Temps

La pluja deixa carreteres tallades i inundacions a Catalunya

3
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’una setmana de temps inestable, aquest dimarts gran part de Catalunya s’ha vist afectada per un altre nou episodi de precipitacions que ha deixat a tot Catalunya en alerta per temps violent i pluges intenses.

La comarca del Vallès Occidental ha sigut una de les zones més afectades, i en concret el municipi de Terrassa, on s’han registrat 81,5 mm (litres per metre quadrat) i s’han notificat 191 avisos al telèfon d’emergències 112 (dels 253 de la comarca) relacionats amb el temporal, segons dades fins a les 20.00 hores.

La pluja a la cocapital ha inundat diverses zones del municipi, ha causat l’ensorrament d’un mur del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i les carreteres C-16, C-58 i B-40 s’han hagut de tallar al trànsit.

L’alcalde de la cocapital, Jordi Ballart, ha activat el Pla d’Emergència Municipal en alerta i, també, el consistori egarenc ha recordat a la ciutadania la necessitat d’actuar amb «prudència, evitant desplaçaments innecessaris i seguint els consells d’autoprotecció de la web municipal».

La cocapital del Vallès Occidental ha sigut la més afectada, però els xàfecs també han sigut molt intensos en localitats com Fornells de la Selva (48 mm), Vacarisses (45,6 mm), Sant Llorenç Savall (43,7 mm) i Rellinars (40,1 mm), segons dades fins a les 20.00 d’aquest dimarts.

A més, com a conseqüència de les abundants pluges al Vallès i la reactivació de rieres generalment seques, el riu Llobregat ha experimentat una enorme crescuda. A les 20.00 hores d’aquest dimarts, l’estació d’aforament de Sant Joan Despí marcava un cabal de 208 m3/s (metres cúbics per segon), pràcticament 10 vegades més de l’habitual, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Carreteres tallades i inundacions

Les inundacions també han arribat a les carreteres C-59 a Sant Feliu de Codines, la BV-3003 a Sant Mateu de Bages i la BP-1103 a Bruc - Monistrol de Montserrat, i han provocat el tall de les vies. Així mateix, la circulació de l’N-260 a la Vall de Bianya s’ha tallat per despreniments a la calçada.

Avís meteorològic

Meteoacat havia emès un avís entre moderat i molt alt per pluges intenses i temps violent que afectava sobretot les comarques de l’Anoia, Bages, el Pallars Jussà i el Vallès Occidental. Així mateix, Protecció Civil ha activat l’alerta INUNCAT, el pla especial d’emergències per inundacions, davant la previsió de calamarsa de més de dos centímetres de diàmetre, ratxes de vent superiors a 25 m/s i tornados.

Notícies relacionades

El cos dels Bombers de la Generalitat ha atès 85 avisos a la Catalunya Central, 11 a Girona, 61 a la regió nord i 9 més a la sud, segons dades de les set de la tarda.

Per compartir la situació meteorològica de les diferents localitats, diversos usuaris han publicat a les seves xarxes socials vídeos de la pluja: