Predicció

L’Aemet avisa: s’acaba l’ambient ‘fresc’ i torna la calor

  • Una nova DANA es posa en marxa

  • Primeres imatges de la gestació del Niño

L’Aemet avisa: s’acaba l’ambient ‘fresc’ i torna la calor

Alfons Puertas / Observatori Fabra

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les temperatures continuaran fredes fins a finals de setmana, amb valors propis de principis d’abril, i els xàfecs seran intensos i es distribuiran de manera irregular per la Península, no només fins diumenge, sinó també els següents dies, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que qualifica aquesta situació meteorològica de «més normal que la calor i l’escassetat hídrica de les últimes setmanes».

 El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, ha explicat que aquestes temperatures es quedaran entre 5 i 10 graus centígrads més baixes del que és habitual, i a les zones de més anomalia es registraran valors propis de començaments d’abril. Quant als xàfecs, avisa que poden ser forts en alguns punts, però en general seran «més moderats dels que se solen veure en l’època tardoral.

 Amb tot, el portaveu qualifica de «completament normal» la situació meteorològica d’aquestes dates. «Sens dubte molt més normal que l’escassetat de precipitacions que hem arrossegat al llarg de la primavera», ha valorat Del Campo, que precisa que de l’1 de març al 15 de maig han caigut 44 litres per metre quadrat d’aigua al conjunt d’Espanya, cosa que representa un terç del que és habitual per a aquest període.

 Així, tot i que els xàfecs dels pròxims dies podrien ser localment intensos, en general es tracta de pluges disperses i de durada no gaire prolongada, de manera que «per desgràcia» no creu que ajudin «significativament» a pal·liar la situació de sequera meteorològica actual. En aquest àmbit, ha explicat que aquest tipus de pluja és diferent de la que cau a la tardor, ja que a la tardor està associada a borrasques atlàntiques i rega durant diversos dies bona part del país.

 En tot cas, durant la recta final de la setmana, assenyala que «el més destacable» del temps serà l’ambient fresc, amb temperatures més baixes del que és habitual per a aquesta època de l’any sobretot a punts del nord i de l’est de la Península, on seran fins a 10 ºC més baixes del que és normal.

 Així mateix, preveu que bufi aire fred a les capes altes de l’atmosfera i això es tradueix en un increment de la inestabilitat atmosfèrica i un agument de la probabilitat de xàfecs tempestuosos a la Península i a les Balears.

 Canvi de terç

 El portaveu espera que diumenge pugin les temperatures uns 4 o 5 graus al centre i nord-est, però continuarà l’ambient fred, ja que a Burgos, per exemple, no passaran de 13 ºC, a Sòria o Vitòria hi haurà uns 15 ºC, mentre que a Madrid assoliran els 23 ºC, i Ciudad Real i a Toledo arribaran a 25 ºC.

 De cara a la setmana vinent, el portaveu assenyala que les temperatures aniran pujant els primers dies fins a arribar als valors propis per a aquesta època. Així, preveu que dimarts arribin a 28 o 30 ºC al Guadalquivir i a uns 25ºC al sud-oest de la Península i altres zones del nord-est i del sud de Galícia.

Notícies relacionades

 Durant la primera meitat de la setmana, les precipitacions continuaran al Cantàbric i al Pirineu i seguiran creixent al llarg del dia els núvols d’evolució diürna en àmplies zones de la Península, que podran deixar xàfecs i tempestes, sobretot al terç sud i est de la Península, així com a les Balears, i de manera més suau i aïllada en altres punts de la Península