Previsió

El temps: se’n van ‘Gérard’ i ‘Fein’ però arriben més novetats per al cap de setmana

¿Què passarà sobretot a les nits quan s’estabilitzi l’atmosfera?

  • La nova predicció de Jorge Rey sobre la neu

  • Roberto Brasero espanta amb la seva nova predicció

El temps: se’n van ‘Gérard’ i ‘Fein’ però arriben més novetats per al cap de setmana
1
Es llegeix en minuts

Les borrasques encadenades’Gérard’ i ‘Fien’ han marcat la setmana, però ja han iniciat la retirada, amb la qual cosa l’atmosfera tendirà a estabilitzar-se. Aquest dijous, per exemple, Catalunya patirà l’arribada d’un front càlid que provocarà extenses nevades fins divendres. Però seran les últimes raneres de la inestabilitat. El cap de setmana s’imposarà la bonança. El cel serà més clar, però no ens haurem lliurat del fred: més aviat al contrari.

El cap de setmana la península Ibèrica patirà l’arribada d’un fenomen que té certa història. Es tracta d’una massa d’aire fred retrògrada. Serà aquesta massa la culpable que les nits passin a ser les més fredes aquest hivern. La massa d’aire és retrògrada quan es desplaça d’est a oest. El normal és que ho faci d’oest a est.

Temperatures nocturnes

La del cap de setmana és una massa freda instal·lada a Europa, que aprofitarà un passadís entre l’anticicló de les Açores i la borrasca mediterrània. Es crearà un flux del nord-oest que desplaçarà l’aire fred de nord-est a sud-oest. La península i les Balears es veuran afectades. La previsió apunta que als llocs en els quals no hi hagi vent i sigui clar, les temperatures nocturnes es desplomin.

Notícies relacionades

Aquesta situació de temperatures baixes podria prolongar-se durant la setmana vinent, amb l’aire fred instal·lat sobre la península Ibèrica.

Les entrades retrògrades solen portar les masses d’aires més fredes, les siberianes. Va ser aquest fenomen el causant de l’onada de fred del febrer del 1956, la més intensa de les que existeixen registres.