Previsió meteorològica

Catalunya encara un inici de tardor marcat per les pluges

Uns últims dies d’estiu de calor moderada i estabilitat obriran pas a un cap de setmana marcat per les precipitacions i el descens de les temperatures

Catalunya encara un inici de tardor marcat per les pluges

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Divendres vinent, 23 de setembre, a les 3.04 de la matinada, acomiadem el que ha sigut l’estiu més calorós dels que es tenen registres i que també ha vingut acompanyat per diversos fenòmens meteorològics en forma de tempestes elèctriques, fortes calamarsades i esclafits càlids.

I ens endinsem en una tardor que, tot i que sempre guarda certa incògnita sobre com es presentarà, els diferents models a mitjà termini ja apunten que serà lleugerament més calorosa del que estem acostumats.

Durant la setmana que fa de frontissa entre les dues estacions, se’ns presentaran dos escenaris totalment diferenciats. Fins dijous predominarà l’estabilitat, amb alternança de núvols i clars i en què els xàfecs, en principi esporàdics, se circumscriuran al Pirineu.

Dilluns i dimarts seran jornades marcades per un repunt sostingut de les temperatures, i ja dimecres iniciarà un suau descens que es prolongarà fins el que queda de setmana.

¿La Mercè passada per aigua?

Segons els models actuals, i sempre tenint present que d’aquí a cinc dies aquests es poden capgirar en els seus pronòstics, aquesta pau al cel s’acabaria a partir de divendres.

El responsable d’això, tal com detalla l’Aemet, serà un front atlàntic que escombraria a partir de dijous la península Ibèrica i que a Catalunya començaríem a notar a partir del migdia de divendres.

Notícies relacionades

Segons el model GFS, implicaria abundants precipitacions, especialment de cara a dissabte i diumenge, que bona falta fan per ajudar a omplir uns embassaments que a les seves conques internes estan en un raquític 37% de la seva capacitat, i la confirmació d’aquest descens de les temperatures que farien que els últims dies de setembre ja fossin de pur inici tardorenc.

Així, ara per ara i amb totes les reserves lògiques del pronòstic meteorològic d’aquí a cinc dies, s’entreveu unesFestes de la Mercè, que se celebraran del 23 al 26 de setembre, passades per aigua.