Dies de fred i inestabilitat

¿On nevarà a Catalunya?

El Meteocat avisa: el fred intens arribarà «bruscament»

L’Aemet prediu com podria ser el febrer

¿On nevarà a Catalunya?

EPC

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El canvi sobtat, i no per no anunciat, del temps que es preveu a partir d’aquest dilluns –passar d’un temps semiprimaveral al rigorós hivern– ens ha anat deixant algunes certeses –un descens tèrmic molt marcat–, però també bastantes incògnites fins a última hora sobre un dels fenòmens que acompanyaran aquest episodi de fred sever i inestabilitat meteorològica: la possibilitat que la neu arribi més enllà dels llocs de Catalunya més habituals.

Mentre el GFS es va aventurar a principis de la setmana a destacar una nevada massiva a tot el territori arribant a cotes baixes i deixant la nevada de fa una setmana en només un aperitiu, el model europeu ECMWF, en canvi, es mostrava molt més mesurat en el seu pronòstic. Però aquests últims dies, cada vegada més, la plana major dels models meteorològics convergeixen a indicar que hi haurà nevades, que tindrien lloc a partir de dilluns al migdia i al llarg de tot el dimarts.

Per ara el pronòstic més realista –que no significa el més exacte donat el canvi continu d’escenari– és que tinguem neu a cotes mitjanes, sobre els 400 a 600 metres, a més del terç nord –Pirineu i Prepirineu, amb especial incidència a la zona més oriental–, a les comarques de l’interior de la província de Girona, la Catalunya Central, alguns sectors del prelitoral i a la província de Tarragona, per la zona del Montsant i el parc natural dels Ports.

Dimarts seria el dia de més precipitacions, que afectin més territori i que potencialment es poden convertir en neu granulada. La cota ja se situaria entre els 600 a 800 metres, segons explica el Servei Meteorològic de Catalunya.

Notícies relacionades

La possibilitat que se situï en cotes baixes estarà marcada per la possible aparició d’una llevantada que arribarà al litoral i que farà baixar encara més els termòmetres, acompanyada de més precipitacions. En aquest cas, a mesura que s’acosta la data aquesta possibilitat és més remota, que no descartable al 100%.

En definitiva, hi haurà nevades, no tan extenses com es preveien en un inici i arribant a aquelles zones ja habituades que la neu els visiti regularment per aquestes dates, i serà molt difícil que faci acte de presència a punts de la costa i l’àrea metropolitana de Barcelona.