Diumenge i dilluns

Protecció Civil activa el pla Neucat per la previsió de nevades a cotes baixes a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

El prelitoral i litoral central de Catalunya es veurà afectat per precipitacions en forma de neu a nivell de mar amb una caiguda brusca dels termòmetres

  • El fred polar arriba dilluns: ¿nevarà a Barcelona?

  • ¿Què és el vòrtex polar?

  • La DGT avisa: s’espera neu en aquestes carreteres

El Tibidabo presideix una Barcelona nevada.

El Tibidabo presideix una Barcelona nevada. / XAVIER JUBIERRE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els models meteorològics han anat corroborant al llarg dels últims dies la possibilitat de precipitacions en forma de neu en cotes baixes i aquest mateix dissabte el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per neu en cotes baixes, principalment per a les comarques del litoral i el prelitoral central i que afectarà de ple tot l’Àrea Metropolitana de Barcelona a partir de diumenge a les set de la tarda i fins al migdia de dilluns.

En paral·lel, Protecció Civil ha activat el pla especial d’emergències per nevades (Neucat) en vista de l’episodi que es presenta durant el canvi de setmana. En aquest lapse de temps la cota de neu pot baixar fins al nivell del mar i amb la possibilitat d’acumular entre 2 i 5 centímetres de gruix per sobre dels 400 metres.

Cota zero a Barcelona

Les comarques afectades per aquest avís són les següents: L’Alt i Baix Penedès, l’Alt i Baix Empordà, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, el Moianès, Osona, la Selva, el Tarragonès i el Vallès Occidental i Oriental.

Serà en les últimes hores de diumenge quan la possibilitat de precipitació de neu escombri la majoria de comarques, especialment al sector central des de Tarragona fins al sud de la província de Girona i al prelitoral i la Catalunya Central.

A mesura que avanci la nit i ens endinsem en dilluns a la matinada, el risc de nevada a cotes baixes s’anirà concentrant més a les comarques de la costa i a primera hora del matí es focalitzarà en el sector sud de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: Des de la capital catalana fins al Garraf.

A la tarda, el risc de neu es traslladarà a l’extrem nord-occidental i afectarà les comarques de l’Alt i i el Baix Empordà.

Avisos per vent, fred i onatge

A més del risc de nevades, el Servei Meteorològic de Catalunya també ha emès tres avisos més de situació meteorològica de perill per vent i per fred. Segons l’SMC demà diumenge podrien haver-hi ratxes fortes de vent, que podran superar els 90 km/h, a les cotes altes del Pirineu i el Prepirineu oriental.

Notícies relacionades

El Meteocat també preveu una forta baixada de la temperatura a tot el territori excepte al litoral i al prelitoral –que tot i així notaran també un descens notable–, dilluns a la matinada.

D’altra banda, l’SMC també ha informat que a partir de demà diumenge al migdia començarà un episodi d’onades de més de 2,5 metres amb notable mar de fons del nord a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà.