normalització» de temperatures

Tot i que a la zona peninsular del nord de Catalunya ja es registraran des d’aquest mateix dilluns, no serà fins dijous, 29 de juny, que tot l’extrem nord peninsular experimenti les conseqüències de l’entrada d’un «flux atlàntic humit». Més enllà de les precipitacions previstes en aquestes zones, els efectes d’aquest fenomen passaran per un descens progressiu i generalitzat als termòmetres, que tendiran a la «normalització» de les temperatures, segons paraules de Rubén del Campo, portaveu de l’Aemet.