Previsió meteorològica

¿Quan s’acabarà la calor intensa i les nits tropicals a Barcelona?

¿Quan s’acabarà la calor intensa i les nits tropicals a Barcelona?

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estiu climàtic ja es va liquidar l’1 de setembre i l’estacional està previst que ho faci el 23 del mateix mes, però la sensació, constatada revisant els termòmetres, percebuda al tornar en bassals de suors després de sortir al carrer i reafirmada per les complicacions per agafar el son, és que la calor es perpetua.

I és que després d’un estiu de temperatures rècord des que es tenen registres, la canícula es manté persistent, encara amb els seus vaivens als termòmetres, més enllà de les seves dates habituals.

Sense ser una ciència exacta, hi sol haver una data estimada en els cicles climàtics de quan les temperatures comencen a declinar a Catalunya, i és a partir de mitjans d’agost, encaminant-se a una tardor de clima suau, només interromput per un parell de vaivens de repunt tímid.

Però aquest 2022, l’encadenament de successives onades de calor ha originat un caldo de cultiu en el qual les temperatures, encara fins i tot havent superat aquests episodis, es mantenen molt per sobre de la mitjana de registres històrics.

Un altre cap de setmana de calor intensa

Aquest mateix cap de setmana viurem un nou episodi de pic de calor a Catalunya, per les primeres conseqüències que portarà el ja exhuracà ‘Danielle: el seu efecte arrossegament empenyerà des del continent africà vents del sud que dispararan de nou les temperatures. En definitiva, més calor tant de dia com de nit.

I una de les zones més afectades les 24 hores del dia és Barcelona i la seva àrea metropolitana, que acumula més d’un centenar de nits tropicals –per sobre dels 20 ºC de temperatura mínima– i amb més d’una dotzena de nits tòrrides –temperatures per sobre dels 25 ºC–.

I durant el dia, l’aclaparament canicular tampoc dona cap pausa, sent preocupantment normalitzat arribar i superar els 30 ºC a les hores centrals del dia.

Quan començarem a dir adeu a la calor intensa

La borrasca atlàntica en la qual s’haurà convertit ‘Danielle’ mitigarà a principis de la setmana que ve l’efecte que els vents del sud han produït als termòmetres, però, tot i així, no serà suficient com per provocar un descens acusat de les temperatures.

Notícies relacionades

Continuarà fent calor i la previsió mensual dels models de CFS ens indica un setembre i un últim trimestre de l’any entre 0,5 i 1,5 ºC d’anomalia tèrmica, temperatures per sobre del que tocaria.

De tota manera, malgrat aquesta anomalia, el descens gradual de les temperatures a mesura que avancin els dies és una constatació de caràcter estacional, així que més enllà de la puntual inestabilitat meteorològica, els termòmetres s’aniran suavitzant de manera gradual, començant a encadenar, per fi, nits per sota dels 20 graus per a l’última setmana de setembre, amb màximes que difícilment s’acostaran als 25 ºC.