Selecció
10 pel·lícules d’estrena en plataformes que no et pots perdre al maig

Fotogramas de El silencio de Marcos Tremmer, La calle del terror: la reina del baile y Bono: historias de Surrender. /
L’‘streaming’ del mes de maig ens proposa des de ‘slasher’ i films d’acció, nutrient habitual d’algunes plataformes, fins a documentals sobre Bono, el líder del grup U2, o entorn de la pel·lícula que François Truffaut volia realitzar abans de la seva mort el 1984. L’espectador podrà degustar també relats distòpics en un món en què la maternitat està mig prohibida, com ‘La evaluación’, o un divertit film del coreà Kim Jee-woon sobre les dificultats d’un rodatge, ‘Tela de araña’.
‘La bala perdida 3’, de Guillaume Pierret (Netflix, 7 de maig)

Pur cine d’acció amb molta adrenalina segons ho entenen i condimenten els francesos. Tercera entrega d’una saga exitosa, almenys al seu país d’origen, sustentada en una història de venjança, una infinitat d’aliances per aconseguir materialitzar-la, persecucions frenètiques i enfrontaments mítics entre delinqüents i policies.
‘El silencio de Marcos Tremmer’, de Miguel Ángel García de la Calera (Prime Video, 8 de maig)

Un reconegut publicista uruguaià que ha fet carrera a Madrid sap que li queda poc temps de vida a causa d’una malaltia. Per no fer patir innecessàriament la seva dona, encarnada per Adriana Ugarte, decideix no comunicar-l’hi i seguir amb la seva existència quotidiana com si no passés res, cosa que és difícil i improbable d’aconseguir.
‘La evaluación’, de Fleur Fortune (Prime Video, 8 de maig)

Protagonitzada per Alicia Vikander i Elizabeth Olsen, aquesta coproducció germano-britànica es desenvolupa en un món alternatiu en què el canvi climàtic ho ha devastat tot, fins i tot el dret a tenir fills. Una parella ha de passar una rigorosa i obsessiva avaluació abans que se’ls permeti ser pares.
‘Memorias de un cuerpo que arde’, de Antonella Sudasassí Furniss (Filmin, 9 de maig)

Barreja de document i ficció que parla de diversos temes (sexualitat, feminisme, vellesa, matrimoni) a través de la veu en primera persona de tres dones costa-riquenys d’entre 68 i 71 anys. Elles exposen ara, en el temps present, com van descobrir el sexe i els afectes en una època absolutament conservadora i repressiva.
‘La calle del terror: la reina del baile’, de Matt Palmer (Netflix, 23 de maig)

Quart llargmetratge d’una saga terrorífica que compta també amb una minisèrie i es basa en novel·les de R. L. Stine, expert en ‘best sellers’ de terror per a adolescents. Doncs d’això es tracta: durant el ball de graduació a l’institut, algú es dedica a assassinar les cinc candidates a reines de la festa. Pur ‘slasher’ amb ‘teenagers’.
‘El celuloide oculto’, de Rob Epstein i Jeffrey Friedman (Filmin, 23 de maig)

La reaparició en plataformes d’aquest documental realitzat el 1995, que va arribar a estrenar-se en sales al nostre país. Mitjançant entrevistes i imatges d’arxiu, analitza minuciosament la representació de l’homosexualitat en el cine clàssic de Hollywood i totes aquelles pel·lícules que van aconseguir transgredir el control de la censura.
‘Saturday Night’, de Jason Reitman (Movistar Plus+, 25 de maig)

El cèlebre ‘late show’ ‘Saturday night fever’ ha complert 50 anys. La creació de Lorne Michaels, planter inesgotable de comediants i actors cinematogràfics, és homenatjada en aquest film que narra les singularitats del primer programa, emès l’11 d’octubre del 1975 amb John Belushi, Chevy Chase i Gilda Radner com a primeres figures.
‘Bono: historias de Surrender’, de Andrew Dominik (Apple TV+, 30 de maig)

Documental sobre el cantant d’U2 que inclou imatges del seu espectacle en solitari a Nova York i reflexions entorn de la seva vida privada i artística. Té rere la càmera una autèntica assegurança de vida, Andrew Dominik, que a més d’excel·lents films de ficció (‘Mátalos suavemente’, ‘Blonde’), ha rodat un parell de descomunals documentals amb Nick Cave.
‘Tela de araña’, de Kim Jee-woon (Filmin, 30 de maig)

Qualsevol rodatge cinematogràfic pot ser un caos. En aquest cas, un director obsessionat a dirigir les últimes preses de la seva pel·lícula incompleta, la que considera la seva obra mestra definitiva, s’enfronta amb productors, censors i actors que no entenen res. Del director coreà d’‘El bueno, el malo y el raro’ i ‘Encontré al diablo’.
‘Truffaut, el guion de mi vida’, de David Teboui (Filmin, 30 de maig)

François Truffaut va morir jove (52 anys) deixant darrere seu una obra mítica que, entre altres coses, va representar un dels pilars de la Nouvelle Vague. Aquest documental no se centra en el director de ‘Los 400 golpes’, tot i que per descomptat parla d’ell, sinó en el guió que va deixar inconclús, una espècie de diari personal que volia titular ‘El guion de mi vida’.
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Tempesta judicial i política Cerdán no entrega l’acta de diputat i augmenta el nerviosisme del PSOE
- La xacra de la corrupció El soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat, la presumpta manipulació de Koldo, Ábalos i Cerdán a Catalunya
- Tempesta judicial i política L’UCO apuntala el relat d’Aldama de les comissions per obres públiques
- Adéu als insectes: aquesta és la planta que has de posar a casa teva
- Un informe recent Koldo, Ábalos i Cerdán: així reconstrueix l’UCO 12 anys d’una relació que va derivar en presumpta trama de corrupció
- L’agricultura del futur El delta de l’Ebre assaja cultius alternatius a l’arròs a causa de l’augment de la salinitat del terreny davant el mar
- ESTATS UNITS El calvari de Manuel, deportat per Trump: «Vaig demanar que m’afluixessin els grillons». Els va tibar més i va dir: «a manar, al teu país»
- Consell Nacional Junts es compromet a «aprofitar» la «debilitat» de Sánchez després de la caiguda de Cerdán i obre la porta a retirar el seu suport al PSOE