Precipitacions pròximes

Nou avís de Jorge Rey per al cap de setmana de Reis

El jove meteoròleg aparca el mètode de les ‘cabañuelas’ i es basa en el de les fases lunars per predir l’arribada de la neu

  • Jorge Rey prediu un hivern llarg

extra/221203EPC_ Verónica Lacasa  _161249426.jpg

extra/221203EPC_ Verónica Lacasa _161249426.jpg / Europa Press / Verónica Lacasa

2
Es llegeix en minuts

Jorge Rey, el jove que prediu el temps amb el mètode de les cabañuelas, ha decidit ara basar les seves prediccions en el mètode de la lluna.

Segons els científics de la Universitat de Washington (Estats Units), el satèl·lit influeix en les pluges que hi ha a la Terra. Quan la Lluna està situada molt alta al cel, la seva gravetat crea una inflamació de l’atmosfera terrestre que modifica la quantitat de precipitació que cau sobre el planeta.

Aquest bony fa que la pressió o el pes de l’atmosfera en aquesta zona augmenti. Les altes pressions provoquen un augment de la temperatura de les columnes d’aire que hi ha sota aquesta inflamació. Això fa que plogui menys, perquè disminueix la humitat relativa.

Fases lunars

Per tant, la força gravitatòria de la Lluna és capaç de modificar el patró de precipitacions a la Terra; les fases lunars tenen influència sobre la pluja. Els científics de Washington han demostrat que quan la Lluna està més alta les precipitacions són menors. Tanmateix, ressalten que les variacions, tot i que siguin mesurables, són molt petites, per la qual cosa no afecta de cap manera el medi ambient o la meteorologia en general.

Jorge Rey es basa en les fases lunars per predir que després del temps estable i calorós que s’ha registrat les últimes setmanes a gairebé tota la Península, s’acosta un canvi que deixarà temperatures més baixes i, fins i tot, nevades.

A partir de l’endemà de Reis, les nevades podrien aparèixer. Això és a causa que el 7 de gener hi ha lluna plena. Així ho ha explicat el noi que va predir l’arribada del ‘Filomena’: «En el cicle creixent [de la lluna], com ha passat aquesta setmana, les temperatures són agradables». Tanmateix, a partir de l’endemà de Reis, «passarem a la minvant o decreixent i el temps canviarà bastant, veurem un temps de nord i l’arribada de neu».

Així, les borrasques poden «portar importants nevades» aquest gener, «donat que els models ja comencen a veure aquest tipus de moviment atmosfèric».

Notícies relacionades

Precisament, l’última gran nevada que va col·lapsar Espanya pràcticament en la seva totalitat va tenir lloc els dies posteriors a la festivitat de Reis, cap al 8 de gener. El temporal de neu provocat per la borrasca ‘Filomena’ va col·lapsar totes les ciutats el gener de fa dos anys i va deixar grans acumulacions. Un temporal que Jorge Rey ja va advertir.

I un altre 8 de gener, el del 2018, va provocar una altra gran nevada que va causar col·lapses a múltiples carreteres espanyoles i va deixar desenes de conductors atrapats al cotxe durant hores. Tot i que la previsió de borrasques de Rey coincideix amb la de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest organisme no té encara previsió de nevades.