Crisi climàtica

Espanya s’endinsa a un altre hivern més càlid del normal

  • El descens de les temperatures d’aquesta setmana és puntual i la calor tornarà la setmana del pont de desembre

  • En plena sequera, es manté la incertesa sobre la pluja i la neu

Espanya s’endinsa a un altre hivern més càlid del normal

JESÚS DIGES/EFE

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Espanya s’endinsa en un hivern amb temperatures més càlides del normal, unes pluges una mica convulses i una temporada de neu encara més incerta de l’habitual. Aquest és el panorama que, a grans trets, dibuixa la previsió meteorològica dels pròxims mesos de desembre, gener i febrer. Segons apunta el pronòstic estacional, podríem estar davant l’enèsim hivern amb temperatures més càlides de l’habitual per a aquesta època de l’any: un símptoma de com l’avenç de la crisi climàtica està transformant les estacions.

Aquest any, l’hivern arrenca després d’uns mesos molt més càlids de l’habitual. Els termòmetres porten disparats pràcticament des del mes de maig. L’estiu ha sigut un dels més càlids mai registrats. La tardor, a punt de finalitzar, també destaca per les seves anomalies tèrmiques. El mes d’octubre, l’últim del qual tenim registres complets, va concloure amb uns registres fins a 3,5 graus per sobre del normal. Es tracta de l’octubre més càlid des de 1961. Aquesta tendència s’ha allargat fins al mes de novembre, en què, sobretot en la primera setmana, s’han registrat xifres per sobre de l’habitual.

«Les temperatures no s’han normalitzat fins a pràcticament la segona quinzena de novembre. Aquesta setmana és la primera en què tenim registres normals per a aquesta època de l’any», destaca la meteoròloga Mar Gómez, d’eltiempo.es. En els pròxims dies s’espera una baixada dels termòmetres. Sobretot a partir de mitjans d’aquesta setmana i fins a ben entrat el cap de setmana. Però tot apunta que aquest primer front fred serà una cosa puntual. Entre dilluns i dimecres que ve, coincidint amb el pont de desembre, s’espera una nova pujada dels termòmetres. «Tornarem amb temperatures per sobre del normal. Els pronòstics estacionals apunten que aquesta tendència es mantindrà durant tot l’hivern», destaca Gómez en declaracions a aquest diari.

«Aquesta setmana és la primera en què tenim registres normals per a aquesta època de l’any»

Mar Gómez

Previsió de pluges

L’aspecte que més preocupa és el de les pluges. Sobretot després d’uns mesos marcats per les altes temperatures, la falta de precipitacions i l’avenç de la sequera. En aquests moments, els embassaments espanyols estan al 32% de la seva capacitat. La mitjana de l’última dècada per a aquesta època de l’any se situa just per sobre del 50%. El pronòstic de precipitacions per al pròxim hivern és una cosa incerta. Al nord-oest de la Península s’esperen menys pluges de l’habitual, a les illes la previsió seria una mica per sobre del normal i, en general, en la resta del país es preveuen valors habituals per a l’estació.

La pregunta és quan començaran exactament les pluges i fins a quin punt podran alleujar l’actual situació de sequera. En relació amb això, Gómez apunta alguns matisos. «Per millorar la situació dels embassaments necessitem una pluja repartida, continuada i freqüent. Els plovisquejos d’aquests dies aporten el seu gra de sorra, però no són suficients per recuperar-nos de la situació de sequera», explica. Tot apunta que el desembre arrencarà amb algunes pluges a diverses zones d’Espanya, però encara no és clar si seran més o menys generoses.

Neu incerta

Notícies relacionades

En un hivern que comença amb temperatures més càlides de l’habitual i una pluja que encara no ha arribat amb força, l’altra gran incògnita és què passarà amb la temporada de neu. Gómez explica que, a diferència del que passa amb les precipitacions, no es poden elaborar prediccions a llarg termini sobre la neu. Dit això, aquest any sembla complicat. «El pronòstic no és favorable», matisa la meteoròloga. «Tot i així cal destacar que la formació de neu és molt variable, perquè potser una setmana neva molt i et salva la temporada», afegeix.

Tot apunta que el desembre arrencarà amb nevades puntuals al Pirineu. Sobretot al principi de la setmana que ve. Encara no és clar com d’intenses seran les nevades i fins a quin punt quallaran. «Dependrà de si a la zona ja hi ha neu acumulada o si és la primera nevada de l’any», comenta Gómez. En aquests moments, només una de les 16 pistes d’esquí catalanes té previst obrir el primer cap de setmana de desembre. Les altres esperen la neu.