Borrasca atlàntica

Les restes de ‘Danielle’ toquen Espanya i porten el primer temporal de la tardor

La borrasca portarà pluges abundants, vents forts i descens de les temperatures

  • ¿Com afectarà el ‘Danielle’ a Catalunya?

  • Catalunya afronta una setmana de canvis per acomiadar l’estiu

2
Es llegeix en minuts
EFE

Les restes de l’huracà ‘Danielle’ portaran a partir d’aquest dilluns a la Península el primer temporal de la tardor, una borrasca atlàntica que deixarà pluges abundants, vents de més de 40 quilòmetres per hora i un important descens de les temperatures. A Catalunya es percebrà a partir d’aquest dimarts.

Així, mentre aquest huracà ara convertit en un cicló tropical que es debilita a l’Atlàntic, un front associat recorrerà el país d’oest a est, segons les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Com a conseqüència d’aquest canvi de temps s’esperen a partir d’aquest dilluns precipitacions abundants –que seran intenses i persistents a la meitat occidental i el Pirineu– i un descens de les temperatures.

La situació de dilluns contrasta amb la calor estiuenca d’aquest cap de setmana, que ha deixat temperatures d’entre 34 i 38 graus a la meitat sud peninsular, la vall de l’Ebre, l’interior de l’altiplà nord i el Cantàbric oriental.

A partir d’ara, el panorama canvia i les precipitacions seran localment fortes i acompanyades de tempesta a Galícia, el sistema central, Extremadura, Andalusia occidental, Navarra i el Pirineu.

A l’àrea mediterrània, per ara, només hi haurà intervals de núvols mitjans i alts, com a les Canàries, on s’esperen intervals ennuvolats, tot i que no es descarta que caigui alguna precipitació feble a les illes de més relleu.

Les temperatures diürnes descendiran de manera notable a la meitat occidental peninsular, excepte al Cantàbric, on el descens serà menys acusat.

A més, segons l’Aemet, és probable que gran part de la Península i de les Balears es vegi afectada per la calitja.

El vent serà moderat del sud a la meitat oest peninsular, de component est a la vall de l’Ebre i l’àrea mediterrània, i del nord-oest o de l’oest a les Canàries, i de direcció variable a la resta.

Més pluja dimarts

Ja a partir de dimarts, les precipitacions seran generalitzades, tot i que seran menys probables al sud-est peninsular, al Cantàbric oriental i a les Balears.

L’Aemet avisa que seran localment fortes i amb possibilitat d’anar acompanyades de tempesta, especialment al sud del sistema central i del Pirineu, i en alguns punts d’Andalusia.

Les temperatures diürnes descendiran notablement a la meitat oriental peninsular, excepte al litoral mediterrani, i també ho faran les nocturnes.

Per a dimecres, el més probable és que la inestabilitat continuï afectant bona part de la Península, amb xàfecs i tempestes més probables a la meitat occidental i l’àrea pirinenca, que aniran remetent a finals de la setmana.

L’Aemet preveu que les acumulacions de precipitació més importants es produeixin al sud del sistema central occidental i del Pirineu.

Sequera

Tot i que aquestes pluges seran molt ben rebudes, els pronòstics de l’Aemet apunten que el setembre, l’octubre i el novembre seran més secs del que és normal, amb més incidència a l’oest i el centre de la Península.

Quan falten 11 dies per a l’inici de la tardor, la situació de sequera meteorològica s’aguditza a gairebé tot el país, amb els embassaments al 35% de la capacitat total, el pitjor registre durant aquestes dates des del 2005, i una minva del 26% en la mitjana de precipitacions.

Notícies relacionades

En aquests últims 17 anys (2022-2005), els percentatges de reserva hídrica han oscil·lat entre el 70% assolit en els primers dies de setembre del 2013 (la millor dada de l’esmentada sèrie), fins al 35% actual (la més baixa), segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica.

L’any passat durant aquestes dates, la reserva es trobava al 41,5%.